• 58

Гръбначният стълб е структурообразуващ не само за скелета, но за цялото човешко тяло. Той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и напреженията при движение и физическа активност. Това обаче го прави много уязвим за увреждания,  деформации и изкривявания.

Основни видове изкривявания на гръбнака.
Кифоза се нарича изкривяването на горната – торакалната част на гръбнака. Той се извива навън в горната си част и се формира характерна гърбица. Проявява се при деца, поради възпалителни заболявания на гръбнака и при възрастни при дегенерации и остеопороза.

Лордоза е деформация на гръбначния стълб в областта на кръста. Той е силно извит напред, към корема. Появява се болка в кръста, а в седнало положение коремът силно изпъква напред.

Сколиоза се нарича най-сериозното изкривяване на гръбнака. При това заболяване той се извива наляво и/или надясно, съществува S-образна извивка във фронталната равнина. Едната кривина е обикновено по-ясно изразена, но компенсаторните реакции на организма водят и до други, по-слабо изявени деформации. За разлика от другите две, при сколиозата те могат да са по-цялото протежение на гръбначния стълб.

 

Изкривяванията естествено предизвикват и скъсяване на гръбнака – съответно дискомфорт и затруднена работа за всички вътрешни органи, разположени в гръдната, коремната кухина и по-малко в таза. Могат да са съпроводени с болки в крайниците и деформираната област, изтръпвания и усещане за скованост, лесна уморяемост и т. н.

Причини за изкривяване на гръбнака.
Сколиозата, в 98% от случайте е идиопатична – не са са ясни и уточнени причините за появата ѝ. Най-често обхваща юношеска възраст и с разтежа на детето, нарастват и кривините. Лордозата и кифозата могат да са вродени или предизвикани от наследствена обремененост и при подрастващи от възпалителни заболявания на прешлените н.т. болест на Шоерман Мао. Това означава, че ако сред близките ви има страдащи от тези заболявания, трябва да наблюдавате внимателно децата си.

Условия за потенциални деформации се създават при преболедуването от рахит и бързото израстване в детска възраст и пубертета, придружено с лошо хранене или недохранване.

Друга важна причина са слаби и/или скъсени мускули, както и липса на балансираност в работата и силата им.

До деформации и изкривявания на гръбнака води и неправилното седене на чина и пред бюрото – на работното място въобще. В комбинация с някои от другите фактори, лошата стойка с много голяма вероятност  води до функционални и структурни промени на гръбначния стълб.

Сколиоза, кифоза и лордоза могат да се окажат следствие на други възпалителни заболявания във всяка възраст – особено в детска.

Лечение при гръбначни изкривявания.
Процесите на деформация са продължителни и незабележими. Когато типичните симптоми се появят, често вече е много късно и изкривяванията на гръбнака са необратими. Затова е добре при първите прояви на дискомфорт да потърсите лекар. Когато се отнася за деца, особено около 10 – 14 години, доведете ги на профилактичен преглед при нашите ортопеди и травматолози в МЦ „Д-р Хайвазов”.

Ако деформациите имат за причина друго заболяване или травма, те отшумяват заедно с него. При напреднали изкривявания се прилагат хирургически методи. В по-леки случаи носенето на корсет върши чудесна работа. Задължително е изпълнението на специална рехабилитационна програма, разработена от специалист за конкретния пациент.

Възможно ли е предпазване от изкривяване на гръбнака.
Важно е да опазите детето от рахит, инфекциозни и възпалителни заболявания. Бъдете търпеливи и не натоварвайте преждевременно опорно-двигателния му апарат в периода на прохождането.

Формирайте навици за правилна стойка при седене. В тази връзка проверявайте редовно зрението му, намалете до минимум тежестта на ученическата раница. Осигурете му оптимална физическа активност, която ще поддържа добрия тонус на мускулите и на цялата опорно-двигателна система.

Правилната стойка, оптималното хранене и физическо натоварване е необходимо във всяка възраст. Също и редовните профилактични прегледи.