• 45

Методът на клинично обогатена с тромбоцити плазма /PRP/ се използва от 1970г. насам.

Първоначално PRP терапията е била използвана в денталната медицина за подобряване на зарастването на рани при пациенти с рак или за реконструкция на челюстта. Скоро след това, нейните приложения продължават в много области на медицината – сърдечна и пластична хирургия, неврохирургия, при лечение на тендинит, остеоартрит, при лечение на спортни травми в сферата на професионалния спорт.

Пионер в приложението на плазмотерапията в ортопедията е доктор Алън Мишра. През 1999 г. той оперира бившия защитник на Сан Франциско-49 Стив Боно, след като претърпял разкъсване на Ахилесовото сухожилие. От там насетне, лечението с плазма дава изключително добри резултати в областта на ортопедията.

Напоследък все по-усилено започна да се говори за дълготрайната полза от приложението на тази ценна терапия. Значителната роля на тромбоцитите при заздравяването на тъканите и тяхното повторно въвеждане посредством инжектиране директно в увредената зона. Това засилва в голяма степен оздравителения процес.

PRP е плазма, която представлява концентриран източник на автоложни тромбоцити и съдържа няколко растежни фактори, наречени цитокини, които стимулират бързото заздравяване на костите и меките тъкани. Ефикасността на определени растежни фактори при лечението на различни увреждания и тяхната концентрация в плазмата, обогатена с тромбоцити, са теоретична основа за нейната употреба при възстановяването на меките тъкани. По този начин PRP /плазма, обогатена с тромбоцити/ трябва да се разглежда като допълнителна терапия със специфични приложения.

Кръвта се състои от червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и плазма. Тромбоцитите участват в процеса на кръвосъсирването и се образуват в костния мозък.

През последните 20 години изследванията показват, че когато се активират в тялото, тромбоцитите отделят протеини, наречени растежни фактори. Те ускоряват зарастването на раните. Ето защо, при повишаването на концентрацията на тромбоцитите, ние сме в състояние да предоставим мощен коктейл от растежни фактори, което би могло да ускори драстично възстановяването на тъканите, особено на сухожилията, както и зарастването на раните.

Физиологичните ефекти включват:

– увеличаване на регенерираната тъкан (сухожилия, връзки, меки тъкани);

– намаляване на възпалението;

– редуциране на болката;

– увеличаване на колагена (базов компонент на съединителната тъкан);

– увеличаване на костната плътност;

– увеличаване на ангиогенезата ( развитието на нови кръвни клетки).

Едно проучване, публикувано в Американския вестник по спортна медицина (2006), предоставя обстоен преглед на ефикасността от PRP терапията при пациенти с хронична болка в лакътя. Петнадесет пациенти са лекувани по този начин. Резултатите показват 60% подобрение към 8-та седмица, 81% към 6-я месец и 93% при крайното проследяване – 12-38 месеца.

Никакви странични ефекти и усложнения не са наблюдавани.

Проблемът: сухожилия

Нараняванията при сухожилията често се превръщат в хронични, поради лошото кръвоснабдяване в тези области. Спортистите и хората, които се занимават активно със спорт са предразположени към този проблем и дори понякога той може да се превърне в причина за прекратяване на тяхната кариера или хоби. Инжекцията с PRP(плазма, обогатена с тромбоцити) позволява бързо и целенасочено действие в областта на увреждането и позволява неговото бързо и ефективно излекуване.

Преди процедурата:

Пациентът трябва да има предвид някои от следните насоки:
-да не е приемал кортикостероиди 2-3 седмици преди процедурата;
-да е преустановил приема на нестероидни противовъзпалителни средства, минимум една седмица преди процедурата;
-да е спрян приемът на антикоагуланти 5 дни преди процедурата;
-да се увеличи приемът на течностти в рамките на 24 часа преди процедурата.

Процедурата:

Процедурата е проста. След изтеглянето на кръвта от пациента със стерилна техника тя се поставя в специална центрофуга, която разделя богатата на тромбоцити плазма от останалата част от кръвта. Плазмата се инжектира в областта на увреждането. Процедурата не изисква специален болничен престой. Тъй като тромбоцитите се извличат от кръвта на пациента, не съществува никакъв риск от отхвърляне или странична реакция.

Противопоказания:

Следните условия трябва да се разглеждат като противопоказания за инжектиране на PRP: хематологична дискразия на кръвта на пациента с тромбоцитна дисфункция, септицемия, треска, кожни инфекции, анемия, алергии, злокачествени заболявания.