• 123

Да, бицепсът е онзи мускул, който прави изразителния релеф над лактите на бодибилдърите и който ви позволява да обръщате ръката си нагоре с дланта.
Той свързва лакетната и раменната става и участва в сгъването на ръката в лакътната и донякъде в раменната става ( 7% ).

Докато при лакътя бицепсът е нормален мускул с едно сухожилие, нагоре се раздвоява и завършва с две глави – къса и дълга. Сухожилието на дългата е по-дълго и се прикрепва за лопатката – по-точно за горната част на ставната ямка,захващайки и лабрума. Така освен да движи ръката, той има и задачата да стабилизира рамото. Късата глава има по-късо сухожилие, закрепено за клюновидния израстък на лопатката.

При тежки травми, свързани с натоварване на раменния пояс – при някои професии и  спортове или при злополуки сухожилията и мускулните влакна се късат – частично или изцяло, като причиняват остра болка. По-често се случва скъсване на дългата глава на бицепса, при това почти винаги на мястото на захващането й за раменната става. Дължи се на факта, че веднъж нейното сухожилие е по-дълго, но сравнително тънко и втори път – преминава през ставата.

 

Симптоми и степени на увреждане при скъсване на дългата глава на бицепса
В най-леките случаи разкъсването на сухожилието и мускулните влакна е минимално. Главното увреждане се състои в разтягането им. Съпроводено е с внезапни силни болки, макар че видимо няма промени.

При по-сериозните увреждания разкъсването е чувствително. То води до кръвоизлив и оток. Мускулът чувствително отслабва. Болката е много остра. Движенията се ограничават от болката и от мускулната слабост.

В най-тежките случаи сухожилието или самият мускул е напълно разкъсан. Характерен белег е ясно изразената деформация, която го събира на топка между рамото и лакътя. Болката е много остра и силна, съпроводена е с кръвоизлив и отичане. Подвижността е ограничена чувствително.

Причини за скъсване на дългата глава на бицепса
Освен на постоянни претоварвания разкъсванията могат да се дължат и на стари, нелекувани травми или на възпаления и дегенеративни заболявания, които отслабват мускулната и съединителна тъкан и я предразполагат към увреждане.

Предразполагащи са още естествената загуба на еластичност на сухожилията и мускулите с напредването на възрастта, странични явления от някои медикаменти и леки, но дълговременни постоянно повтарящи се движения, които причиняват множество микротравми.

Лечение при скъсване на дългата глава на бицепса
Много е важно да реагирате веднага след злополуката, защото колкото по-късно обърнете внимание на травмата, толкова по-трудно ще бъде да се минимизират последиците й.

Дългият професионален опит ни научи да подхождаме към всеки пациент строго индивидуално. Когато дойдете в МЦ „Д-р Хайвазов” и ви направим всички необходими изследвания, ще преценим дали ви е необходимо оперативно лечение, или ще се възстановите само с консервативно.

Първата задача е да се тушира болката и да се осигури покой на рамото и ръката. Освен обезболяващи от групата на нестероидните противовъзпалителни, са препоръчителни компресите с натрошен лед в памучна торбичка. При леки увреждания до няколко дни можете да започнете с раздвижващи упражнения.

При по-тежки случаи е препоръчителна физиотерапия. Упражненията се правят само под ръководството на специалист. Те трябва да запазят тонуса на здравите мускули без да влошават състоянието на бицепса.

След оперативна намеса възстановяването на обичайната активност трае до около два – три месеца.