• 90

Определение

Синдромът на карпалния канал е притискане на  медианния нерв (n. medianus) в областта на гривнената става. Карпалният канал е отвор в китката, който се формира от карпалните кости на дъното на китката и напречния карпален лигамент над него. Медианният нерв осигурява сетивни и двигателни функции на палеца, показалеца, средния пръст и половината от безименният пръст.

Симптоми

Най-честият симптом е усещането за изтръпване на първи, втори и трети пръст на засегнатата ръка. Може да се появи болка и подуване на ръката, усещане за „пробождане от игли“ или „изгаряне, слабост и скованост до липса на чувствителност в пръстите. Понякога нощният сън бива прекъснат от болка или изтръпване на засегнатата ръка.

Причини

В повечето случаи, синдромът на карпалния канал се причинява от следните фактори:

  • Често повтарящи се движения на ръцете –  писане, използване на клавиатура, физически натоварвания при спорт и работа;
  • Болести на ставите или костите – артрит, остеоартрит, ревматоиден артрит и др.;
  • Хормонални или метаболитни промени – менопауза, бременност, тиреоиден дисбаланс;
  • Наранявания в областта на китката –  навяхване, изкълчване, фрактури.

Диагностика

Анамнезата за тежка физическа работа или предходни фрактури в костите на китката, придружени с изтръпване и болки в пръстите на ръката говорят за синдром на карпалния канал. Прегледа също е показателен – нарушена опозиция на палеца и хипотрофия на мускулите на ръката. Точна диагноза се поставя чрез електромиография (ЕМГ) – функционално изследване на нервите на крайниците. При съмнение за синдром на карпалния канал, ЕМГ е задължинелна процедура.

Лечение

Единственото правилно лечение на синдрома на карпалния канал е оперативното. Притиснатият и вече увреден n. medianus, трябва да бъда декомпресиран – освободен от натиска на околните тъкани. Оперативното лечение е необходимо да се извърши колкото се може по-бързо. Всяко забавяне, може да доведе до необратими увреждания на медианния нерв поради исхемия – нарушен приток на кислород и хранителни вещества.

Операцията се извършва под локална или проводна анестезия и трае около 15 -20 минути. Ако не сте се забавили и няма необратими увреждания на n. medianus ефекта е почти моментален – изчезват болките и изтръпването на пръстите. След операцията е правилно да се назначат един или няколко курса рехабилитация и физиотерапия в зависимост от остатъчните оплаквания. Може да се приемат и медикаменти, като витамини от групата В или Nivalin по схема подобряващи проводимостта на нерва.

Продължителността и пълно излекуване на ръката зависи от степента на увреда на нерва и възстановяването на оперативната рана. В лечението на синдрома на карпалния канал участват невролози, ортопеди и физиотерапевти. Те се включват в различни етапи от диагностиката и лечението на заболяването.

Уважаеми Пациенти, ако Ви изтръпват пръстите на ръцете, това може да се дължи на синдрома на карпалния канал. Всяко забавяне може да доведа до необратимо увреждане на n. medianus.