• 60

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, позната още като Shockwave, е неинвазивен метод за облекчаване на болката в мускулите и ставите, и връщане на подвижността.

За пръв път ударно-вълновата терапия е приложена през 1980 г. за литотрипсия /разбиване/ на камъни в бъбреците.

В началото на 90-те години, се появяват и първите публикации за ефекта на ударните вълни в ортопедията. Започва нова ера в лечението на мускулно-скелетната болка!

Механизъм на действие на Shockwave терапията

Шоковата вълна е акустична вълна, която носи висока енергия до болезнените точки на възпалените тъкани на опорно-двигателния апарат със субхронични и хронични състояния. Екстракорпоралната  акустична терапия с вълни причинява микроскопични извънклетъчни биологични реакции, насърчаващи регенерацията и възстановяването на костите, сухожилията, мускулите и фасциите. Шоковите вълни се характеризират с рязка промяна на налягането и висока амплитуда. Кинетичната енергия на снаряда, създадена от сгъстен въздух, се прехвърля към предавателя в края на апликатора и по-нататък в тъканта.

Терапията е насочена към точката на болка, върху която се поставя акустичният вълнов генератор, чрез свързващ гел между него и кожата.

Какъв е ефекта от Shockwave терапията?

Резултата от взаимодействието на шоковите вълни с болната тъкан, е  изграждането на нови кръвоносни съдове, стимулиране производството на колаген и ускоряване на клетъчния растеж, което помага  за премахването на хроничните възпаления, действа обезболяващо и възстановява движенията в болезнените стави.

При кои заболявания е подходяща ударно-вълновата терапия?

Shockwave терапията намира широко приложение при лечението на острата и хроничната болка. Тя се прилага, както самостоятелно, така и отлично се съчетава с TR-терапията (Текар), и с конвенционалната физиотерапия (електротерапия, магнитотерапия и др.).

През последните десетилетия, ударно-вълновата терапия придоби широко  приложение при лечението на:

– епикондилит на лакътната става /“тенис лакът“/;

– синдром на карпалния канал;

– болки в рамото – увреждане на ротаторeн маншон, “замръзнало рамо“, импинджмънт синдром, наличие на калцификати;

– болки в коленете /гонартроза/ и тазобедрената става /коксартроза/;

– болки в гърба и кръста;

– пателарен тендинит;

– хронична тендинопатия;

– шип в петата;

– плантарен фасцит

– хематоми;

– следоперативни  сраствания;

– и при още много други хронични болкови състояния от травматичен или дегенеративен произход.

Защо да изберем Shockwave терапията?

Shockwave намалява болката и функционалното увреждане. Терапията е безопасен и ефективен метод, който връща пациента по-бързо към нормалния му начин на живот.

Клиничният опит показва, че ударно-вълновата терапия активно се използва в областта на ортопедията и спортната медицина като нехирургичен метод за по-бързото възстановяване на мобилността и ускоряване на лечението на острата или хроничната болка.