• 13

Как да не качим килограми по празниците

Наближават най-желаните и изпълнени с еуфория зимни празници в годината, а с тях ни завладява и Коледната магия. Още в началото на декември започваме трескава подготовка по украсяване на дома и опаковане на купища подаръци за нашите близки. Обгръща ни очакването за по-добри бъднини и радостно споделяне на празничната трапеза с любимите ни хора.

Празнична трапеза ли казах?

Обикновено тя е богато и пищно отрупана с всякакви вкусотии, които освен радостно настроение, добавят по някое и друго нежелано килце. Не забравяйте, че и постните ястия за Бъдни вечер никак не са малко и съвсем не са диетични.

Чевръстите домакини ден-два преди празника запретват ръкави и подготвят дъхави компоти от сушени плодове, замесват пити, пълнят чушки с ориз, с боб. Приготвят зелеви сърмички. Въртят баници с тиква и канела, чийто аромат е истинско предизвикателство за нашите вкусови рецептори. Блюдата се допълват с картофена салата с праз лук, ядки, плодове. Лее се червено вино, а наздравиците покачват адреналина с всяко пожелание за добро…

На следващия ден чудото на Коледната магия ни залива с изкусно подбрани рецепти от свинско или пуешко месо, вити баници със сирене или с месо. Да не говорим за изкушаващите дъхави сладкиши, които поглъщаме със завидно задоволство и наслада.

Това адреналиново настроение и апетит ни съпровождат почти ежедневно до посрещането на Нова година. Дрехите ни неусетно отесняват. Нашите следпразнични тревоги нарастват и се чудим, как да свалим натрупаните за месец килограми?

 

7 съвета – как да не качим нежелани килограми по празниците

Не забравяйте – храната е част от празничните удоволствия, а не смисълът на празниците!

 

1. Контролирайте видовете храна и обема на порциите

За празниците по традиция е прието трапезите да символизират изобилие и затова са претрупани с купища гозби и сладкиши. Коледното настроение ни подтиква целодневно да похапваме какви ли не вкусотии, без да сме гладни. Това често е причина за нежелано напълняване. Решението не е, да гладувате през деня и вечерта щедро да се възнаградите.
Ограничете количествата храна на закуска и обяд, но не ги пропускайте. А за вечерята има  хитринка – вземете по-малка чиния и не я препълвайте с храна.
Наблегнете на празничната подредба на масата.

2. Насочете вниманието си в различни приятни занимания извън храненето

По-добре се концентрирайте вместо в храната – във време със семейството, срещи с близки и приятели, прочетете отдавна отлагана книга, изгледайте някой хубав филм, украсете според празника дома си, опаковайте дългоочакваните коледни подаръци, помечтайте и насочете вниманието си в нови цели и желания.

3. Какво да правите с многообразието от сладкиши

Позволете си сладкиши, но не се увличайте. Изберете най-красивата чиния, в която да си сложите 2-3 малки коледни сладки. Направете си дъхав чай – особено подходящ е с джинджифил и лимон. Той ускорява метаболизма и изгаря мазнини.

Избягвайте газираните напитки – съдържат захар.

4. Алкохолът не само краде от спомените на вашите преживявания, но повишава калориите

Няма да се напиете, стига количествата да са умерени. Не смесвайте алкохол с никакви сладки или плодови напитки. Преди всяка наздравица изпивайте по 1 чаша вода.
Ограничете се до 2-3 чаши червено вино за празничната нощ, без да смесвате различни видове алкохол. А ако предпочитате концентрирани напитки – знайте, че в тях има калории.

5. Сънят помага

Поредицата празнични дни крадат от нашия сън, което нарушава метаболитните процеси. Колкото повече часове сте будни, толкова по-често сте подтиквани от съзнанието да похапвате.

Добрият сън помага, да изглеждате свежи, отпочинали и красиви в празничната нощ.

6. Движението носи радост

Празниците и студеното време не са извинение, да не се движим. Разходете се сред природата на кристално чист въздух. Може да си направете състезание с шейни с приятели, да стъпите на ледена пързалка с кънки, да се спускате със ски.

Забавна игра е замерянето със снежни топки, направата на снежен човек. Така времето минава неусетно, а вие сте заредени с енергия и сте изгорили калории.

7. Ако сте напълнели по празниците – имаме решение

Ако все пак вкусовите изкушения са надделели и сте понапълнени по празниците, имаме решение за вас. Ще ви помогне специалистът по диетика и хранене д-р Любина Радева.

Потърсете я в Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ

www.medicine-bg.com

Весели празници!

И не забравяйте – запазете добра форма, докато се забавлявате!