• 176
Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея.
Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия
Разбира се, главната задача е пълното възстановяване на коляното и връщане към обичайния ви ежедневен ритъм. Проблемът е, че това няма как да се случи отведнъж и ще трябва да минат няколко месеца, докато възстановите формата си.
Конкретният срок зависи от много фактори – какво точно е направено при артроскопията, възрастта и здравословното ви състояние, телесното ви тегло, спортували ли сте преди това и колко интензивно и др.
Както навсякъде, така и тук главната цел се постига чрез преминаване през множество по-малки – да заздравее добре ставата, да не се позволи атрофиране на мускулите, да се раздвижва с постепенно натоварване, за да не се травмира; чрез добре подбрани упражнения да се стигне до възстановяване на пълната й функционалност.
Потърсете нашите специалисти в МЦ „Д-р Хайвазов” и те ще разработят за вас подробна програма за възстановяването ви.
Етапи, през които преминава вашата рехабилитация на коляно след артроскопия:
• след операцията е необходимо да следвате стриктно указанията на вашия ортопед. Той ще ви препоръча антикоагулант против образуване на тромби и подходящо болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Старайте се да държите крака си на високо, правете компреси с лед и леки масажи за да противодействате на отока. Около 3 седмици щадете и ползвайте патерици. Започнете физиотерапия веднага след свалянето на двете кончета.
С всеки изминат ден раздвижвайте внимателно крака в коляното с помощта на кинезитерапевт, свивайте го, колкото ви позволява болката и превръзката. Започнете полека да го натоварвате постепенно 3-4 дни след операцията.
• След втората седмица конците вече са свалени. Консултирайте се за средство, с което ще премахнете белезите. Масажите, ледените компреси и противовъзпалителните продължават до пълното раздвижване и натоварване на коляното.
Актуализирайте упражненията с вашия рехабилитатор. Те трябва да активизират раздвижването и да увеличат натоварването, отчитайки във всеки един момент реалното ви състояние. Ако в определен момент изпитате болка, спрете упражнението и се върнете към него след няколко дни.
• След четвъртата седмица ходите без патерици. Вече трябва да е възможен пълен обем движение на ставата, да клякате, да се качвате и слизате по стълба, да шофирате. След още седмица-две вероятно ще можете да тичате.
Не спирайте с упражненията, но не се претоварвайте, за да не травмирате коляното отново.
Общи съвети за времето на рехабилитация на коляното след артроскопия
Ако преди сте спортували активно, започнете отново. Но ако не сте – сега е време да оползотворите инерцията от рехабилитационната програма и да изградите навика да карате велосипед, да плувате, да ходите по няколко километра пеш.
Краката са създадени за да се движат. Това укрепва мускулите и ставните връзки, подобрява работата на самите стави. Между втория и четвъртия месец подвижността на крака ви ще е напълно възстановена.
Сериозни спортни натоварвания – ввлючване в състезания, не са препоръчителни преди да минат 4-6 месеца от артроскопията.
Консултирайте се с лекаря си дали ще е добре да приемате калций, глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, витамини.
Над 90% от подложилите се на манипулация възстановяват напълно своята нормална подвижност.