• 472

Ползата от физиотерапията след артроскопия на коляното

Артроскопията на коляното е минимално инвазивна хирургична процедура, която позволява на лекарите да достигнат до колянната става, без да правят голям разрез. Тази техника използва камера, известна като артроскоп, която се вкарва през малък разрез, осигурявайки ясна картина и помагайки на лекарите да диагностицират и лекуват редица проблеми с коляното. Това включва увреда на  менискус, скъсана предна кръстна връзка, възпаление на синовията или хофата, увреда на ставния хрущял и др. Въпреки, че артроскопията на коляното е известна със своите предимства като: бързо намаляване на болката и по-кратко време за възстановяване в сравнение с инвазивните операции, пътят към пълното възстановяване след операцията често включва цялостен рехабилитационен процес, при който физиотерапията и кинезитерапията играят решаваща роля.

 

Ролята на лечебната физкултура с помощта на артромот

Включването в ранен етап на специфични упражнения за коляното е решаващ компонент в началните етапи след артроскопия на коляното.

Артромотът е апарат за пасивна флексия и екстензия на колянната става, който помага за възстановяване на нормалното движение на коляното, намалява сковаността и укрепва околните мускули.

Наред с пасивните упражнения с артромота, пациентът следва програма от упражнения за засилване на мускулните групи около колянната става и за подобряване на кръвообращението в долните крайници.

Когато пациентите се лекуват без в терапевтичния им план да фигурират упражнения, това често води до по-трудна флексия (сгъване) на коляното и до по-дълги периоди на възстановяване, които могат да продължат няколко седмици или дори месеци. Този период може да бъде белязан с намалена подвижност, болка, чувство за “дърпане” в коляното и не напълно резорбиран оток.

 

Интерферентен ток и нискочестотно импулсно магнитно поле

Терапията с интерферентен ток и нискочестотно импулсно магнитно поле, приложени също в по-ранните етапи на възстановяване, насърчават по-бързото облекчаване на възпалението и болката, ускоряват заздравяването на тъканите, а от там – и до по-краткотрайно възстановяване и подобрена мобилност.

 

Терапия с интерферентен ток, Медицински център "Д-р Хайвазов"

 

Tекар терапия (Таргетирана радиочестотна терапия)

Текар терапията (TЕCAR – акроним на Capacitive and Resistive Energy Transfer), играе ключова роля в по-късния процес на възстановяване след артроскопия на коляното.

Текар терапията е форма на диатермия, при която топлината се използва като терапевтично лечение. По-конкретно, терапията използва радиочестота за генериране на топлина на всички нива в засегните тъканите на тялото, което предизвиква биостимулиращи ефекти в зоната, която третираме – кости, мускули, сухожилия, ставни връзки, ставен хрущял и другите тъкани, изграждащи колянната става.

Има два начина, по които може да се приложи Текар терапията – чрез използване на капацитивен и резистивен апликатор, в зависимост от това колко надълбоко искаме да достигнем в тъканите. Капацитивният режим е насочен към повърхностно разположените тъкани – кожа и мускули, докато резистивният режим се използва за третиране на вътреставните структури и по-дълбоко разположените тъкани като сухожилия, ставни връзки или ставен хрущял.

Тази вътрешно генерирана топлина има множество ползи: подобрява местното кръвообращение, стимулира клетъчния метаболизъм и подпомага лимфния дренаж, като всички те намаляват възпалението и  болката. Увеличаването на притока на кръв ускорява естествения процес на оздравяване на тялото, стимулирайки възстановяването на увредените тъкани.

На практика Текар терапията помага за намаляване на общото време за възстановяване след артроскопия на колянна става. Като се фокусира върху източника на болка, тя ускорява лечебния процес, подпомага възстановяването на нормалната функция на ставите и помага на пациентите да възвърнат по-бързо своята мобилност.

 

Ползите от лазерната терапия

В Медицински център “Д-р Хайвазов” използваме апарати за лазерна терапия както с нисък, така и с висок интензитет. Лазерът е значително предимство за пациентите, особено когато става въпрос за възстановяване след артроскопия на колянната става.

Лазерната терапия, известна още като фотобиомодулация, използва светлина в специфичен диапазон от дължини на вълните за взаимодействие върху тъканите. Това взаимодействие може да доведе до различни терапевтични ефекти, включително по-бързо заздравяване, намаляване на възпалението и болката.

Лазерната терапия с ниско ниво (LLLT) или терапията със „студен лазер“ е неинвазивна процедура, която използва светлина за стимулиране на клетките и подобряване на тяхната функция. Излъчват се ниски нива на светлина, които се абсорбират от митохондриите в клетките, което от своя страна помага за ускоряване на лечебния процес. По-конкретно, светлината предизвиква физиологичен отговор, който насърчава възстановяването на клетките, намалява възпалението и увеличава притока на кръв към зоната. Този подход е отличен за пациенти, изпитващи остра или хронична болка, тъй като помага за ускоряване на процеса на възстановяване.

От другата страна на спектъра стои високо интензивната лазерна терапия (HILT). Както подсказва името, HILT работи с по-висока мощност и прониква по-дълбоко в тъканите на тялото. Това позволява на лазера да достигне до области на нараняване, които може да са твърде дълбоки за LLLT. HILT е особено полезна със своето бързо облекчаване на болката и силни противовъзпалителни ефекти. Тя е отлична за пациенти с по-сериозни увреждания, като насърчава по-бързото възстановяване на функциите чрез ускоряване на оздравителния процес.

И най-новото поколение лазер е роботизираният сканиращ лазер, който се използва от съвсем скоро във физиотерапията. Предимството на процедурите с него е, че позволява най-дълбоко проникване на енергията в тъканите от трите лазера, което повлиява значително възпалението и болката, засилва метаболизма и трофиката и подпомага възстановителния процес.

Чрез адаптиране на прилагането на лазерно лечение, можем да стимулираме възстановяването на тъканите на различни дълбочини и интензивности, позволявайки комплексен и персонализиран план за лечение. Този подход води не само до значително ускоряване процеса на възстановяване на оперираното коляно, но и до дълготрайно запазване здравето на ставата.

 

Високоинтензивен магнит: Подобрява мускулната сила и повлиява  по-бързото резорбиране на отока

Магнитът с висок интензитет е крайъгълен камък в процеса на възстановяване след артроскопия на коляното. Пациентите, които се възстановяват без тази терапия, често трябва да преминат през дълги периоди на подуване, съчетано с ограничена подвижност на ставите. И все пак, с целенасоченото интегриране на тези терапии в нашите рехабилитационни програми, пътят към възстановяването може да бъде значително ускорен.

Магнитната терапия с висок интензитет използва мощни магнити за генериране на магнитно поле, което прониква в тъканите на тялото. Тази форма на терапия може да стимулира естествените лечебни процеси на тялото на клетъчно ниво. По-конкретно, магнитното поле може да стимулира йонния обмен в клетките, подпомагайки доставката на кислород и хранителни вещества до тях, като същевременно насърчава отстраняването на отпадъчния продукт. Тази клетъчна стимулация може ефективно да подобри кръвообращението и да намали подуването. Тези фактори значително допринасят за облекчаване на болката и ускореното възстановяване на тъканите.

 

Стационарна ултразвукова терапия

Едно ключово съвременно оборудване, което използваме във физиотерапията за болката и отока, е стационарния ултразвук. Стационарната ултразвукова терапия работи чрез изпращане на звукови вълни в тъканта, които подпомагат по-доброто проникване на ниво капилярна тъкан на обезболяващия гел, с който работи ултразвука. Това намалява болката и мускулните спазми, подпомага разграждането на белези и допринася за подобряване на подвижност на ставата.

 

Чрез комбинирането на гореописаните терапии, ние създаваме цялостна рехабилитационна програма, която ефективно се справя с основните предизвикателства след артроскопия: подуване, болка и ограничена подвижност. Този интегриран подход подобрява кръвообращението, стимулира естествените лечебни процеси и укрепва гъвкавостта.

Физиотерапията играе ключова роля при възстановяването след артроскопия на коляното, като значително намалява продължителността и трудността на процеса на възстановяване. В Медицински център “Д-р Хайвазов” често използваме няколко апарата в рамките на една физиотерапевтична сесия, като адаптираме нашия подход, за да отговорим на уникалните нужди на всеки пациент и да подобрим пътя им към възстановяване.

 

Консултация за най-подходящата физиотерапия за вас след артроскопия на коляното може да получите, ако позвъните на телефон: 02 / 875 7111 и запишете час за преглед при д-р Хайвазов – ортопед-травматолог в Медиински център “Д-р ХАЙВАЗОВ”.