• 1
Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза.
Какво представлява менискусът и какви са функциите му?
Това е специфична фиброзна хрущялна тъкан, намираща се в колянната става. Оформена е сърповидно и лежи между бедрената кост и подбедрицата. Този, от вътрешната страна на коляното се нарича медиален и е по-удължен. Другият – от външната – се нарича латерален. Външният им ръб е по-дебел и е захванат за повърхността на  ставната капсула. Постепенно към вътрешността на ставата, менискусите стават по-тънки и подвижни, за да могат да подпомагат част от натоварването при движение на костите, образуващи колянната става.
Менискусите са кръвоснабдени само в пристенната си част,  която е свързана със ставната капсула. Поради тази причина, храненето по кръвен път се осъществява само в крайните 2-3 мм. Останалата част от менискуса се храни чрез навлизане на хранителни вещества от околната синовиална течност. Това прави възстановяването на скъсан менискус много трудно, дори невъзможно.
Менискусите изпълняват няколко важни функции:
• минимизират максимално различието между повърхностите на бедрената кост и подбедрицата;
• правят възможно плавното движение на ставата без триене и болка;
• поемат и преразпределят в значителна степен натоварванията при движение, придават допълнителна стабилност.
Симптомите на скъсания менискус.
Освен че изпитвате по-силна или по-слаба  болка в момента на травмата, може да чуете изпукване или стържене. Ставата блокира, усещате нестабилност и неустойчивост. Кракът ви се подува и се пълни с течност.
С времето оттокът ще спадне, болката – в зависимост от разкъсването – ще се уталожи. Дори може би ще се движите безпроблемно.
Но когато менискусът е увреден, той вече не може да изпълнява пълноценно работата си. Ставата ще продължи да се уврежда. Ще се ускори износването на хрущяла, покриващ големите кости. Това сериозно ще затрудни подвижността ви – и то необратимо.
Варианти за лечение на скъсан менискус.
Елате при нас в МЦ „Д-р Хайвазов”. Нашите ортопеди ще ви прегледат, ще направят нужните изследвания  и ще коментират с вас възможното лечение.
Ако разкъсването е много малко и е в областта, която се кръвоснабдява, то ще заздравее и с консервативно лечение.
При активни пациенти в млада възраст, при прясна травма и разкъсвания в кръвоснабдената зона могат да бъдат  зашити със задоволителен резултат.
Във всички случаи на разкъсване на менискуса в останалата част – зоната, която не се кръвоснабдява, ще се наложи инвазивна намеса – артроскопия, за премахване на скъсаните участъци.
През малък разрез – около 1 см – се прониква в ставата с артроскоп – оптично устройство с камера. Огледът в реално време предоставя точни данни за състоянието на ставата и за увредите на менискусите. Прави се втори разрез и с подходящи инструменти се отстраняват откъснатите парченца, заоблят се и се заглаждат наранените ръбчета или в краен случай се премахва целият менискус.
Период на възстановяване.
Периодът на рехабилитация е много важен за максималното възстановяване на уврежданията. Той може напълно да компрометира лечението, но може и да доведе до по-добри резултати от очакваното.
Необходимо е да следвате стриктно указанията на лекуващия ви ортопед и на рехабилитатора. Не бива да пренатоварвате болната става, но и забавянето или нередовното изпълнение на упражненията са противопоказни. Следвайте естественото нарастване на възможностите на ставата да понася натоварвания и скоро ще се движите спокойно.