• 88

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им. Обикновено се предписват традиционни лечения като физиотерапия, лекарства и дори хирургия, но има още една терапия, която заслужава внимание – терапията с хиалуронова киселина. Това иновативно лечение включва инжектиране на хиалуронова киселина – естествено вещество, намиращо се в тялото. В засегнатата става  хиалуронова киселина действа като лубрикант за намаляване на болката и подобряване на функцията й.

Нека се потопим по-дълбоко в тази новаторска терапия и да проучим как тя може да подобри начина, по който се справяме с мускулно-скелетни заболявания и спортни травми.

 

Състояния, подходящи за терапия с хиалуронова киселина

Терапията с хиалуронова киселина е особено полезна за хора, страдащи от следните състояния:

 • Лек до умерен остеоартрит: характеризира се с износване на ставния хрущял.
 • Ревматоиден артрит: автоимунно заболяване, което причинява възпаление и болка в ставите.
 • Болка в ставите поради нараняване: болка и възпаление в резултат на остри наранявания или хронично износване.
 • Спортни травми: различни наранявания, получени по време на спортни дейности, които водят до увреждане и възпаление на ставите.

 

Терапия с хиалуронова киселина при спортни травми

Спортните травми могат да доведат до различни наранявания и възпаления, свързани със ставите. Терапията с хиалуронова киселина може значително да повлияе лечението на такива състояния, тъй като предлага смазване на ставите, намаляване на възпалението и стимулиране на заздравяването. Това може да доведе до намалена болка и подобрен обхват на движение, което позволява на спортистите да възобновят своите спортни дейности по-бързо и с по-малко дискомфорт в сравнение с конвенционалните лечения. Терапията може да бъде особено ефективна при следните състояния, свързани със спорта:

 • Навяхвания и разтягания: Прекомерно разтягане или разкъсване на връзки или мускули.
 • Тендинит:  Възпаление на сухожилие, причинено от чести повтарящи движения или внезапно нараняване.
 • Бурсит: възпаление на бурсата, пълна с течност торбичка, която омекотява ставите.
 • Разкъсване на менискуса: увреждане на хрущяла в колянната става.

 

Известни личности, които ползват терапията

Много известни спортисти са прилагат терапията с хиалуронова киселина за своите спортни травми. Някои от тях са:

 • Кобе Брайънт: Покойната легенда на баскетбола редовно пътува до Германия, за да получи терапия с хиалуронова киселина за коляното си.
 • Тайгър Уудс: Професионалният играч на голф се е подложил на тази терапия за справяне с болката в коляното.
 • Кристиано Роналдо: Съобщава се, че известният футболист е получил терапия с хиалуронова киселина за наранявания на коляното.
 • Рафаел Надал: Тенис суперзвездата също е потърсил терапия с хиалуронова киселина за проблемите си с коляното.
 • Линдзи Вон: Олимпийската скиорка се обърна към тази терапия, за да се справи с нараняванията си в коляното.

 

Трансформиращото въздействие на терапията с хиалуронова киселина

Ефектите от терапията с хиалуронова киселина могат да променят живота на тези, които се борят с болки в ставите и свързани със спорта травми. Може да доведе до значително намаляване на болката, подобрена функционалност на ставите и по-бързо връщане към спорт и ежедневни дейности. Освен това, терапията с хиалуронова киселина може да отложи нуждата от операция за смяна на ставите. Терапията подпомага естествения лечебен процес на тялото, което води до дългосрочни ползи и подобрено качество на живот. Важно е, че терапията може да играе роля и в предотвратяването на по-нататъшно увреждане на ставите, като по този начин служи като превантивна мярка за поддържане на здравето на ставите и спортните постижения.

 

Подготовка преди терапията

Преди да се подложите на терапия с хиалуронова киселина, вашият лекар може да ви посъветва да спрете приема на определени лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства и разредители на кръвта. Може също така да бъдете посъветвани да се въздържате от натоварващи дейности няколко дни преди процедурата. От решаващо значение е да разкажете медицинската си история и всички лекарства, които приемате в момента на вашия лекар преди да започнете лечението.

 

Продължителност на терапията

Времето, необходимо за една терапевтична сесия с хиалуронова киселина, варира в зависимост от индивида и степента на неговото състояние, но обикновено продължава около 30-60 минути.

 

Брой процедури

Продължителността на терапията се определя индивидуално и зависи от тежестта на заболяването. Някои хора може да изпитат облекчение след една инжекция, докато други може да се нуждаят от поредица от инжекции, разпределени в продължение на няколко седмици. Обикновено ефектът от терапията продължава приблизително шест месеца, въпреки че това може да варира от човек на човек.

 

Комбиниране на терапия с хиалуронова киселина с физиотерапия и кинезитерапия

Комбинирането на терапия с хиалуронова киселина с физиотерапия и кинезитерапия може да оптимизира лечението на спортни травми. Интегрирането на тези терапии може да доведе до подобрени резултати и по-бързо възстановяване. Приложимите физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури, предлагани от Медицински център “Д-р Хайвазов”, които могат да се използват заедно с терапията с хиалуронова киселина, включват:

 • Терапевтични упражнения: персонализирани програми за упражнения, предназначени да подобрят силата, гъвкавостта и обхвата на движение.
 • Мануална терапия: допълнителни техники, използвани за мобилизиране на ставите и меките тъкани.
 • Електрическа стимулация: използването на електротерапия за намаляване на болката и насърчаване на заздравяването.
 • Ултразвукова терапия: използването на звукови вълни за проникване в тъканите на обезболяващ гел и насърчаване на заздравяването.
 • Топлинна и крио терапия: прилагането на топлина или студ за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

 

Кой трябва да избягва терапията с хиалуронова киселина?

Докато терапията с хиалуронова киселина обикновено се счита за безопасна, тя не е подходяща за всеки. Следните лица трябва да избягват тази терапия:

 • Хора с алергия към хиалуронова киселина или към други съставки в инжекцията.
 • Индивиди с активна инфекция в ставата или кожата около нараняването.
 • Бременни или кърмещи жени, тъй като безопасността на терапията с хиалуронова киселина по време на бременност и кърмене не е установена.

Лекар може да ви консултира относно приложимостта на терапията с хиалуронова киселина за вашия конкретен случай.

 

Терапията с хиалуронова киселина е обещаваща алтернатива за лечение на хора, страдащи от болки в ставите и травми, свързани със спорта. Тя може да доведе до значително намаляване на болката, подобрена функционалност на ставите и по-бързо връщане към спорт и ежедневни дейности. Въпреки това не е подходяща за всеки и трябва да се прилага само от квалифициран медицински специалист. Ако обмисляте терапия с хиалуронова киселина за болки в ставите или спортна травма, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите дали това е правилният вариант за Вас.

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.