• 118

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото. Сложната им еластична структура осигурява преразпределяне тежестта на тялото и правят възможни плавните, безболезнени движения.

Когато поради някакви причини настъпят изменения и нарушения в системата на ходилото, се появява болка и затруднено движение.

Какви са основните типове деформации на ходилото при възрастните
Стъпалото дължи гъвкавостта си и свойството да пружинира, поемайки и омекотявайки натоварванията, на един надлъжен свод – от към вътрешната страна на стъпалото и един напречен – зад меката възглавничка след пръстите. Когато сводовете спаднат, се получава така нареченото „плоскостъпие”, по-популярно като „дюстабан”.

Съпровождащи са деформациите на палеца, появата на „кокалчета”, килване на стъпалото и др.

Надлъжен свод
Деформацията му е много честа – среща се при около 60% от населението. Обикновено се получава порадиотслабване на връзковия апарат; изтъняване, разхлабване или скъсване на мускулите, поддържащи свода; възпалителни заболявания, артрити и др. Появяват се болки, оток при натоварване, промени в походката.

Напречен свод
Когато спадне напречният свод, предната част на стъпалото се разширява. Освен болките и затрудненото ходене, настъпват деформации на пръстите. Палецът се изкривява и притиска втория пръст. От страни се появява т. н. „кокалче”, което прави носенето на обувките мъчително. При напредване на деформациите болките се засилват, движенията стават все по-трудни.

Последиците от възможните деформации на ходилото могат да са много сериозни.
С промяната на сводовете се премества центърът на тежестта на тялото. С това се променят обичайните натоварвания на всички останали елементи на опорно-двигателния апарат – колена, бедра, таз, гръбнак, което пък води до разширени вени, ошипяване, възпаления на мускули и фасции и дегенерация на ставите на долните крайници и гръбнака.

Лечение при деформации на стъпалото и профилактика
Консервативното лечение се провежда чрез използването на различни помощни средства – ортези, подложки, шини, добавки за защита на ставите и съединителната тъкан. Ако се налага – можете да приемате обезболяващи. Провежда се физиотерапия и рехабилитация за заздравяване и подобряване на трофиката на ставно-връзковия апарат и мускулите на краката.

Ако няма ефект се пристъпва към хирургично лечение, което включва много варианти и типове операции, зависещи от степента на увреда, възрастта на пациента, неговата трудова и спортна активност.

Профилактиката
Тя трябва да започне още по времето на формирането на свода – между 3 и 15 годишна възраст. Ако забележите нещо обезпокоително, потърсете ортопедите на медицински център „Д-р Хайвазов”. Те ще ви препоръчат  подходящи ортопедични стелки и упражнения, които ще позволят формирането на нормален свод. Не бива да се носят обувки, вече деформирани от чужд крак.

В по-зряла възраст е много важно, ако сте жена, да внимавате с избора на обувки. Модерните тесни модели на висок ток носени по цял ден, натоварват извънредно стъпалото и постепенно го деформират. Следват болки, затруднени движения и сериозни неприятности.

При необходимост от дълъг престой в изправено положение, добре е да се правят периодични раздвижвания и да се стараете да прехвърляте тежестта на външната страна на стъпалата. Използвайте специални ортопедични обувки.

Много важно е теглото ви да е в норма, за да не натоварвате излишно финия баланс на стъпалата. И разбира се, да се пазите от травми и заболявания.