• 94

Болките в рамото винаги са сигнал за някакво неблагополучие. Важното е да се установи максимално бързо какво е то. Има увреждания, които с времето ще отминат сами, но има и такива, които без лечение ще се задълбочат и усложнят.

Що е лабрум?
Лабрумът е хрущялен пръстен, изграден от фибри,  разположен по края на ямката на раменната става. Неговата задача е да направи по-дълбоко гнездото, в което влиза главата на раменната кост, да омекоти триенето и напреженията и да стабилизира ставата.

В горния му край е закрепено сухожилието на дългата глава на бицепса. Точно на това място са и най-честите увреждания на хрущялния пръстен. В медицината се използва съкращението SLAP (Superior labrum Anterior Posterior) – което ще рече, разкъсване на горния край на лабрума, със засягане на предната му и задна част.

Като всеки хрущял и той е лошо кръвоснабден и затова при евентуални увреждания възстановяването му е трудно – по-скоро невъзможно.

Симптоми при скъсан лабрум
Симптомите в този случай нямат някаква особена специфика, която да сочи еднозначно къде е увреждането.

Става дума за болка в рамото при движение, особено при опит за вдигането на ръката нагоре или за задържането й в едно и също положение; при повдигане и преместване на предмети и т. н.

Ясно изразено е усещането за блокиране до невъзможност за движение и схващане на крайника; за изпукване, за намаляване на силата на раменните мускули и за нестабилност на ставата. Намалява обемът на извършваните движения.

При скъсан лабрум рамото е болезнено и при най-леко докосване – дори при сън.

Причини за разкъсване на лабрума
При по възрастните това се случва поради естествените процеси на износване и забавена регенерация, водещи до изтъняване и разрушаване на хрущяла.

По всяко време можете да пострадате при случайни травми – падания, злополуки, катастрофи, съпроводени със счупвания, луксации и разтежения.

Особено характерни са тежките увреждания при спортисти, натоварващи извънредно ставата или извършващи еднотипни резки движения. В същност – за пръв път SLAP разкъсванията са диагностицирани точно при безйболисти преди около тридесетина години.

Лечение на скъсан лабрум

Има четири нива на увреждане на хрущялния пръстен.
Първото е характерно за естественото му износване с възрастта. При него процесите са безсимптомни. В повечето случаи лечението е консервативно.

Следващите три включват различни степени на разкъсване и на сухожилието – до пълното му откъсване, и изискват хирургично лечение.

Добре е да знаете, че ако болките в рамото са поради скъсан лабрум, а вие стискате зъби и продължавате да натоварвате ставата, рискувате сериозното й увреждане. Затова потърсете лекар веднага.

Ортопедите в МЦ „Д-р Хайвазов” имат натрупан професионален опит в разпознаването и лечението на SLAP-разкъсванията. След внимателно обследване на болната става и адекватно поставена диагноза, те ще ви предложат варианти за лечение.

Успех при над 90% от пациентите постигаме чрез зашиване на лабрума и сухожилието на дългата глава на бицепса към ставната ямка с помощта на специални импланти наречени „котви”. Извършва се чрез щадящия артроскопски метод, който осигурява отличен контрол на лекаря над целия процес и бързо възстановяване на пациента.

Ще се наложи да носите шина  за половин до един месец, след което ще започнете раздвижване и възстановяване по разработена за целта рехабилитационна програма.