• 37

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.

Хранителните добавки имат редица ползи за организма – помагат да се облекчи сковаността и болката при движение, дават сила и издръжливост на мускулите, повече енергия и тонус, облекчават оксидативния стрес, повишават имунитета, предпазват от редица кардиологични и неврологични заболявания, затлъстяване, депресии, диабет и други.

Хранителните добавки са богати на антиоксиданти, минерали, аминокиселини, витамини, ензими, протеини и още много основни елементи, които организма е трудно да си набави сам при обикновения хранителен режим.

Колагенът е част от съединителната тъкан, която прави костите, ставите, сухожилията, лигаментите, мускулите и ставния хрущял здрави и издръжливи, а кожата по-еластична. Присъства в гладката мускулатура, кръвоносните съдове, храносмилателният тракт, сърцето, жлъчният мехур, бъбреците и пикочният мехур, придържайки клетките и тъканите заедно. Колагенът е основен компонент на ставния хрущял.

Глюкозамин сулфатът стимулира биосинтеза на колаген и глюкозаминогликаните, изграждащи ставната течност, регулира метаболизма на ставния хрущял и съдейства за изграждането на нова хрущялна тъкан. Има противовъзпалителен ефект, намалява сутрешната скованост и болка в ставите, и защитава ставния хрущял от износване.

Хондроитин сулфатът се свързва с колагена и еластина при образуването на ставния хрущял. Подпомага производството му и синтеза на хиалуронова киселина. Повишава кръвоснабдяването в ставите, подобрява фосфорно-калциевия метаболизъм в хрущялната тъкан, синовията и връзките, подобрява проникването на глюкозамин в тъканите, придава устойчивост и еластичност на колагена, регенерира  хрущяла, забавя костната резорбция, нормализира метаболитните процеси в ставите, подтиска възпалителните реакции в тях и намалява болката. Притежава антиоксидантни свойства и е важен имуностимулант.

Хиалуроновата киселина хидратира тъканите. Среща се във високи концентрации в синовиалната течност, като спомага за доброто смазване на ставните повърхности и ги предпазва от износване. Освен в синовиалната течност, хиалуроновата киселина участва в изграждането на кожата и е част от стъкловидното тяло на окото. Най-често се използва  при лечението на остеоартрит. Помага за растежа и развитието на ставния хрущял и костта, като насърчава регенерацията на нови клетки и тъкани. Намалява  възпалението, болката и сковаността в ставите. Подпомага заздравяването на раните.

МСМ (Метилсулфонилметанът) е естествен източник на сяра в организма. Използва се като противовъзпалително средство за облекчаване на болките в стави, мускули, сухожилия и фасции, за подобряване на оксидативния стрес – има антиоксидантен ефект, засилва метаболизма, увеличава енергията на тялото и подобрява регенерацията на тъканите.

Водораслите AFA (Aphanizomenon flos-aquaeсъдържат над 40 жизненоважни витамини и минерали, необходими за образуването на  костите и подхранване на ставите и лигаментите, зъбите, кожата, косата, ноктите, вътрешните органи, мускулите, имунната и нервната система. AFA е източник на Омега-3 мастни киселини. Подобряват работата на сърдечно-съдовата система, намаляват пристъпите на депресия, предотвратява образуването на канцерогенни клетки, детоксира тялото, облекчават оксидативния стрес, забавят изчерпването на полезните за организма ензими.

Ресвератролът предпазва от сърдечно-съдови и някои невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, затлъстяване, болест на Хънтингтън, болест на Паркинсон, амиотрофична латерална склероза и други. Има противовъзпалителни, антитромбоцитни и антиоксидантни функции. Понижава кръвната захар.  Използва се за подсилване на защитните сили на организма и като средство противодействащо развитието на онкологични заболявания. Ефективен е при лечение на остеопороза при жени в постменопауза. Увеличава продължителността на живота.

NMN (Никотинамид Мононуклеотид) стимулира производството на NAD +, който осигурява на клетките необходимата енергия, за да функционират и да активират  група протеини, отговорни за поддържането на целостта на ДНК.  Приемът на NMN възпрепятства развитието на дегенеративни заболявания на ставите, подобрява мускулната сила и издръжливост, оказва  положително влияние върху работата на сърдечно-съдовата и нервната система, подпомага репродуктивните възможности на организма, засилва имунитета и забавя стареенето.

Приемани в комбинация, хранителните добавки засилват действието си.