02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 20 Септември 2023

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на колянотоОстеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от хирургични интервенции като висока фибуларна остеотомия. 

Но какво е висока фибуларна остеотомия и кога е необходима в контекста на остеоартрит на коляното?

 

Какво е остеоартрит на коляното?

Остеоартритът на коляното е дегенеративно заболяване на ставите, което се характеризира с разрушаване на хрущяла. Това води до болка, подуване и намалена подвижност. Следните групи са най-податливи към остеоартрит на коляното:

 • Застаряващо население: Остеоартритът е по-често срещан при по-възрастните хора, тъй като износването на ставите се увеличава с времето.
 • Лица с фамилна анамнеза: Генетиката играе роля и ако вашите роднини са имали остеоартрит, рисковете и вие да го развиете са повишени.
 • Хора с наднормено тегло или затлъстяване: Излишното тегло натоварва допълнително коленете, ускорявайки разграждането на хрущяла.
 • Предишни наранявания на ставите: Хората, които са претърпели наранявания на коляното в миналото, особено спортисти, са по-склонни да развият остеоартрит в засегнатата става.
 • Професионални рискове: Професиите, които включват коленичене, клякане или вдигане на големи тежести, могат да натоварят колянната става и да увеличат риска от остеоартрит.

 

Какво е висока фибуларна остеотомия?

Високата фибуларна остеотомия не е просто хирургически разрез на фибулата. Това е стратегическа интервенция, която има отражение върху биомеханиката на коляното. Процедурата цели:

 • Преразпределяне на тежестта: Основната цел е да се измести оста на натоварване на крака, като по този начин тежестта се разпределя равномерно в колянната става.
 • Забавяне на развитието на остеоартрит: Чрез преразпределение  на натоварването, процедурата може да забави прогресията на остеоартрита.
 • Запазване на коляното: Операцията е алтернатива на пълната смяна на коляното и е подходяща за пациенти, които искат да запазят естествената си става за по-дълго време.

 

Какви са стъпките при извършване на висока фибуларна остеотомия?

 • Анестезия: Обща или спинална анестезия гарантира, че пациентът не чувства болка по време на процедурата.
 • Подготовка: Оперативната зона се почиства и кракът се позиционира така, че да се осигури оптимален достъп до фибулата.
 • Разрез: Прави се около 10 сантиметров разрез за достъп до фибулата, без да се причинява ненужна травма на околните тъкани.
 • Остеотомия: Прави се остеотомия на фибулата на две нива, като се отстранява около 2 сантиметра от коста в горната трета.
 • Затваряне: Оперативната рана се зашива внимателно послойно, за да сведат до минимум белезите и да намалят риска от инфекция.
 • Превръзка: Стерилната превръзка предпазва раната и осигурява първоначална компресия за намаляване на отока.

 

Кога се препоръчва висока фибуларна остеотомия?

Високата фибуларна остеотомия не е пръв избор при настъпване на проблема с остеоартрит на коляното. Ето по-задълбочен поглед върху това, кога се препоръчва висока фибуларна остеотомия:

 • При деформация на колянната става под формата на варус
  С течение на времето някои хора развиват изкривени крака поради огъването на коляното навън. Това неправилно състояние на ставата може да причини, неравномерно разпределение на тежестта в коляното, увеличавайки износването  от вътрешната страна на коляното. Високата фибуларна остеотомия може да възстанови оста на натоварване на крака и да възстанови разпределението на натоварването в коляното.
 • Постоянна болка, която не се повлиява от нехирургично лечение 
  Много пациенти с остеоартрит на коляното първо ще бъдат подложени на консервативна терапия, което  включва -  физиотерапия, лекарства за болка и инжекции с кортикостероиди, хиалуронова киселина, кръвна плазма и др. Когато тези интервенции не успеят да осигурят облекчение, могат да се обмислят хирургични процедури като високата фибуларна остеотомия.
 • При пациенти, търсещи алтернативи на пълна смяна на колянна става
  Коленните протези често се препоръчват на  пациенти с напреднал остеоартрит. Други обаче, могат да потърсят възможности, които им позволяват да запазят естествената си става за по-дълго време. Високата фибуларна остеотомия може да бъде междинна стъпка, потенциално забавяща с много години необходимостта от пълна смяна на колянна става.
 • Бързо развитие на остеоартрит от вътрешната страна на коляното 
  В някои случаи остеоартритът може да прогресира по-бързо от едната страна на коляното, отколкото от другата. Това може да доведе до значително неправилно подравняване и дискомфорт. Процедурата може да помогне за коригиране на този дисбаланс и да забави дегенеративния процес.

Разбирането на тези специфични сценарии гарантира, че процедурата се препоръчва на онези, които имат най-голяма ползa от нея, увеличавайки нейния терапевтичен ефект и удовлетвореността на пациентите.
                                                  

Време за възстановяване след процедурата

Възстановяването варира при всеки пациент, но обикновено:

 • Първите 24-48 часа: Повдигане на краката и компреси с лед за справяне с подуването.
 • Първите 4 седмици: Ограничено натоварване на крака. Ходене с патерици.
 • 6-8 седмици: Постепенно връщане към ежедневните дейности с акцент върху упражненията за сила и гъвкавост.
 • 3-6 месеца: Продължителна физиотерапия за оптимална функция на ставите.

 

Физиотерапия след висока фибуларна остеотомия:

Рехабилитацията е от решаващо значение след висока фибуларна остеотомия за възстановяване на силата и оптимизиране на функцията на коляното. Ето препоръчваните физиотерапевтични техники и оборудване:

 • Упражнения за обем на движенията: Помагат за възстановяване на нормалното движение на ставите.
 • Упражнения за укрепване: Насочени са към засилване на обема и силата на мускулите около коляното, за да осигурят по-добра опора и стабилност.
 • Обучение за баланс и проприоцепция: полезно за подобряване на координацията и предотвратяване на бъдещи наранявания.
 • Пасивно раздвижване на колянната става чрез Артромод: Апаратът преодолява сковаността на ставата.
 • Електрическа стимулация: Може да се използва за укрепване на четириглавия мускул и намаляване на болката.
 • Терапевтичен ултразвук: Помага за намаляване на възпалението и болката.
 • Терапия със студена компресия: Комбинира студена терапия и активна компресия за намаляване на болката, подуването и улесняване на заздравяването.

Чрез включването на тези терапии и използването на подходящо оборудване пациентите могат да ускорят възстановяването си и да си осигурят най-добрите резултати от процедурата. Споменатите терапии и оборудването се предлагат/са налични в Медицински център "Д-р Хайвазов".

 

Недостатъци на високата фибуларна остеотомия

Въпреки че високата фибуларна остеотомия може да предложи много предимства на тези, страдащи от остеоартрит на коляното, като всяка медицинска процедура, тя има набор от недостатъци. Осъзнаването на тези недостатъци е от решаващо значение за пациентите, за да вземат информирани решения:

Хирургически рискове: Както при всяка операция, винаги има риск от усложнения като инфекции, кървене и реакции към анестезия. Освен това увреждането на нервите, макар и рядко, е специфичен риск при тази процедура.

 • Следоперативна болка: Болката на мястото на остеотомията или дори по дължината на фибуларната кост понякога може да бъде по-тежка от очакваното.
 • Високата фибуларна остеотомия често се разглежда като междинно решение: Въпреки че може да отложи необходимостта от смяна на колянна става, може да не елиминира тази възможност напълно.
 • Променливи резултати: Не всеки ще постигне същото ниво на облекчение или функционално подобрение. Някои пациенти може да открият, че операцията не облекчава симптомите им до степента, в която са се надявали.

Важно е да балансирате потенциалните ползи от операцията срещу тези недостатъци. Редовните консултации с ортопед, задълбоченото разбиране на процедурата и определянето на реалистични очаквания могат да помогнат при вземането на правилните решения.
 

Високата фибуларна остеотомия представлява добра алтернатива на коленните протези, особено при  пациенти с тежка деформация на коляното или с значителни придружаващи заболявания. Въпреки че е обещаваща, от съществено значение е да се претеглят предимствата срещу потенциалните недостатъци на процедурата, като се вземе информирано решение въз основа на индивидуалните нужди и консултация с ортопед.

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед