• 157

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират – Bone Marrow Aspirate (BMA).

BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните увреди в първи, втори и трети стадий по Рентгенологичната класификация на  Kellgren-Lawrence (KL).

Какво е костно-мозъчен аспират (BMA)?

Процедурата е с продължителност около час. Извършва се под местна упойка. Посредством пункция, от хълбочната кост на пациента  се извлича аспират на костен мозък.

Аспиратът се  центрофугира и филтрира.

Изолират се голямо количество растежни факторитромбоцити и мезенхимни клетки. Извлечената суспензия се инжектира в болната става на същият пациент.

След около два часа почивка в легнало положение, пациентът може да бъде изписан. При изписването му, се дават препоръки да се избягва прекомерната физическа активност и спортните упражнения, надвишаващи нормалните  ежедневни дейности и навици за около 24 часа.

Каква е ролята на мезенхимните стволови клетки (MSCs)?

Костномозъчните мезенхимни стволови клетки (Mesenchymal stem cells – MSCs)  притежават способността да се възпроизвеждат и да се диференцират в  други клетки. Попаднали в среда на хрущялни увреди те се трансформират в хрущялни клетки, запълват хрущялните дефекти и участват в процеса на образуване на същинска хрущялна тъкан.

Каква е разликата между Platelet-Rich Plasma (PRP) терапията и терапията с ВМА?

Костно-мозъчния аспират съдържа висока концентрация на тромбоцити, които от своя страна, произвеждат значителен брой растежни фактори, хемокини и цитокини – около 50 пъти повече в единица обем. Тяхното количество дава огромен тласък за образуването на по-голямо количество същинска хрущялна тъкан  и синтез на колаген.

Мезенхимните стволови клетки (MSCs),  попаднали в става, увредена от остеоартрозна дегенерация, започват бърза трансформация в хрущялни клетки – хондроцити. Те от своя страна са отговорни за образуването на колаген, който подобрява както качеството, така и количеството на ставния хрущял.

Какво да очакваме след терапията с ВМА?

Костно-мозъчния аспират (BMA) стимулира образуването  на здрав хиалинен хрущял, спира развитието на остеоартрозата, намалява ставното възпаление, подобрява обема на движение, намалява болката, а ставното протезиране отива назад във времето.

За да бъде пълноценно Вашето лечение, Вие, уважаеми пациенти  необходимо да:

  • Регулирате наднорменото си тегло, ако имате такова, чрез промяна на режима на хранене и на живот
  • Следвате стриктно програмата за лечение, която ще Ви начертаем, защото  борбата с остеоартрозата изисква комплексен и индивидуален подход и той е свързан с периодично приемане на НСПВС, Хондропротектори, Вискосуплементация, Физиотерапия, Балнео-санаториално лечение. При нужда също така – Артроскопски дебридмънт, PRP, BMA, Lipogems, коригиращи остеотомии и едва след това, ако е наложително – ставно протезиране.

Бихме искали да Ви уверим, че цялата палитра от гореспоменатите лечения можем да  извършим в Медицински Център Д-р Хайвазов, който се превръща в Център за Лечение на  Остеоартрозата.