• 202

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от хирургични интервенции като висока фибуларна остеотомия.

Но какво е висока фибуларна остеотомия и кога е необходима в контекста на остеоартрит на коляното?

 

Какво е остеоартрит на коляното?

Остеоартритът на коляното е дегенеративно заболяване на ставите, което се характеризира с разрушаване на хрущяла. Това води до болка, подуване и намалена подвижност. Следните групи са най-податливи към остеоартрит на коляното:

 • Застаряващо население: Остеоартритът е по-често срещан при по-възрастните хора, тъй като износването на ставите се увеличава с времето.
 • Лица с фамилна анамнеза: Генетиката играе роля и ако вашите роднини са имали остеоартрит, рисковете и вие да го развиете са повишени.
 • Хора с наднормено тегло или затлъстяване: Излишното тегло натоварва допълнително коленете, ускорявайки разграждането на хрущяла.
 • Предишни наранявания на ставите: Хората, които са претърпели наранявания на коляното в миналото, особено спортисти, са по-склонни да развият остеоартрит в засегнатата става.
 • Професионални рискове: Професиите, които включват коленичене, клякане или вдигане на големи тежести, могат да натоварят колянната става и да увеличат риска от остеоартрит.

 

Какво е висока фибуларна остеотомия?

Високата фибуларна остеотомия не е просто хирургически разрез на фибулата. Това е стратегическа интервенция, която има отражение върху биомеханиката на коляното. Процедурата цели:

 • Преразпределяне на тежестта: Основната цел е да се измести оста на натоварване на крака, като по този начин тежестта се разпределя равномерно в колянната става.
 • Забавяне на развитието на остеоартрит: Чрез преразпределение  на натоварването, процедурата може да забави прогресията на остеоартрита.
 • Запазване на коляното: Операцията е алтернатива на пълната смяна на коляното и е подходяща за пациенти, които искат да запазят естествената си става за по-дълго време.

 

Какви са стъпките при извършване на висока фибуларна остеотомия?

 • Анестезия: Обща или спинална анестезия гарантира, че пациентът не чувства болка по време на процедурата.
 • Подготовка: Оперативната зона се почиства и кракът се позиционира така, че да се осигури оптимален достъп до фибулата.
 • Разрез: Прави се около 10 сантиметров разрез за достъп до фибулата, без да се причинява ненужна травма на околните тъкани.
 • Остеотомия: Прави се остеотомия на фибулата на две нива, като се отстранява около 2 сантиметра от коста в горната трета.
 • Затваряне: Оперативната рана се зашива внимателно послойно, за да сведат до минимум белезите и да намалят риска от инфекция.
 • Превръзка: Стерилната превръзка предпазва раната и осигурява първоначална компресия за намаляване на отока.

 

Кога се препоръчва висока фибуларна остеотомия?

Високата фибуларна остеотомия не е пръв избор при настъпване на проблема с остеоартрит на коляното. Ето по-задълбочен поглед върху това, кога се препоръчва висока фибуларна остеотомия:

 • При деформация на колянната става под формата на варус
  С течение на времето някои хора развиват изкривени крака поради огъването на коляното навън. Това неправилно състояние на ставата може да причини, неравномерно разпределение на тежестта в коляното, увеличавайки износването  от вътрешната страна на коляното. Високата фибуларна остеотомия може да възстанови оста на натоварване на крака и да възстанови разпределението на натоварването в коляното.
 • Постоянна болка, която не се повлиява от нехирургично лечение 
  Много пациенти с остеоартрит на коляното първо ще бъдат подложени на консервативна терапия, което  включва –  физиотерапия, лекарства за болка и инжекции с кортикостероиди, хиалуронова киселина, кръвна плазма и др. Когато тези интервенции не успеят да осигурят облекчение, могат да се обмислят хирургични процедури като високата фибуларна остеотомия.
 • При пациенти, търсещи алтернативи на пълна смяна на колянна става
  Коленните протези често се препоръчват на  пациенти с напреднал остеоартрит. Други обаче, могат да потърсят възможности, които им позволяват да запазят естествената си става за по-дълго време. Високата фибуларна остеотомия може да бъде междинна стъпка, потенциално забавяща с много години необходимостта от пълна смяна на колянна става.
 • Бързо развитие на остеоартрит от вътрешната страна на коляното
  В някои случаи остеоартритът може да прогресира по-бързо от едната страна на коляното, отколкото от другата. Това може да доведе до значително неправилно подравняване и дискомфорт. Процедурата може да помогне за коригиране на този дисбаланс и да забави дегенеративния процес.

Разбирането на тези специфични сценарии гарантира, че процедурата се препоръчва на онези, които имат най-голяма ползa от нея, увеличавайки нейния терапевтичен ефект и удовлетвореността на пациентите.

Време за възстановяване след процедурата

Възстановяването варира при всеки пациент, но обикновено:

 • Първите 24-48 часа: Повдигане на краката и компреси с лед за справяне с подуването.
 • Първите 4 седмици: Ограничено натоварване на крака. Ходене с патерици.
 • 6-8 седмици: Постепенно връщане към ежедневните дейности с акцент върху упражненията за сила и гъвкавост.
 • 3-6 месеца: Продължителна физиотерапия за оптимална функция на ставите.

 

Физиотерапия след висока фибуларна остеотомия:

Рехабилитацията е от решаващо значение след висока фибуларна остеотомия за възстановяване на силата и оптимизиране на функцията на коляното. Ето препоръчваните физиотерапевтични техники и оборудване:

 • Упражнения за обем на движенията: Помагат за възстановяване на нормалното движение на ставите.
 • Упражнения за укрепване: Насочени са към засилване на обема и силата на мускулите около коляното, за да осигурят по-добра опора и стабилност.
 • Обучение за баланс и проприоцепция: полезно за подобряване на координацията и предотвратяване на бъдещи наранявания.
 • Пасивно раздвижване на колянната става чрез Артромод: Апаратът преодолява сковаността на ставата.
 • Електрическа стимулация: Може да се използва за укрепване на четириглавия мускул и намаляване на болката.
 • Терапевтичен ултразвук: Помага за намаляване на възпалението и болката.
 • Терапия със студена компресия: Комбинира студена терапия и активна компресия за намаляване на болката, подуването и улесняване на заздравяването.

Чрез включването на тези терапии и използването на подходящо оборудване пациентите могат да ускорят възстановяването си и да си осигурят най-добрите резултати от процедурата. Споменатите терапии и оборудването се предлагат/са налични в Медицински център „Д-р Хайвазов“.

 

Недостатъци на високата фибуларна остеотомия

Въпреки че високата фибуларна остеотомия може да предложи много предимства на тези, страдащи от остеоартрит на коляното, като всяка медицинска процедура, тя има набор от недостатъци. Осъзнаването на тези недостатъци е от решаващо значение за пациентите, за да вземат информирани решения:

Хирургически рискове: Както при всяка операция, винаги има риск от усложнения като инфекции, кървене и реакции към анестезия. Освен това увреждането на нервите, макар и рядко, е специфичен риск при тази процедура.

 • Следоперативна болка: Болката на мястото на остеотомията или дори по дължината на фибуларната кост понякога може да бъде по-тежка от очакваното.
 • Високата фибуларна остеотомия често се разглежда като междинно решение: Въпреки че може да отложи необходимостта от смяна на колянна става, може да не елиминира тази възможност напълно.
 • Променливи резултати: Не всеки ще постигне същото ниво на облекчение или функционално подобрение. Някои пациенти може да открият, че операцията не облекчава симптомите им до степента, в която са се надявали.

Важно е да балансирате потенциалните ползи от операцията срещу тези недостатъци. Редовните консултации с ортопед, задълбоченото разбиране на процедурата и определянето на реалистични очаквания могат да помогнат при вземането на правилните решения.

Високата фибуларна остеотомия представлява добра алтернатива на коленните протези, особено при  пациенти с тежка деформация на коляното или с значителни придружаващи заболявания. Въпреки че е обещаваща, от съществено значение е да се претеглят предимствата срещу потенциалните недостатъци на процедурата, като се вземе информирано решение въз основа на индивидуалните нужди и консултация с ортопед.

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.