• 66

Говорейки за рамото, говорим като за едно цяло, но в същност това е сложна структура от три стави, всяка със своя система ставни връзки, сухожилия и мускули, свои функции и сложен баланс между тях. Всяко физиологично или функционално нарушение в който и да е елемент от сложното цяло, води до затруднения или блокиране на движенията и силни болки в рамото.

Какво е акромио-клавикуларна става
Акромионът е израстъкът на лопатката, който напипвате като най-високата и външна част на рамото.

Клавикулата е ключицата. Тя е връзката между лопатката и гръдната кост.

Акромио-клавикуларната става е на самия връх на рамото и осъществява свързването на акромионът и ключицата. Между двете кости има характерна хрущялна вложка – диск, която поема движението и напрежението между тях. Цялата структура се помещава в обичайната ставна капсула и е укрепена със ставни връзки от съединителна тъкан – лигаменти.

Функцията й е да подкрепя подвижността на лопатката и да подсигурява широкия обем на движения на рамото.

 

Причини за болки в рамото, идващи от акромио-клавикуларната става
Общо взето заболяванията на акромио-клавикуларната става се разделят в три групи:

• Артроза – дегенеративни процеси, причиняващи изхабяване на хрущяла и засягащи постепенно цялата става. Може да е причинена от травми и повтарящи се микротравми; от възпаления или системни заболявания; от естествените възрастови промени или да е наследствено обусловена.

 

Симптомите  са болка при движение – различна по сила и интензивност според етапа на развитие на артрозата – и скованост, възможни са изливи и отоци.

• Остеолиза – характеризира се с разпадане на костта без да се компенсира от нова. Това води до деформации и поява на болка. Появява се склонност към необичайни фактури.

 

• Луксации и сублуксации. Изкълчването на акромио-клавикуларната става води до  различна степен на разместване на клавикулата и акромионът. То обикновено е придружено с разтягане или скъсване на ставни връзки, увреждане на ставната капсула. Придружено е със силни болки, деформация и затруднено движение.

Причиняват се от високоенергийни специфични травми, характерни за професионалните контактни спортове, автомобилизъм, катастрофи и т. н..

Степени на увреждане на акромио-клавикуларната става при луксация и лечение
Специалистите класифицират  увреждания в три нива.
• Първото се характеризира с леки нарушения целостта на капсулата и ставните връзки. Болки в рамото се усещат при движение или натиск върху него, възможни са хематоми и отоци, рядко деформации.

• При второто пораженията са чувствително по-сериозни. Деформацията е видима подутина в областта на ставата. Болката е силна до ограничаване на движението.

• При третото ниво на увреждане връзките и ставната капсула са напълно разкъсани; рамото е видимо по-ниско от здравото, възможни са големи отоци и хематоми, деформацията и болката са много силни.

Ортопедите в МЦ „Д-р Хайвазов” подхождат към всеки случай строго индивидуално и избират най-подходящия начин за лечение според вида и степента на увреждането на акромио-клавикуларната става, възрастта и здравословното състояние на пациента, както и характера на професията му.

В много от случаите се избира консервативно лечение. В някои се налага оперативно възстановяване устойчивостта и стабилността на ставата чрез артроскопия.

Което и лечение да се избере, то ще бъде придружено с продължителен период на рехабилитация. Тя трябва да възстанови силата и гъвкавостта на връзките и в последствие – пълния обем на движения на ставата между лопатката и ключицата.