• 76

 

Информация и препоръки относно детското зрение, необходимите прегледи и най-често срещаните очни заболявания от д-р Мариела Облашка, офталмолог в Медицински център „Д-р Хайвазов“

 

Първи очен преглед на новороденото

Децата за  първи път  се преглеждат от очен лекар още в родилния дом, където се прави скрининг на вродените заболявания и сериозни придобити очни болести като ретинопатията на недоносеното. Първият преглед в неонатологията /отделението за новородените/ включва най-общ оглед на бебето за явни лицево-черепни аномалии, включващи очите и преглед на очните дъна с офталмоскоп.

Този преглед е от особена важност за недоносените и другите бебета при които се е наложил престой в кувьоз, тъй като те са рискова група за развитие на ретинопатия на недоносеното, която може да доведе до ослепяване.

 

През първата година от живота на детето

В периода на новороденото /до 1вия месец/ и кърмачето /до 1 год./ е необходимо посещение при офталмолог при наличие на проблем с очите на детето – сълзене, зачервяване, залепване от секрет, „кривене“ на очите, бяла зеница, ако очите изглеждат по-големи от нормалното /т.нар. големи красиви очи/ и т.н.

Ако няма оплаквания първият задължителен очен преглед се провежда на 1г. и в последствие поне веднъж всяка година.

 

На 1 година – профилактичен преглед

Профилактичният преглед на децата на една година се състои в оглед на очните дъна и няколко теста, свързани с кривогледството. На тази възраст детето е все още много малко за изследване на зрителната острота с таблица с картинки.

Специална подготовка на детето за този преглед не е необходима; достатъчно е да бъде доведено при офталмолога /много често се пропуска този преглед и въобще всички профилактични очни прегледи/.

Най-чести заболявания

Сълзене при кърмачетата

Специално внимание бих искала да обърна на продължителното едностранно сълзене и/или секретиране при кърмачетата. Много често състоянието се приема от родителите за конюнктивит /което е грешка!/ и се провежда самолечение.

Касае се за запушване на слъзния канал на окото, вследствие на мембрана, която се намира в нослето и която е  останала от вътреутробния живот /неонатален дакриоцистит/.

Затрудненото оттичане на сълзите и задържането им създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, предизвикващи възпаление.

До определена възраст състоянието може да се лекува консервативно /от офталмолог/ с антибиотични капки, съобразно изолирания микробен причинител и специални хидростатични масажи.

Ако до 3-4тия месец от живота на детето лечението не дава резултат, се извършва оперативно перфориране на мембраната /сондиране/. По принцип процедурата се провежда в болница /очна клиника/ под обща маскова упойка от офталмолог. Рисковете от процедурата не се различават от тези при всяка друга оперативна намеса под обща упойка. След сондирането е необходимо капането на очни капки, чиито вид и продържителност на употреба се определят от лекаря, извършил сондирането. Понякога се налага и накапване на капки в нослето. Прогнозата след сондирането е благоприятна, но има случаи при които състоянието рецидивира отново.

 

Кривогледството и неговите видове

В първите месеци от живота си децата често извършват некоординирани движения с очите си и последните изглеждат „криви“.

При  деца с така наречените „монголоидни очи“ е налице псевдострабизъм /лъжливо кривогледство/. Това е  състояние при което, поради анатомична особеност на клепачите очите изглеждат “криви”, но в действителност детето не е кривогледо.

Не е редно обаче деца, които явно кривят очите си след 6-ят месец да не се насочват към очен лекар, тъй като колкото по-рано се обхванат кривогледите деца, толкова по-успешна е терапията и това е единствения начин да не се допусне амблиопия /едното око да остане мързеливо/.

 

Мързеливо око /амблиопия/

Мързеливото око е с намалено зрение, без да има анатомична причина за това.

Появата му е свързана с функционално подтискане от мозъка, поради неясното изображение, получаващо се от съответното око и невъзможността  образите от двете очи да се слеят в един ясен и контрастен образ. Най-честите причини за неясен образ от дадено око, с последващо развитие на амблиопия в същото, са далекогледството и астигматизъм съчетан с далекогледство.

Лечението на амблиопията е част от лечението на кривогледството и бих казала най-важната и трудна част.

Методите за лечение на амблиопията са много, но всички са обединени от един принцип – “наказване” на доброто око, като успоредно с това караме детето да гледа с мързеливото око и по този начин последното развива зрението си. “Наказването” на по-добре виждащото око всъщност означава умишлено влошаване на неговото зрение чрез капки, оклузия /затваряне на окото с лепенка/, недостатъчна корекция с очила, призматични стъкла и др.

Лечението е продължителен и много труден процес, който е необходимо да се води от опитен офталмопедиатър със съдействието на родителите и самото дете.

Децата рядко понасят добре това лечение – не искат да носят очилата си, махат лепенките от окото, а това намалява шансовете за успех на лечението.

Ако амблиопията е налице, винаги когато е възможно е необходимо лечението й да се извършва преди училищната възраст. Много е трудно това лечение да се провежда по време на учебния процес. Ако такова все пак е необходимо, следва да се обърне внимание на родителите и учителите, че детето няма да има добър успех и винаги ще наваксва.

 

Късогледство, далекогледство, астигматизъм и травми

В детската и ученическата възраст на преден план излизат проблемите с рефракционните аномалии на очите – късогледство, далекогледство, астигматизъм, възпалителните заболявания и травмите – като те са най-честата причина за намалено зрение.

 1. Далекогледство /хиперметропия/
  Приблизително 94% от новородените са далекогледи, а само 2-3% – късогледи.

  При наличие на далекогледство /хиперметропия/ децата имат някои от следните оплаквания, обикновено следобяд и след продължителна близка работа: глождене, чувство за чуждо тяло, често мигане, зачервяване на очите, сълзене, тъпа болка и натиск зад очите, главоболие.

  При високостепенно далекогледство децата развиват тикове, по-нервни са, а възпалителните явления са техен постоянен спътник – конюнктивит, блефарит /зачервяване и образуване на люспи по миглените ръбове/. На базата на далекогледството е възможно развитието на съдружно кривогледство – заболяване което изисква навременна специализирана офталмопедиатрична помощ.

 2. Астигматизъм
  Основното оплакване при астигматизъм е неясното виждане.

  Астигматизмът най-често е вродено състояние при което вертикалният и хоризонталният меридиан на роговицата не пречупват светлинните лъчи с еднаква сила.

  Освен горепосочените оплаквания децата често съобщават за размазване на текста при четене, накланяне на главата на една страна при гледане на телевизия, примижаване с цел изясняване на образа.

 3. Късогледство /миопия/
  Късогледството е другата основна причина за намалено зрение в ученическата възраст. Късогледите очи по силата на своето пречупване са устроени да виждат добре наблизо и имат проблем със зрението надалече.

  На практика с течение на годините, респективно с израстването на детето се увеличава и степента на късогледството.

  Необходимо е да се отбележи, че ниските и средните степени на миопията не представляват болестно състояние и се нуждаят само от качествена корекция.

  По принцип късогледите деца не виждат добре надалече и обикновено четат и гледат телевизия от много близо. Тези деца  често присвиват клепачи, като по този начин пропускат само аксиалния сноп светлинни лъчи от наблюдавания обект, който не се пречупва и  са в състояние сами до известна степен да подобрят зрението си.

 4. Възпалителни заболявания и травми
  Те също не са рядкост в детската и ученическа възраст. И двете състояния изискват навременна специализирана помощ от офталмолог.

Във всички тези случаи от съществено значение е ролята на наследствеността и хигиенните условия на работа. Ето защо, апелирам към всички родители с високостепенни рефракционни аномалии да водят децата си на профилактични очни прегледи, без да чакат появата на някои от посочените оплаквания. 

За най-точното определяне на  диоптрите е необходимо изписването на очила да стане след разширяване на зениците с циклоплегици (Атропин за по-малките и Цикложил за по-големите деца).

Препоръки за грижа за очите на нашите деца

За профилактика на разгледаните по-горе очни проблеми у децата е необходимо, освен грижата за общото им състояние да се изградят правилни хигиенни навици на труд,  а свободното им време да бъде добре, забавно и безопасно организирано, с цел свеждане до минимум на травматизма.

 1. Осветление
  На децата препоръчвам работа на естествено осветлиние и по възможност да се избягва смесването на изкуствена и естествена светлина, както и продължителна работа на изкуствено осветление. Ако последното все пак е неизбежно, вечер може да се използва допълнителна настолна лампа, която да не се поставя на нивото на очите /ще заслепява/.
 2. Четене на книги
  Необходимо е книгите да се поставят под ъгъл спрямо очите /на съответните поставки/, а не да лежат на бюрото и да са на разстояние 30-35 см. Не съветвам децата да четат легнали /макар, че много го обичат/, тъй като тогава много се натоварват косите очни мускули  и може да се стигне до оплаквания.
 3. Почивка за очите
  На всеки 30-40 минути работа на близо препоръчвам почивка от 5-10 минути в които е най-добре детето да гледа надалече и по възможност в нещо зелено /например, през прозореца към съседния парк, ако има такъв разбира се/.
 4. Телевизия и други екрани
  Най-добре е телевизията да се гледа от минимум 2,5м. и при запалена в стаята лампа, а при работа с компютър /вече ежедневие и за нашите деца/, мониторът да е свален под нивото на очите  им /да гледат с около 20 радуса надолу/.

 

При наличие на фамилна обремененост за очно заболяване или оплаквания от страна на очите винаги е необходимо посещение при очен лекар, защото опазването здравето на децата /в частност зрението/ е задължение на родителите и цел на всяко професионално действие на лекарите.

Консултирайте се с д-р Облашка в Медицински център „Д-р Хайвазов“ за зрението на вашето дете. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.