• 13

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене, спускане с шейни – без значение, дали сте любители или предпочитате екстремните изживявания. Често емоцията надделява пред предпазването от възможни рискове за здравето и травми.

Как да се предпазите от травми през зимата?

Преди да се впуснете в зимните спортни занимания по ски пистите, планниските хребети или на ледената пързалка, е добре да се консултирате с ортопед-травматолог за състоянието на вашето здраве и стабилност на опорно-двигателния апарат, съветва специалистът ортопед д-р Хайвазов – Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ. Профилактичният преглед може да ви предпази от евентуални рискове и последващи нежелани събития за вашите кости и здраве.

Така ще знаете, дали вашето тяло е готово за екстремни занимания или ще се наложи известен подготвителен етап, за да избегнете нежелани контузии. Каква да е профилактиката и подготовката, преценява специалистът-ортопед по време на прегледа. Може да включва кинезтерапевтична подготовка или укрепване на всички костно-ставни връзки чрез специални еко-хранителни добавки, може да е физиотерапия или необходимостта от леко спортно разгряване. При такъв преглед може да се установи, дали страдате от костно-ставни проблеми, затова превенцията е изключително важна, според д-р Хайвазов.

Може ли да предотвратите контузии на снега?

От всички инциденти при зимните спортове – един на всеки десет пациенти се нуждае от операция. Най-често контузии се случват в края на деня, когато емоцията е в разгара си, но физическата умора е натоварила долните крайници и неусетно това може да доведе до падане, което да предизвика изкълчаве, счупване, навяхване, скъсване на мускулни влакна – с една дума до травми.

Затова предварително преценете своите граници на възможности. Спусканията да съчетавате с почивки. Заледените писти взимат понякога жертви, по-добре ги избягвайте. Не се спускайте на твърде натоварени с хора писти, за да не се предвизвикат сблъсъци. Опасни са също оголените участъци със стърчащи камъни и скали. Търсачите на силни усещания често се изкушават от заснежени участъци, които са диви, не са предназначени за спускания със ски, сноуборд, шейни, походи. Те са изключително рискови заради скритите под снега камъни, скали, дънери, неочаквани пропастни участъци. Не са изключение и лавинните опасности. Ако решите да се отклоните от маркираните за посещение участъци, по-добре уведомете планинските спасителни служби за своите намерения и не отивайте сами.

За да се предпазите до максимална степен, докато се забавлявате, използвайте предпазни средства: каска, протектор за гръб (при ски, сноуборд, шейни), както и допълнителни защита за коленете, китките и лакътя.

Децата предпочитат каране на ски, кънки на лед или спускане с шейни. Те обаче не са застраховани от липса на падане и нараняване. Затова тяхната подготовка е добре да започне със ски-учител. Още по-важно е, да се консултирате със специалист-ортопед за здравословното състоянието на вашето дете, преди то да стъпи на пистата или леда. Напоследък все повече деца страдат от гръбначни изкривявания, проблеми със стъпалото, затлъстяване. Тялото не е подготвено за спортни активности, което крие риск от травми. Мнението на ортопед е от изключително значение в такива моменти, за да предпазите децата си от контузии при практикуване на зимни спортове, е мнението на д-р Хайвазов – Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ.

Кои са най-често срещаните наранявания при зимните спортове?

По мнение на д-р Хайвазов най-често срещаните наранявания са разкъсване на предна кръстна връзка при колянната става, на менискуса, фрактури на раменна кост, разместване на рамото, счупвания на костите на подбедрицата или на бедрена кост. Не са изключение нараняванията на гръбнака.

В Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ се приемат пациенти с фрактури. Когато е необходимо в Медицинския център се извършват рентгенови изследвания. Прилага се физикално лечение и рехабилитация с нова, модерна апаратура от най-ново поколение, благодарение на която се стига до пълно оздравяване.

В друг материал ще ви запознаем детайлно с всеки от тези иновативни апарати. Поствъзстановителният период се реализира със съдействието на висококвалифициран кинезитерапевтичен подход за раздвижване до вашето физическо възстановавяне.

Какво да правите в случай на инцидент на леда?

В случай на инцидент не изпадайте в паника, а направете оценка на състоянието си. Преценете, дали имате болка и къде точно е тя. Ако сте си ударили главата или гръдния кош, имате замайване и затруднено дишане, не бързайте да ставате. Бъдете предпазливи и при очевидни счупвания на крайници. Ще ги разпознаете по силната болка в мястото на удара, подуване в засегнатото място и посиняване на участъка. Потърсете медицинска помощ веднага.

Ако успеете да раздвижите ръцете и краката и нямате сериозно засягане, се обърнете на една страна и без резки движения станете. Възможни са травми на меките тъкани -скъсване на връзки, сухожилия, менискуси. Поставете на проблемното място лед или сняг, но не директно, а в кърпа или върху парче плат. В първите часове не се използват противовъзпалителни препарати.

И в двата случая непременно и без да отлагате, посетете ортопед-травматолог, защото може да са настъпили увреждания, за които дори не подозирате.

Не се лекувайте сами. В Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ специалист ортопед-травматолог ще ви назначи рентген, томография или магнитен резонанс и в зависимост от състоянието ви, ще предложи лечение.

Как да се ускори процеса на възстановяване при фрактура?

При скиори или сонубордисти най-честата травма е в колянната става – скъсване на връзки, на менискуси. Не са изключени фрактури на бедрената кост, както и счупване на капачката. При децата, които карат ски, кънки на лед, спускат се с шейни най-честите счупвания са на малките кости – основно се засягат пръстите и областта на китките.

Възстановяването зависи освен от тежестта на травмата и от своевременната точна диагноза, метода на лечение и изпълнението му. Това решение е изцяло в ръцете на вашия лекар, затова е важно да му се доверите и да бъдете търпеливи в процеса на възстановяване, напомня д-р Хайвазов. Обикновено практикуващите зимни спортове са млади хора, но при сериозни травми възстановяването отнема време – понякога месеци.

Лечението на травми в Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ е щадящо. Съпроводено е с минимално инвазивни процедури,  ендоскопски методи. Прилага се подходяща рехабилитационна терапия. Паралелно с функционалното възстановяване се предписва програма за лечение с био-хранителни добавки на ТЕРА МЕДИКА /с тях ще ви запознаем в следващи публикации/, за да се постигне 100-процентово възстановяване и да се върнете бързо и здрави към своя активен начин на живот.

За консултация или преглед:

Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ

02/ 875 71 11

Д-р Хайвазов – ортопед-травматолог