• 251

 

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.

С какво се характеризира износването на колянната става

Става дума за процеси, при които хрущялите започват да изтъняват, променят цвета си и губят блясъка си. Успоредно с това намалява пластичността им, по повърхността им се появяват неравности, които предизвикват по-усилено триене при движение. Триенето от своя страна ускорява разрушителните процеси, докато на отделни участъци се стигне до пълно оголване на костта, травмирането и възпалението й. Засягат се и околоставните меки тъкани. Стига се до разрушаване на ставната капсула.

Износването на колянната става е естествено явление свързвано с една по-напреднала възраст. Свързва се със забавените самовъзстновителни процеси, които не успяват да превъзмогнат дегенеративните. Условие за износването се явява и намалената синовиална течност и промени във състава й. Понеже тя е отговорна за храненето на хрущяла, всяко колебание при нея се отразява на състоянието му.

Проблемът е, че изхабяването на ставата все повече засяга и млади хора.

Причини за износването на колянната става

 • Първата и най-типична причина е естественото остаряване на организма.
 • Веднага след нея следва засиленото или нетипично натоварване. То може да се изразява както в прекомерни физически усилия, вдигане и носене на тежести, така и в принудително проседяване на дълги часове на едно място в една поза.
 • В този смисъл наднорменото телесно тегло също е свръхтовар. Понякога е достатъчно намаляването му с няколко килограма, за да се усети веднага облекчение и да намалеят рязко рисковете от ранно износване на ставата.
 • Травмите са друг ускорител на дегенеративните процеси. Като пусков механизъм за  износването на колянната става могат да се явят инфекции, вродени дефекти, системни заболявания, грешки в храненето и т. н.

Причините са различни, а последиците са болка, загуба на подвижност на ставата, отоци и възпаления, ошипяване, събиране на течност, атрофия на мускулите, свързани с обездвижената става и в крайна сметка – инвалидизиране.

Възможности за възстановяване при износване на колянната става

Следва да се отбележи, че има редица мерки, които могат да се предприемат, преди да се стигне до крайния вариант – заместване на изхабената става с изкуствена (протезиране).

Преди години се смяташе, че протезирането е единственият вариант при износване на колянната става, тъй като общо-наложеното мнение беше, че не е възможно тя да се възстанови. С напредването на медицината и развитието на високите технологии обаче, изникват все повече методи за т.нар. консервативно лечениe.

Консервативното лечение цели:

 • намаляване на болката, 
 • забавяне на дегенеративните изменения, 
 • максимално запазване на подвижността на ставата
 • засилване регенеративните способности на ставния хрущял.

В Медицински център “Д-р Хайвазов” вярваме в силата и ефикасността на консервативно лечение и смятаме, че то следва да бъде прилагано с приоритет според оплакванията на отделния пациент, стига състоянието му да позволява.

При нас, в Mедицински център „Д-р Хайвазов“, работят специалисти, които прилагат най-модерните методи за възстановяване на хрущялите. Те се различават един от друг като техника и средства, но целта е една – да се осигури здрава и жизнена става и с това да се подобри качеството ви на живот.

 

Методи за консервативно лечение

 • Терапия с хиалуронова киселина
  Хиалуроновата киселина действа като лубрикант на ставите, намалява възпалението и стимулиране на заздравяването. Това води до намаляване на болката и подобрене обема на движение. Терапията подпомага естествения лечебен процес на тялото, което води до дългосрочни ползи и подобрено качество на живот. Важно е, че терапията с хиалуронова киселина играе роля в предотвратяването на по-нататъшно увреждане на хрущяла, като по този начин служи като превантивна мярка за поддържане на здрави на стави.

  Терапията се провежда на място в Медицински център “Д-р Хайвазов” като хиалуроновата киселина се инжектира в болната става. Броят на процедурите зависи от индивидуалното състояние на пациента.

  За повече детайли относно терапията с хиалуронова киселина прочетете тук и тук

 • PRP терапия (Плазмотерапия)
  PRP е плазма, която представлява концентриран източник на автоложни тромбоцити и съдържа с себе си растежни фактори, наречени цитокини, които стимулират бързото заздравяване и възстановяване на кости, хрущяли и други меки тъкани. Ефикасността на определени растежни фактори при лечението на различни увреждания и тяхната концентрация в плазмата, са основа тяхната нейната употреба при възстановяването на хрущялната тъкан.

  Кръвта се състои от червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и плазма. Тромбоцитите участват в процеса на кръвосъсирването и се образуват в костния мозък.

  През последните 20 години изследванията показват, че когато се активират в тялото, тромбоцитите отделят протеини, наречени растежни фактори. Те ускоряват зарастването на раните. Ето защо, при повишаването на концентрацията на тромбоцитите, ние сме в състояние да предоставим мощен коктейл от растежни фактори, което би могло да ускори драстично възстановяването на тъканите, особено на сухожилията, както и зарастването на раните.

  Терапията се провежда на място в Медицински център “Д-р Хайвазов” като плазмата се аплицира в увредената зона. Броят на процедурите зависи от състоянието на увредата.

  Подробности за това как протича PRP терапията и кога е приложима можете да прочетете тук и тук

 • BMA терапия (Терапия с костно-мозъчен аспират)
  При терапията с костно-мозъчен аспират посредством пункция, от хълбочната кост на пациента  се извлича аспират на костен мозък, който в последствие се центрофугира. Изолират се голямо количество растежни фактори, тромбоцити и мезенхимни клетки. Извлечената суспензия се инжектира в болната става на същият пациент. Костно-мозъчния аспират съдържа висока концентрация на тромбоцити, които от своя страна, произвеждат значителен брой растежни фактори, хемокини и цитокини – около 50 пъти повече в единица обем отколкото при PRP терапията. Тяхното количество дава огромен тласък за образуването на по-голямо количество същинска хрущялна тъкан  и синтез на колаген.

  Научете всичко за BMA терапията тук и тук.

 • Терапия със стем клетки от мастна тъкан (Adipose-derived stem cells)
  Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан.

  Стволовите клетки от мастна тъкан – Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени от костно-мозъчния аспират – Bone Marrow Aspiration (BMA):

  • честотата на MSC  в костния мозък е между 1 на 25 000 и 1 на 100 000 клетки,  което е 0,02%  в единица обем, докато ASC  съставляват приблизително 2%;
  • жизнеспособността и степента на диференциация на MSC от костен мозък намалява с увеличаване на възрастта, докато  АSC са  жизнеспособни и имат оптимална степен на диференциация, независимо от възрастта;
  • количеството мастна тъкан, която се взема и обработва с един сет и една процедура, може да бъде инфилтрирана в 4 до 6 стави едновременно на един човек, което прави манипулацията изключително ефективна при полиартроза.

Мастната тъкан се осигурява чрез липосукция от коремната област на пациента. Процедурата се извършва с местна анестезия.

Повече детайли са налични тук.

 • Терапия с мастна тъкан с Lipocube
Lipocube - ивличане и филтриране на стволови клетки
Устройството Lipocube за извличане на мастна тъкан

 

Д-р Хайвазов е единственият ортопед в България, който използва устройството Lipocube за извличане на мастна тъкан. Разликата със стандартния метод използван до момента е употребата на иновативната технология на Lipocube, която позволява по-бързото и качествено отделяне на стволовите клетки чрез патентованата система за филтрация. Така филтрираните стволови клетки позволяват по-бързото възстановяване на зоната на инжектиране чрез засилена реваскуларизация.

 • Артроскопия
  Артроскопията е първата от няколко миниинвазивни оперативни процедури, които подпомагат възстановяването на колянната става.
  При артроскопията се прави оглед на ставата с оптично устройство, наречено артроскоп. Така ортопедът има възможност да прецени състоянието на ставата, дали има увреждания от травми, дали се касае за дегенерация /ошипяване/ на ставата или възпаление /артрит/. Локализира се точното място, видът и размерът на увредената тъкан.
  За реконструкция на предна или задна кръстна връзка, премахването на части или шев на менискус или хрущялна пластика, се правят допълнителни достъпи, през които се работи с необходимите инструменти.

  Повече информация за артроскопията може да намерите тук.

 • Висока фибуларна остеотомия
  Високата фибуларна остеотомия е хирургически разрез на фибулата, с който се цели да се коригират костни деформации, преразпределяне на тежестта, забавяне развитието на остеоартрит и запазване на коляното. Както и процедурите по-горе, операцията е алтернатива на подмяната на колянната става и е подходяща за пациенти, които искат да запазят естествената си става по-дълго време. Възстановяването след високата фибуларна остеотомия е много по по-бързо, в сравнение с колянното протезиране.

  Как протича процедурата научете тук.

 • Рехабилитация и физиотерапия
  Към консервативното лечение спадат и набор от рехабилитационни и физиотерапевтични процедури. Медицински център “Д-р Хайвазов” е един от най-модерно оборудваните центрове за физиотерапия и рехабилитация в страната. Оборудването, което използваме е иновативно и базирано на последните развития в технологиите и медицината. Повече информация за възможностите на центъра в областта на рехабилитацията и физиотерапията може да намерите тук.
Иновативно оборудване за физиотерапия в МЦ "Д-р Хайвазов"
Само няколко апарата от оборудването за физиотерапия в МЦ „Д-р Хайвазов“

 

Консервативното лечение се налага все повече при третиране на износена колянна става.

 

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.