• 289

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително важно да разберем как дори няколкото излишни килограма могат значително да натоварят коленете ни, действайки като предшественик на хронични заболявания и намалявайки качеството ни на живот.

Анатомия на коляното

Човешкото коляно е чудо на биологичното инженерство, създадено да поддържа теглото ни и да улеснява различни движения. Коляното най-общо се състои от:

 • Бедрената кост, която се среща с тибията, образувайки основната колянна става;
 • Тибията (пищялната кост), осигуряваща основната носеща тежест структура;
 • Патела (капачка на коляното), сезамоидна кост, която подпомага движението на ставите;
 • Различни връзки и сухожилия, които осигуряват стабилност и улесняват движението.

Когато функционират нормално, тези компоненти работят синхронно, правейки дейности като ходене, бягане и скачане да изглеждат безпроблемни. Но добавете допълнителна тежест и хармонията се нарушава, което води до повишено износване и с течение на времето – до тежка артроза.

Връзката тегло-коляно

Допълнителното тегло, независимо дали е 5 или 50 килограма, упражнява непропорционално напрежение върху коленете ни, което може да резултира в:

 • Повишено натоварване: Всеки качен килограм означава, че коленете ни трябва да издържат на допълнителен стрес, дори по време на обикновени дейности като стоене или ходене;
 • Ускорено износване на ставите: Излишните килограми означават, че хрущяла се износва по-бързо, което повишава риска от остеоартрит;
 • Променена биомеханика: Докато наддаваме на тегло, нашата походка и поза могат да се променят. Това може да доведе до неравномерно разпределение на натиска върху коленете, увеличавайки риска от нараняване.

 

Отслабване, намаляване на стреса

Често подценяван факт е, че загубата дори на малко тегло може да има огромни ползи за нашите колене. Помислете за това: за всеки свален килограм коленете изпитват облекчение от почти четири пъти в натоварването по време на редовни дейности. Това води до:

 • Намаляване на износването: Скоростта на дегенерация на ставите намалява, което удължава здравето на колянната става.
 • Значително намаляване на болката: По-малкото тегло означава по-малък натиск върху коляното и облекчаване на болката и дискомфорта по време на ежедневните дейности.
 • Подобрена мобилност и гъвкавост: Загубата на тегло често подобрява движението и гъвкавостта на ставите.

 

По-широки последици за здравето

Наднорменото тегло натоварва не само коленете – то дава отражение върху почти всеки аспект на нашата физиология:

 • Хронични заболявания: Затлъстяването директно увеличава риска от диабет тип 2, като прави тялото резистентно към инсулин, а също така е свързано и с много видове рак поради системното възпаление, което предизвиква.
 • Сърдечно-съдови проблеми: Хората с наднормено тегло често се борят с повишено кръвно налягане. Добавената мастна тъкан изисква кислород и хранителни вещества, принуждавайки сърцето да циркулира повече кръв. Това поставя допълнително напрежение върху артериалните стени, което води до хипертония. Нещо повече, затлъстяването увеличава риска от инфаркт поради фактори като сънна апнея, нискостепенно възпаление или дори образуване на кръвни съсиреци.
 • Респираторни проблеми: Допълнителното тегло, особено около гърдите и корема, компрометира белодробната функция. Мастните натрупвания по шията могат да стеснят дихателните пътища, което води до състояния като сънна апнея.
 • Последици върху психичното здраве: Психологическите предизвикателства, включително тревожност, депресия и проблеми с самовъзприятието на тялото, често се увеличават в демографската група с наднормено тегло. Това отчасти се дължи на обществения натиск, но и защото затлъстяването може да причини хормонален дисбаланс, който влияе върху настроението.
 • Болки в ставите и гърба: Освен коленете, затлъстяването засяга и други носещи тежест стави, което води до хронични заболявания като артрит. Освен това лумбалната част на гръбначния стълб може да се натовари поради допълнителна тежест, което води до постоянна болка в гърба.
 • Храносмилателни разстройства: Наднорменото тегло е свързано и с камъни в жлъчката – твърди частици, които се образуват в жлъчния мехур. Прекомерното тегло също прави човек предразположен към чернодробни заболявания, особено мастна чернодробна болест.
 • Ендокринни смущения: Затлъстяването е тясно свързано със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS), състояние, характеризиращо се с дисбаланс в хормоните на жената. Това може да доведе до нередовен цикъл, проблеми с плодовитостта и дори сърдечни проблеми.

 

Стъпки за облекчаване на болката в коляното

Борбата с болките в коляното, произтичащи от наднорменото тегло, изисква комплексен подход:

 • Управление на теглото: устойчивият ангажимент към хранително балансирана диета, съчетан с редовни, умерени упражнения, може да доведе до постепенна загуба на тегло, което има пряка полза за коленете;
 • Дейности с по-слабо въздействие: водните упражнения, колоезденето носят сърдечно-съдови ползи, без да натоварват коленете.
 • Целенасочена силова тренировка: изграждането на мускули, особено около колянните стави, може да действа като защита, която предпазва ставата от прекомерно натоварване;
 • Ортотична опора: изработените по поръчка стелки за обувки могат да коригират проблемите с подравняването, балансирайки разпределението на теглото и намалявайки напрежението в коляното;
 • Медицинска намеса: Въпреки че облекчаването на болката без рецепта може да бъде ефективно, винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да въведете каквото и да е лекарство.

Рехабилитация и физиотерапия: съюзници в облекчаване на болките в коляното

Структурираният режим на кинезитерапия и физиотерапия може осезателно да повлияе на болката в коляното, вследствие натоварването на ставата от излишните  килограми, както и да укрепи мускулите около колянната става, а допълнителната консултация със специалист по хранене и диетика, може да ви подпомогне в процеса на редуциране на килограми:

 • Програми с упражнения: В Медицински център “Д-р Хайвазов” кинезитерапевт ще разработи за Вас програма с упражнения за укрепване мускулатурата на долен крайник, което не само ще облекчи напрежението в ставата, но ще направи бедрената мускулатура по-здрава;
 • Терапевтичен масаж на ставите: Масажа стимулира кръвообращението, облекчава дискомфорта и подобрявайки обхвата на движение;
 • Апаратна физиотерапия:
  • TENS: процедурата включва използването на електрически импулси за облекчаване на болката чрез стимулиране на нервите в засегнатата област;
  • Ултразвукова терапия: ултразвука генерира звукови вълни, които произвеждат лека топлина, насърчавайки заздравяването на наранените тъкани;
  • Високоинтензивен магнит: с помощта на електромагнитно поле с висок интензитет се предизвиква мускулна контракция в бедрената мускулатура, което позволява тренировка, без да е нужно пациента да влага усилия, като в същото време магнитотерапията облекчава болката и възпалението;
  • Крио терапията, с помощта на Гейм Реди апарата: помага за намаляване на възпалението, като насърчава по-бързото възстановяване;
  • Резистентни ленти: полезни при упражнения за силова тренировка за укрепване на здравето на мускулите;
  • Уреди за баланс: помагат за подобряване на баланса и стабилността на ставите.
 • Обучение за движение: чрез изучаване на правилната стойка и механиката на движение, пациентите могат да предпазят коленете си от по-нататъшно увреждане;
 • Диета и управление на теглото: В Медицински център “Д-р Хайвазов” може да ви бъде разработен режим за здравословно хранене, съобразен с вашите индивидуални нужди от прием на определени хранителни групи, чиято основна цел е не само да ви помогне в борбата с излишните килограми, но да запази здравето на вашите стави и да ви предпази от редица други заболявания, свързани с наднорменото тегло.

Коленете ни, макар и издръжливи, не са вечни. Познавайки натиска, пред който са изправени поради излишното тегло, можем да предприемем стратегии, за намаляване на теглото, като гарантираме, че тези важни стави остават здрави, което ще  ни позволи да водим активен, пълноценен живот.

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.