• 67

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се подобри качеството на живот.

Нека разгледаме различни стратегии за лечение на остеоартрита на коляното – от симптоматично облекчение до етиологични подходи, насочени към премахване на основните причини. Когато сте информирани за възможностите на лечение на остеоартрозата, можете да предприемете активни стъпки към намирането на облекчение и възвръщане на подвижността.

 

Какво е остеоартрит на коляното

Важно е да разберете причините, за възникване на остеоартрит на коляното: Прогресивното износване на хрущяла и намалението на синовиалната течност (гелообразна маса, която запълва ставната кухина и осигурява подхранване на ставните повърхности) в колянната става допринасят за болката, сковаността и отока. Остаряването, спортни активности и генетична предразположеност могат да допринесат за развитието на остеоартрит на коляното. Ако не се контролира, това състояние може да доведе до триене на костите и по-тежки увреждания.

 

Намиране на симптоматично облекчение

Симптоматичното лечение се фокусира върху облекчаване на болката и подобряване на подвижността. Лекарства като обезболяващи и аналгетици могат ефективно да намалят дискомфорта. За по-възрастните хора, често се предписват инхибитори на COX-2 поради специфичните им предимства. Освен това, противовъзпалителни лекарства като кортикостероидни  препарати могат да се използват за облекчаване на възпалението. Тези лекарства могат да се прилагат перорално или чрез инжекции вътреставно. В определени случаи, хранителни добавки могат да допълнят лечебния план и да предоставят допълнително облекчение.

 

Използване на силата на физиотерапията

Физиотерапията играе решаваща роля в овладяването на симптомите на остеоартрит на коляното, намалявайки болката и отока и подобрявайки функционалното възстановяване и подвижност на засегнатата става. Работейки тясно с физиотерапевт, за вас ще бъде изготвена персонализирана рехабилитационна програма, съобразена изцяло с вашите нужди.

Терапевтичният подход може да включва различни физиотерапевтични процедури, които  да подпомогнат процеса на възстановяване. За намаляване на болката и възпалението, често се предписва електролечение, нискочестотно импулсно магнитно поле или високоинтензивен магнит или ултразвук. За подобряване на трофиката на увредените тъкани в засегнатото коляно и за подпомагане на регенеративния процес, се прилага високоспециализирана физиотерапия, включваща сканиращ лазер или текар терапия. Терапевтичната програма може да включва и лечебна физкултура за подобряване обема на движение в колянната става и укрепване на мускулатурата около ставата.

Физиотерапията подобрява ефективността на цялостното лечение.

Медицински център “ Д-р Хайвазов” разполага с последно поколение апарати за физиотерапия: радиален шокуейв /ударно-вълнова терапия/ и фокусиран шокуейв, текар терапия /таргетирана радиочестотна терапия/, роботизирана сканираща система /сканиращ лазер/, нискоинтензивен и високоинтензивен лазер, високоинтензивни магнити, екстензионна терапия, стационарен ултразвук и др., които могат да подпомогнат вашето лечение. 

Нашите физиотерапевти ще предложат най-добрия подход за облекчаване на болката и подобряване на състоянието на болното коляно. 

 

Лечение на основната причина чрез етиологична насоченост

Когато става въпрос за остеоартрит на коляното, определянето на основните причини може да доведе до целенасочено облекчение и потенциално да забави прогресията на състоянието. Въпреки, че пълното възстановяване на износеният хрущял може да не е възможно, има специфични лечения, които могат значително да помогнат намаляването на симптомите и подобряването на функцията на ставите.

  • Вътреставни инжекции с хиалуронова киселина:

Една от често използваните възможности за лечение е вътреставната инжекция с хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина е естествен компонент, намиращ се в синовиалната течност, която смазва и омекотява ставите. При остеоартрит на коляното концентрацията на хиалуронова киселина намалява, което води до увеличено триене и дискомфорт. Чрез инжектиране на хиалуронова киселина директно в колянната става, смазването се възстановява, намалява болката и подобрява подвижността на ставата. Процедурата е бърза и може да се извършва в лекарски кабинет. Може да се наложат няколко инжекции в рамките на седмици, за да се постигне желаният ефект.

  • PRP терапия (инжектиране на кръвна плазма)

PRP терапията е друга иновативна техника за лечение на остеоартрит на коляното. PRP се получава от кръвта на самия пациент и съдържа концентрирано количество тромбоцити и растежни фактори. Тези растежни фактори стимулират процесите на тъканно възстановяване.

При процедурата се взема малко количество кръв от пациента, която се обработва, за да се отделят и концентрират тромбоцитите. Така получената течност се инжектира директно в колянната става, насърчавайки заздравяването и възстановяването на хрущяла. Терапията с PRP е показва обещаващи резултати в намаляването на болката и подобряването на функцията на ставите.

  • Хондроитин сулфат и глюкозамин:

Хондроитин сулфатът и глюкозаминът са хранителни добавки, които се използват често в лечението на остеоартрит на коляното. Те са естествени съставки на ставния хрущял. Хондроитин сулфатът помага за поддържането на здравето и хидратацията на хрущяла, докато глюкозаминът поддържа структурата и възстановяването на хрущяла. Тези добавки могат да се приемат перорално и се смята, че предоставят положителни ефекти, като намаляване на възпалението, подобряване на функцията на ставите и облекчаване на болката. Въпреки това, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции на тези добавки могат да варират и е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да ги включите в  хранителния си режим.

  • Техники на регенеративната медицина:

Освен PRP терапията, през последните години още две техники на регенеративната медицина привличат внимание с потенциала си за лечение на остеоартрит на коляното: лечение с костно-мозъчен аспират и инжекции с мастна тъкан.

При лечението с костно-мозъчен аспират от хълбочната кост на пациента посредством пункция се извлича аспират на костен мозък. Аспиратът се центрофугира и филтрира, като по този начин се изолират голямо количество растежни фактори, тромбоцити и мезенхимни клетки. Получената суспензия се инжектира в колянната става на пациента. Костно-мозъчните мезенхимни стволови клетки (Mesenchymal stem cells – MSCs)  притежават способността да се възпроизвеждат и да се диференцират в  други клетки. Попаднали в среда на хрущялни увреди те се трансформират в хрущялни клетки, запълват хрущялните дефекти и участват в процеса на образуване на същинска хрущялна тъкан.

Мастната тъкан от своя страна съдържа стромално-васкуларни фракции, които разполагат с регенеративни свойства. Чрез инжектиране на тези фракции в ставите се стимулират клетките на мастната тъкан да се регенерират и да възстановяват повредените тъкани в ставата. Процедурата за инжектиране на мастна тъкан включва извличането на мастна тъкан, обикновено от корема или бедрата на пациента, чрез минимално инвазивна техника на липосукция. След като се получи мастната тъкан, тя се обработва, за да се изолират стромално-васкуларните фракции, които след това се инжектират в колянната става.

  • Хирургични интервенции:

В сериозни случаи на остеоартрит на коляното, при които консервативните методи не дават добри резултати, хирургическа интервенция може да бъде най-добрата възможност. Могат да се препоръчат процедури като артроскопия, остеотомия или операция за замяна на ставата, в зависимост от степента на увреждане на ставата и общото състояние на индивида. Целта на тези операции е да се облекчи болката, подобри подвижността и възвърне функцията на ставата. Въпреки това, те обикновено се прилагат в случаи, когато консервативните методи са изчерпани, и решението за операция се взема след консултация с ортопед.

Важно е да се консултирате с ортопед, за да определите най-подходящите методи на лечение, въз основа на вашето конкретно състояние и нужди. Ортопедът ще оцени сериозността на остеоартрита на коляното ви, ще вземе предвид общото ви здраве и начина на живот и ще ви насочи към най-подходящите лечения, за да оптимизирате резултатите и подобрите качеството на живот.

В Медицински център “Д-р Хайвазов” се прилагат всички гореизброени похвати за етиологично лечение. За всеки пациент се препоръчва индивидуална терапия, вземайки се предвид всички фактори от неговото здравословно състояние и ежедневие.

 

Комплексен подход към лечението на остеоартрита на коляното

Третирането на остеоартрита на коляното изисква комплексен и индивидуализиран подход, който комбинира симптоматично облекчение, физиотерапия и етиологично лечение. От вътреставни инжекции до техники на регенеративната медицина и хирургически интервенции, съществуват различни възможности за облекчаване на болката, подобряване функцията на ставата и повишаване на качеството на живот. Като работите в тясно сътрудничество с ортопед, можете да разработите план за лечение, персонализиран спрямо вашите специфични нужди и да предприемете активни стъпки за ефективно управление на остеоартрита на коляното.

Обърнете внимание на възможностите, които тези лечения предлагат, възстановете подвижността на ставите си и се наслаждавайте на активен и пълноценен живот.

Консултация за най-подходящата терапия за вас след артроскопия на коляното може да получите, ако позвъните на телефон: 02 / 875 7111 и запишете час за преглед при д-р Хайвазов – ортопед-травматолог в Медиински център “Д-р ХАЙВАЗОВ”.