• 69
Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме.
Устройство на колянна става.
Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в човешкия опорно-двигателен апарат. Тя обединява двете големи кости – бедрената и подбедрицата, които носят цялата тежест  на тялото ни както в движение, така и в покой. Освен тях налице е и така нареченото „капаче”. То се намира пред бедрената кост и чрез сухожилие се свързва с четириглавия мускул на бедрото.
Частите на трите кости, които влизат в допир, са „облечени” в ставен хрущял, който ги пази от триене при движението им.
Между пищяла и костта на бедрото се намират менискусите. Те също са хрущялна тъкан, която обаче е по-мека и освен да минимизира напрежението и триенето при приплъзването на костите, поглъща сътресенията и натоварванията при движение и ги преразпределя.
За гладката и безболезнена подвижност помага и така наречената „синовиална течност”, която играе ролята на смазка.
Целостта, здравината и стабилността на ставата се осигурява от две двойки връзки от здрава съединителна тъкан. Едната свързва подбедрицата и бедрената кост отвън, а другата – от вътрешната страна, в самата ставна капсула.
Какви причини налагат операция на колянната става.
Въпреки, че природата е създала добре защитен, съвършен механизъм, понякога се случва коляното да бъде травмирано и наранено, а функциите му – сериозно затруднени.
Оздравяването му от само себе си или чрез консервативно лечение е трудно, а често и безрезултатно.
Затова пък в съвременната медицина операциите на колянна става са вече рутинни и обикновено довеждат до пълно възстановяване.
Увреденият ставен хрущял, разкъсаният менискус, скъсаните или разхлабени ставни връзки могат да доведат до инвалидизация.
Много болезнени са счупванията на капачето или някоя от другите кости в областта на ставата.
Напредналите дегенеративни заболявания също водят до невъзможност за движение и силни болки.
В тези и подобни случаи се обърнете към нас – специалистите от медицински център „Д-р Хайвазов”. Високата квалификация и опитност на лекарите и специализираната техника ви гарантират максимално щадяща оперативна намеса с отлични резултати. Модерните медицински методи осигуряват бързо възстановяване с минимизиране на усложненията.
Следоперативен период и възстановяване.
В повечето случаи ще се приберете в къщи още същия ден.
В следоперативния период от особена важност е обездвижването или щадящото движение – според характера на претърпяната операция и препоръките на лекаря ви.
Така след зашиване на менискус може да се наложи поставянето на шина, която да му осигури гарантирана защита и покой до зарастването. В този период ще са ви необходими патерици.
Но може да се окаже, че опора при ходене ще ви е нужна и за не повече от седмица. При болка и оток се консултирайте с лекуващия ви лекар. Обикновено е достатъчно да държите крака на високо и да поставяте студени компреси. Ако се налага – поискайте да ви изпишат болкоуспокояващи.
След това ще преминете през курс на рехабилитация. Правете съвестно назначените упражнения, за да постигнете бързо и ефективно раздвижване на колянната става.
Не я пренатоварвайте и изчакайте пълното й възстановяване. Това се случва средно за около два месеца.