02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 01 Февруари 2016

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

 

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.

С какво се характеризира износването на колянната става


Става дума за процеси, при които хрущялите започват да изтъняват, променят цвета си и губят блясъка си. Успоредно с това намалява пластичността им, по повърхността им се появяват неравности, които предизвикват по-усилено триене при движение. Триенето от своя страна ускорява разрушителните процеси, докато на отделни участъци се стигне до пълно оголване на костта, травмирането и възпалението й. Засягат се и околоставните меки тъкани. Стига се до разрушаване на ставната капсула.

Износването на колянната става е естествено явление свързвано с една по-напреднала възраст. Свързва се със забавените самовъзстновителни процеси, които не успяват да превъзмогнат дегенеративните. Условие за износването се явява и намалената синовиална течност и промени във състава й. Понеже тя е отговорна за храненето на хрущяла, всяко колебание при нея се отразява на състоянието му.

Проблемът е, че изхабяването на ставата все повече засяга и млади хора.

Причини за износването на колянната става

 • Първата и най-типична причина е естественото остаряване на организма.
 • Веднага след нея следва засиленото или нетипично натоварване. То може да се изразява както в прекомерни физически усилия, вдигане и носене на тежести, така и в принудително проседяване на дълги часове на едно място в една поза.
 • В този смисъл наднорменото телесно тегло също е свръхтовар. Понякога е достатъчно намаляването му с няколко килограма, за да се усети веднага облекчение и да намалеят рязко рисковете от ранно износване на ставата.
 • Травмите са друг ускорител на дегенеративните процеси. Като пусков механизъм за  износването на колянната става могат да се явят инфекции, вродени дефекти, системни заболявания, грешки в храненето и т. н.

Причините са различни, а последиците са болка, загуба на подвижност на ставата, отоци и възпаления, ошипяване, събиране на течност, атрофия на мускулите, свързани с обездвижената става и в крайна сметка – инвалидизиране.

Възможности за възстановяване при износване на колянната става

Следва да се отбележи, че има редица мерки, които могат да се предприемат, преди да се стигне до крайния вариант - заместване на изхабената става с изкуствена (протезиране). 

Преди години се смяташе, че протезирането е единственият вариант при износване на колянната става, тъй като общо-наложеното мнение беше, че не е възможно тя да се възстанови. С напредването на медицината и развитието на високите технологии обаче, изникват все повече методи за т.нар. консервативно лечениe.

Консервативното лечение цели:

 • намаляване на болката, 
 • забавяне на дегенеративните изменения, 
 • максимално запазване на подвижността на ставата
 • засилване регенеративните способности на ставния хрущял.

В Медицински център “Д-р Хайвазов” вярваме в силата и ефикасността на консервативно лечение и смятаме, че то следва да бъде прилагано с приоритет според оплакванията на отделния пациент, стига състоянието му да позволява.

При нас, в Mедицински център „Д-р Хайвазов“, работят специалисти, които прилагат най-модерните методи за възстановяване на хрущялите. Те се различават един от друг като техника и средства, но целта е една – да се осигури здрава и жизнена става и с това да се подобри качеството ви на живот.

 

Методи за консервативно лечение

 • Терапия с хиалуронова киселина
  Хиалуроновата киселина действа като лубрикант на ставите, намалява възпалението и стимулиране на заздравяването. Това води до намаляване на болката и подобрене обема на движение. Терапията подпомага естествения лечебен процес на тялото, което води до дългосрочни ползи и подобрено качество на живот. Важно е, че терапията с хиалуронова киселина играе роля в предотвратяването на по-нататъшно увреждане на хрущяла, като по този начин служи като превантивна мярка за поддържане на здрави на стави.

  Терапията се провежда на място в Медицински център “Д-р Хайвазов” като хиалуроновата киселина се инжектира в болната става. Броят на процедурите зависи от индивидуалното състояние на пациента.

  За повече детайли относно терапията с хиалуронова киселина прочетете тук и тук
   
 • PRP терапия (Плазмотерапия)
  PRP е плазма, която представлява концентриран източник на автоложни тромбоцити и съдържа с себе си растежни фактори, наречени цитокини, които стимулират бързото заздравяване и възстановяване на кости, хрущяли и други меки тъкани. Ефикасността на определени растежни фактори при лечението на различни увреждания и тяхната концентрация в плазмата, са основа тяхната нейната употреба при възстановяването на хрущялната тъкан.

  Кръвта се състои от червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и плазма. Тромбоцитите участват в процеса на кръвосъсирването и се образуват в костния мозък.

  През последните 20 години изследванията показват, че когато се активират в тялото, тромбоцитите отделят протеини, наречени растежни фактори. Те ускоряват зарастването на раните. Ето защо, при повишаването на концентрацията на тромбоцитите, ние сме в състояние да предоставим мощен коктейл от растежни фактори, което би могло да ускори драстично възстановяването на тъканите, особено на сухожилията, както и зарастването на раните.

  Терапията се провежда на място в Медицински център “Д-р Хайвазов” като плазмата се аплицира в увредената зона. Броят на процедурите зависи от състоянието на увредата.

  Подробности за това как протича PRP терапията и кога е приложима можете да прочетете тук и тук
   
 • BMA терапия (Терапия с костно-мозъчен аспират)
  При терапията с костно-мозъчен аспират посредством пункция, от хълбочната кост на пациента  се извлича аспират на костен мозък, който в последствие се центрофугира. Изолират се голямо количество растежни фактори, тромбоцити и мезенхимни клетки. Извлечената суспензия се инжектира в болната става на същият пациент. Костно-мозъчния аспират съдържа висока концентрация на тромбоцити, които от своя страна, произвеждат значителен брой растежни фактори, хемокини и цитокини - около 50 пъти повече в единица обем отколкото при PRP терапията. Тяхното количество дава огромен тласък за образуването на по-голямо количество същинска хрущялна тъкан  и синтез на колаген.

  Научете всичко за BMA терапията тук и тук.
   
 • Терапия със стем клетки от мастна тъкан (Adipose-derived stem cells)
  Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан.

  Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени от костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspiration (BMA):
  • честотата на MSC  в костния мозък е между 1 на 25 000 и 1 на 100 000 клетки,  което е 0,02%  в единица обем, докато ASC  съставляват приблизително 2%;
  • жизнеспособността и степента на диференциация на MSC от костен мозък намалява с увеличаване на възрастта, докато  АSC са  жизнеспособни и имат оптимална степен на диференциация, независимо от възрастта;
  • количеството мастна тъкан, която се взема и обработва с един сет и една процедура, може да бъде инфилтрирана в 4 до 6 стави едновременно на един човек, което прави манипулацията изключително ефективна при полиартроза.

Мастната тъкан се осигурява чрез липосукция от коремната област на пациента. Процедурата се извършва с местна анестезия.

Повече детайли са налични тук.

 • Терапия с мастна тъкан с Lipocube
Lipocube - ивличане и филтриране на стволови клетки
Устройството Lipocube за извличане на мастна тъкан

 

Д-р Хайвазов е единственият ортопед в България, който използва устройството Lipocube за извличане на мастна тъкан. Разликата със стандартния метод използван до момента е употребата на иновативната технология на Lipocube, която позволява по-бързото и качествено отделяне на стволовите клетки чрез патентованата система за филтрация. Така филтрираните стволови клетки позволяват по-бързото възстановяване на зоната на инжектиране чрез засилена реваскуларизация.

 • Артроскопия
  Артроскопията е първата от няколко миниинвазивни оперативни процедури, които подпомагат възстановяването на колянната става.
  При артроскопията се прави оглед на ставата с оптично устройство, наречено артроскоп. Така ортопедът има възможност да прецени състоянието на ставата, дали има увреждания от травми, дали се касае за дегенерация /ошипяване/ на ставата или възпаление /артрит/. Локализира се точното място, видът и размерът на увредената тъкан.
  За реконструкция на предна или задна кръстна връзка, премахването на части или шев на менискус или хрущялна пластика, се правят допълнителни достъпи, през които се работи с необходимите инструменти. 

  Повече информация за артроскопията може да намерите тук.
   
 • Висока фибуларна остеотомия
  Високата фибуларна остеотомия е хирургически разрез на фибулата, с който се цели да се коригират костни деформации, преразпределяне на тежестта, забавяне развитието на остеоартрит и запазване на коляното. Както и процедурите по-горе, операцията е алтернатива на подмяната на колянната става и е подходяща за пациенти, които искат да запазят естествената си става по-дълго време. Възстановяването след високата фибуларна остеотомия е много по по-бързо, в сравнение с колянното протезиране. 

  Как протича процедурата научете тук.
   
 • Рехабилитация и физиотерапия
  Към консервативното лечение спадат и набор от рехабилитационни и физиотерапевтични процедури. Медицински център “Д-р Хайвазов” е един от най-модерно оборудваните центрове за физиотерапия и рехабилитация в страната. Оборудването, което използваме е иновативно и базирано на последните развития в технологиите и медицината. Повече информация за възможностите на центъра в областта на рехабилитацията и физиотерапията може да намерите тук.
Иновативно оборудване за физиотерапия в МЦ "Д-р Хайвазов"
Само няколко апарата от оборудването за физиотерапия в МЦ "Д-р Хайвазов"

 

Консервативното лечение се налага все повече при третиране на износена колянна става. 

 

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.

 

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед