02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 06 Септември 2023

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

 

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им. Обикновено се предписват традиционни лечения като физиотерапия, лекарства и дори хирургия, но има още една терапия, която заслужава внимание - терапията с хиалуронова киселина. Това иновативно лечение включва инжектиране на хиалуронова киселина - естествено вещество, намиращо се в тялото. В засегнатата става  хиалуронова киселина действа като лубрикант за намаляване на болката и подобряване на функцията й. 

Нека се потопим по-дълбоко в тази новаторска терапия и да проучим как тя може да подобри начина, по който се справяме с мускулно-скелетни заболявания и спортни травми.

 

Състояния, подходящи за терапия с хиалуронова киселина

Терапията с хиалуронова киселина е особено полезна за хора, страдащи от следните състояния:

 • Лек до умерен остеоартрит: характеризира се с износване на ставния хрущял.
 • Ревматоиден артрит: автоимунно заболяване, което причинява възпаление и болка в ставите.
 • Болка в ставите поради нараняване: болка и възпаление в резултат на остри наранявания или хронично износване.
 • Спортни травми: различни наранявания, получени по време на спортни дейности, които водят до увреждане и възпаление на ставите.

 

Терапия с хиалуронова киселина при спортни травми

Спортните травми могат да доведат до различни наранявания и възпаления, свързани със ставите. Терапията с хиалуронова киселина може значително да повлияе лечението на такива състояния, тъй като предлага смазване на ставите, намаляване на възпалението и стимулиране на заздравяването. Това може да доведе до намалена болка и подобрен обхват на движение, което позволява на спортистите да възобновят своите спортни дейности по-бързо и с по-малко дискомфорт в сравнение с конвенционалните лечения. Терапията може да бъде особено ефективна при следните състояния, свързани със спорта:

 • Навяхвания и разтягания: Прекомерно разтягане или разкъсване на връзки или мускули.
 • Тендинит:  Възпаление на сухожилие, причинено от чести повтарящи движения или внезапно нараняване.
 • Бурсит: възпаление на бурсата, пълна с течност торбичка, която омекотява ставите.
 • Разкъсване на менискуса: увреждане на хрущяла в колянната става.

 

Известни личности, които ползват терапията

Много известни спортисти са прилагат терапията с хиалуронова киселина за своите спортни травми. Някои от тях са:

 • Кобе Брайънт: Покойната легенда на баскетбола редовно пътува до Германия, за да получи терапия с хиалуронова киселина за коляното си.
 • Тайгър Уудс: Професионалният играч на голф се е подложил на тази терапия за справяне с болката в коляното.
 • Кристиано Роналдо: Съобщава се, че известният футболист е получил терапия с хиалуронова киселина за наранявания на коляното.
 • Рафаел Надал: Тенис суперзвездата също е потърсил терапия с хиалуронова киселина за проблемите си с коляното.
 • Линдзи Вон: Олимпийската скиорка се обърна към тази терапия, за да се справи с нараняванията си в коляното.

 

Трансформиращото въздействие на терапията с хиалуронова киселина

Ефектите от терапията с хиалуронова киселина могат да променят живота на тези, които се борят с болки в ставите и свързани със спорта травми. Може да доведе до значително намаляване на болката, подобрена функционалност на ставите и по-бързо връщане към спорт и ежедневни дейности. Освен това, терапията с хиалуронова киселина може да отложи нуждата от операция за смяна на ставите. Терапията подпомага естествения лечебен процес на тялото, което води до дългосрочни ползи и подобрено качество на живот. Важно е, че терапията може да играе роля и в предотвратяването на по-нататъшно увреждане на ставите, като по този начин служи като превантивна мярка за поддържане на здравето на ставите и спортните постижения.

 

Подготовка преди терапията

Преди да се подложите на терапия с хиалуронова киселина, вашият лекар може да ви посъветва да спрете приема на определени лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства и разредители на кръвта. Може също така да бъдете посъветвани да се въздържате от натоварващи дейности няколко дни преди процедурата. От решаващо значение е да разкажете медицинската си история и всички лекарства, които приемате в момента на вашия лекар преди да започнете лечението.

 

Продължителност на терапията

Времето, необходимо за една терапевтична сесия с хиалуронова киселина, варира в зависимост от индивида и степента на неговото състояние, но обикновено продължава около 30-60 минути.

 

Брой процедури

Продължителността на терапията се определя индивидуално и зависи от тежестта на заболяването. Някои хора може да изпитат облекчение след една инжекция, докато други може да се нуждаят от поредица от инжекции, разпределени в продължение на няколко седмици. Обикновено ефектът от терапията продължава приблизително шест месеца, въпреки че това може да варира от човек на човек.

 

Комбиниране на терапия с хиалуронова киселина с физиотерапия и кинезитерапия

Комбинирането на терапия с хиалуронова киселина с физиотерапия и кинезитерапия може да оптимизира лечението на спортни травми. Интегрирането на тези терапии може да доведе до подобрени резултати и по-бързо възстановяване. Приложимите физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури, предлагани от Медицински център “Д-р Хайвазов”, които могат да се използват заедно с терапията с хиалуронова киселина, включват:

 • Терапевтични упражнения: персонализирани програми за упражнения, предназначени да подобрят силата, гъвкавостта и обхвата на движение.
 • Мануална терапия: допълнителни техники, използвани за мобилизиране на ставите и меките тъкани.
 • Електрическа стимулация: използването на електротерапия за намаляване на болката и насърчаване на заздравяването.
 • Ултразвукова терапия: използването на звукови вълни за проникване в тъканите на обезболяващ гел и насърчаване на заздравяването.
 • Топлинна и крио терапия: прилагането на топлина или студ за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

 

Кой трябва да избягва терапията с хиалуронова киселина?

Докато терапията с хиалуронова киселина обикновено се счита за безопасна, тя не е подходяща за всеки. Следните лица трябва да избягват тази терапия:

 • Хора с алергия към хиалуронова киселина или към други съставки в инжекцията.
 • Индивиди с активна инфекция в ставата или кожата около нараняването.
 • Бременни или кърмещи жени, тъй като безопасността на терапията с хиалуронова киселина по време на бременност и кърмене не е установена.

Лекар може да ви консултира относно приложимостта на терапията с хиалуронова киселина за вашия конкретен случай.

 

Терапията с хиалуронова киселина е обещаваща алтернатива за лечение на хора, страдащи от болки в ставите и травми, свързани със спорта. Тя може да доведе до значително намаляване на болката, подобрена функционалност на ставите и по-бързо връщане към спорт и ежедневни дейности. Въпреки това не е подходяща за всеки и трябва да се прилага само от квалифициран медицински специалист. Ако обмисляте терапия с хиалуронова киселина за болки в ставите или спортна травма, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите дали това е правилният вариант за Вас.


Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед