• 44

Раменната става е една от най-сложните като строеж и функция големи стави в човешкото тяло. Благодарение на нея човек извършва много широк обем движения с горните си крайници. Сложността й и непрекъснатото натоварване водят до лесна уязвимост, нарушаване на функционалността й и болка.

С какво се характеризира така нареченото „замръзнало рамо”
Болката при движение на ръката е първият предвестник на този синдром, но главният признак е бързият процес на сковаване и обездвижване на раменната става. Много скоро след първите болки движенията стават все по ограничени и болезнени. Не след дълго се оказва невъзможно да вдигнете ръка над главата си. И най-слабият опит за движение предизвиква остра болезненост.

От една страна страданието кара болния да държи ръката си максимално неподвижна до тялото. От друга напредващите болестни изменения правят движенията все по-невъзможни. Рамото сякаш бързо замръзва.

Добрата новина е, че заболяването е обратимо. Продължителността му при консервативно лечение е средно около 6 месеца до 1,5 години. Оперативното лечение, заедно с последващата рехабилитация, решава проблема за 1 да 3 месеца.

Причини за замръзнало рамо
Замръзнало рамо се причинява от възпалителни процеси, деформиращи меките тъкани около ставата – бурси (околоставни торбички), сухожилия, ставна капсула. Това води до затрудняване на движението вътре в нея. Какво точно предизвиква самите възпаления, променящи съединителната тъкан, не е напълно изяснено. Все пак, за рискови се смятат няколко фактора.

На първо място е травматизмът при професионалните спортисти, но също и при любителите. После идват повтарящите се във времето микротравми от еднотипни движения и пози, характерни за определени професии. Обездвижването при операции, заболявания и интервенции в раменната става са друг виновник за замръзнало рамо.

Диабет и проблеми с щитовидната жлеза, както и още някои системни заболявания често играят ролята на пусков механизъм. Несъмнена е намесата на простудите и инфекциозните болести, които поразяват нервните сплитове в рамото.

Протичане на заболяването
Специалистите различават три основни периода в развитието на синдрома на замръзналото рамо.

• Най-критичен като болезненост е първият. През него всяко движение е съпроводено с болка. Тя не изчезва и нощем – особено ако легнете върху болната страна. Подвижността намалява осезаемо.

• Във втория етап рамото е вече почти неподвижно. Не можете да вдигате ръка нагоре. Мускулите отслабват. Болката не се увеличава, по-скоро като че започва да намалява.

• През последния период болката вече осезаемо намалява. Подвижността полека  се увеличава. Повечето пациенти успяват да възвърнат почти пълния обем на движенията.

Смята се, че нормално всеки от трите етапа трае по около 6 месеца, макар че са известни случаи, в които възстановяването продължава с години.

Лечение при замръзнало рамо
Още при първите сигнали за неблагополучия с рамото потърсете специализирана помощ. Заповядайте в Медицински център „Д-р Хайвазов”. При нас можете да разчитате на точно диагностициране, защото болките в рамото могат да са симптом на още ред заболявания, изискващи различно лечение.

Ако наистина страдате от синдрома на замръзнало рамо, първата ни грижа ще е да го обезболим максимално и да съхраним възможно най-широк обем движения. Това става чрез консервативно лечение, включително с прилагане на кортикостероиди. Използват се физиотерапия и рехабилитация, специално разработена програма за раздвижване и др..

В случай на неуспех на консервативното лечение и сериозни изменения вътре в ставата, прилагаме оперативно лечение – артроскопия на рамото, която ще намали болката и ще ускори процеса на възстановяване.