• 32

Строежът на раменната става осигурява възможност за изключително разнообразни и с голям обем движения на горните крайници. Тази гъвкавост обаче много лесно преминава в раменна нестабилност и разместване на ставата.

В какво се изразява раменната нестабилност
Това е болестно състояние, при което главата на раменната кост често излиза напълно или частично от ямката на лопатката. Ако в началото това се случва при силни и резки движения, то в последствие става възможно дори при леки – даже и по време на сън.

Дължи се на разкъсан лабрум и разхлабени и/или отслабнали сухожилия и мускули, които не успяват да държат костите плътно едни до други.

Разместванията са съпроводени от остри болки в рамото. Започвате да изпитвате слабост и неувереност при движение и невъзможност от по-сериозни физически натоварвания.

Пълното излизане на ставата от рамката се нарича луксация. То е остро болезнено и трябва да бъде наместено от лекар. Много често главата на раменната кост не се изважда напълно. Това частично изместване се нарича сублуксация. В този случай болният лесно го намества сам или пък раменната кост сама се връща на мястото си.

Често разместването на ставата е видимо – променя се релефът на рамото. Придружава се с пронизваща болка и всеки опит за движение е силно болезнен. Могат да бъдат увредени и разтегнати съседните нерви.

Преобладаваща – над 90% – е предната раменна нестабилност.

Причини за раменната нестабилност
Най-честата причина за раменна нестабилност е травма, предизвикала луксация, разтягане или разкъсване на сухожилията и ставните връзки, ставната капсула. Когато те не зараснат добре, хлабавината им създава възможност за последващи луксации и сублуксации на ставата.

Болките в рамото, причинени от раменна нестабилност, са характерни за спортистите от спортове, изискващи еднотипни замахващи движения на ръката – плувци, волейболисти, някои атлети и т. н.

Друга голяма група застрашени са хората с вродена слабост или повишена еластичност на съединителните тъкани. Показателно е, че от нестабилност при тях страдат всички стави.

Консервативно лечение
Възможно е при по-ниска степен на раменна нестабилност и невисока честота на луксация или сублуксация.
Задачите му са да успокоят болезнеността и потенциалните възпаления и да укрепят мускулите и съединителната тъкан, които да върнат стабилността на ставата.

Съществена част от лечението е системата от кинезитерапевтични упражнения, които в началото трябва да създадат умения да се избягват рисковите движения, а в последствие да върнат здравината и гъвкавостта на връзките и мускулите и безпроблемната подвижност на рамото.

Оперативно лечение
Когато става дума за раменна нестабилност поради недобре излекувани поражения от стара травма или за спортисти в активна възраст, препоръчително е оперативното лечение. То може да е класическо – чрез отваряне на тъканите до достигане на ставата. После според увредените тъкани се избира метод за укрепването и зашиването им и следва продължителен период на зарастване и възстановяване.

Обърнете ли се за помощ към нашите специалисти-ортопеди от медицински център „Д-р Хайвазов”, след задълбочен преглед и диагностициране, те най-вероятно ще ви предложат възстановяване стабилността на рамото посредством артроскопия.

Това е слабо инвазивен, щадящ метод, който позволява проникване в ставата през няколко малки достъпа с размеери около 0,5 -1см. Чрез оптична система и миникамера се прави оглед на състоянието й и с подходящи инструменти и импланти се фиксират и  коригират разхлабените връзки и сухожилия.

Независимо от начина, по който е извършена операцията, предстои процес на рехабилитация. Тя може да продължи между 2 и 4 месеца в зависимост от преценката на лекаря ви. В този период решаваща ще е вашата активност.