• 36

Какво са мухес волантес?

Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед  към небето.

Мухес волантес всъщност са мътнини в стъкловидното тяло /витреус/  на окото, които хвърлят сянка върху ретината. Витреусът е прозрачен гел, изпълващ вътрешността на окото. Ретината е зрителната ципа, постилаща задния полюс на окото.

Какво причиняват мухес волантес?

Когато хората достигнат средна възраст, витреуса започва да се уплътнява и/или разводнява, формирайки окръглени мътнини и/или нишки. Следва отдръпване на гела от задната стена на окото  – настъпва задно отлепване на стъкловидното тяло.
Това е нормален физиологичен процес. Най-често той предизвиква виждането на мътнини пред очите.
Задното отлепване на витреуса е най-често при хора, които:
• са късогледи
• претърпели катарактна екстракция
• претърпели YAG- лазер
• с прекарано вътреочно възпаление
Видът на мътнините може да бъде сигнал за посещение при вашия офталмолог, особено ако те се появят внезапно, така сякаш са изсипани сажди пред очите.

Сериозно състояние ли са мухес волантес?

В процеса на отлепване на стъкловидното тяло от зрителния нерв и ретината, последната може да се скъса. Това понякога се съпровожда от различно по степен  кървене в окото, което може  да  изглежда като новопоявили се мухес волантес.

Разкъсването на ретината винаги е сериозен проблем, тъй като може да доведе до отлепване на ретината.
Вие трябва да посетите вашия офталмолог, колкото е възможно по-скоро, ако:
• имате дори една внезапно появила се мътнина
• ако видите изведнъж множество светкавици от светлина пред очите

Могат ли мухес волантес да бъдат отстранени?

Когато мухес волантес са симптом на скъсване или отлепване на ретината, лечението на последните две състояния е с лазерна коагулация или оперативно.

Останалите мухес волантес са безвредни и избледняват с времето, стават по-малко досадни и неприятни и не изискват лечение.
Приемът на специализираните за очите хранителни добавки, може да направи мътнините по-ефирни, по-нежни и по-малко дразнещи.