02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 25 Август 2023

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

 

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират  (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности на тялото, за да ускори заздравяването. 
 

Процедурата в детайли:

Терапията с костно-мозъчен аспират (BMA) представлява серия от минимално инвазивни процедури, които използват лечебния потенциал на вашето тяло. 


Всяка процедура протича по следния начин:

 1. Вземане на костен мозък: Малко количество костен мозък, около 20 ml, се извлича от тазовата кост на пациента под локална анестезия.
 2. Центрофугиране: Аспирираният (извлечен) костен мозък се обработва в центрофуга, която изолира регенеративните клетки, растежните фактори и тромбоцитите.
 3. Концентрация и приготвяне: Получената смес, богата на лечебни компоненти, се концентрира, за да се увеличи максимално нейното терапевтично въздействие.
 4. Инжектиране: Обогатеният разтвор се инжектира точно в мястото на нараняване, като може да се използва ултразвук за по-голяма прецизност.
 5. Регенерация и заздравяване: Инжектираните растежни фактори и клетки стимулират естествените регенеративни процеси на тялото, ускорявайки заздравяването и възстановяването на тъканите.

 

Състояния, подходящи за BMA терапия:

Гъвкавостта на BMA терапията се простира отвъд спортните наранявания, което я прави ефективна при редица състояния, като например:

 • Остеоартрит
 • Травми на връзки и сухожилия
 • Фрактури
 • Увреждане на хрущяла
 • Незарастващи рани
 • Дегенеративни ставни състояния

 

BMA терапия за спортни травми:

Спортистите и спортуващите се сблъскват с разнородни наранявания и BMA терапията е обещаващо решение за различни травми, свързани със спорта:

 • Навяхвания и разтягания: наранявания на връзки и мускули
 • Фрактури
 • Наранявания на сухожилията: Нараняванията на ахилеса, патела и други сухожилия 
 • Ставни увреждания: Нараняванията на хрущялите и ставите 

 

Известни спортисти, които ползват BMA терапията:

Водещи спортисти и спортни икони са потвърдили положителното въздействие на BMA терапията върху тяхната кариера и благосъстояние. Някои забележителни защитници включват:

 • Коби Брайънт: Съобщава се, че покойната легенда на НБА е използвал BMA терапия за по-бързо завръщане на корта.
 • Тайгър Уудс: Суперзвездата на голфа Тайгър Уудс приписа на терапията с BMA забележителното си възстановяване и завръщане.
 • Пейтън Манинг: Бившият куотърбек на НФЛ Пейтън Манинг е сред спортистите, които са приели BMA терапия за лечение на наранявания.

 

Трансформиращото въздействие на BMA терапията:

Регенеративната мощ на BMA терапията намалява времето за възстановяване, предлагайки холистични ползи като:

 • Подобрено заздравяване на тъканите
 • Намалено възпаление
 • Подобрена функция на ставите
 • Регенерация на тъканите
 • Потенциал за забавяне на хирургични интервенции
 • Персонализиран и естествен лечебен подход

 

Подготовка преди терапията:

Преди терапия с BMA е необходима консултация с лекар. Специфичните инструкции могат да включват спиране на някои лекарства и промени в начина на живот.

 

Продължителност на терапията:

BMA терапевтичните сесии обикновено продължават около 1 до 2 часа, като варират в зависимост от целевата област и специфичните нужди на индивида.

 

Брой процедури:

Честотата на BMA процедурите варира в зависимост от спецификата на състоянието. В повечето случаи спортистите и спортуващите се подлагат на 1 до 3 сесии в продължение на няколко седмици за оптимални резултати.

 

Съчетаване на BMA терапията с физиотерапия/кинезитерапия:

Комплексният подход към възстановяването от спортна травма включва комбиниране на терапията с костно-мозъчени аспират (BMA) с физиотерапия и кинезитерапия. Тази интегрирана стратегия ускорява лечението и рехабилитацията. BMA терапията дава бърз старт на лечебния процес на клетъчно ниво, докато физио- и кинезитерапията са насочени към биомеханиката и функционалното възстановяване. Под ръководството на опитни лекари, физиотерапевти и кинезитерапевти, спортистите и спортуващите могат да се подложат на лечение, което не само лекува наранявания, но и укрепва тялото, за да предотврати бъдещи неуспехи. 

В Медицински център “Д-р Хайвазов”, BMA терапията може да бъде комбинирана със следните физиотерапевтични процедури:

 • Стационарен ултразвук: Стационарната ултразвукова терапия работи чрез изпращане на звукови вълни в тъканта, които подпомагат по-доброто проникване на ниво капилярна тъкан на обезболяващия гел, с който работи ултразвука. Това намалява болката и мускулните спазми, подпомага разграждането на белези и допринася за подобряване на подвижност на ставата.
 • Интерферентен ток и нискочестотно импулсно магнитно поле: Терапията с интерферентен ток и нискочестотно импулсно магнитно поле, приложена в по-ранните етапи на възстановяване, насърчава по-бързото облекчаване на възпалението и болката и ускорява заздравяването на тъканите.
 • Кинезио Тейп: Самозалепващи ленти, спомагащи за естественото  възстановяване на тялото. Придават допълнителна стабилност,  подобряват лимфотока,  подпомагат работата на слабите и травмирани мускули и сухожилия, намаляват болката и увеличават обема на движение в засегнатите стави. Повлияват по-бързо оздравителните процеси.
 • Таопач: Основни за обучението по проприоцепция. Предизвикват стабилността и координацията, от решаващо значение за предотвратяване на бъдещи наранявания.
 • Game Ready: Криотерапията помага за справяне с възпалението и болката чрез локализирана студена терапия, допълвайки ефектите на BMA терапията.
 • TENS (транскутанна електрическа нервна стимулация): TENS използва електрически импулси за облекчаване на болката и подобряване на кръвообращението.
 • ЛФК: Специална програма от упражнения, в съответствие с целите на рехабилитацията, за подобряване силата и гъвкавостта на мускулите.
 • Атромот: Насърчава флексията и екстензията в ставите, подобрявайки обхвата на движение в тях, като същевременно намалява стреса върху работата на целенасочените мускулни групи. 
 • Инструменти за разтягане и гъвкавост: От разтегателни ленти /ластици/ до въженцата на Клетката на Роше, тези инструменти помагат за подобряване на гъвкавостта, предотвратяване на скованост и подпомагане на възстановяването.

 

Кой трябва да избягва BMA терапията:

BMA терапията може да не е подходяща за хора с:

 • Заболявания на кръвта
 • Активни инфекции
 • Определени медицински състояния
 • Тежка остеопороза
 • Алергични реакции към анестезия

Лекар може да ви консултира относно приложимостта на BMA терапията за вашия конкретен случай.

 

Сферата на спортната медицина се развива и BMA терапията стои в челните редици на иновативните решения за спортни травми. Спортистите и спортуващите се стремят да преодолеят нараняванията и да постигнат върхови резултати и BMA терапията предлага път към ускорено заздравяване и обновена жизненост. С персонализирани подходи, регенеративен потенциал и одобрението на емблематични спортни фигури, BMA терапията обещава да преобрази пейзажа на спортни травми. Възползвайте се от възможностите, консултирайте се с нашия опитен екип и тръгнете по пътя към пълно възстановяване.


Ако сте заинтригувани от потенциала на ВМА терапията, консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед