• 52
Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване.
Болки в коленете и причини за появяването им.
Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко време и независимо от възрастта.  Освен мъчителни преживявания, те носят опасност от ограничаване на движенията и инвалидизиране. Затова не бива да бъдат подценявани и неглижирани.
Събития от ежедневието като тежки физически усилия при работа и спорт, падания, травми и контузии, начало на дегенеративни заболявания, които понякога отминават без особено внимание от ваша страна, предизвикват увреждания и наранявания на колянната става. Точно тези нарушения на целостта и здравината на различни елементи от нейната сложна структура причиняват болки в коленете.
Хрущялните увреждания най-често водят до болка.
Менискусите са хрущялите, които се намират между края на подбедрицата и бедрената кост. Тяхната задача е да осигурят плавно, гладко прихлъзване без усилия и триене. Те са като подплънки между двете големи кости и осигуряват поемане и преразпределение на натоварванията при движение.
Ставният хрущял обвива краищата на капачето, подбедрицата и бедрената кост, пази ги от нараняване и осигурява движението им една спрямо друга без напрежение и триене.
Нараняването и разкъсванията на хрущялните тъкани са сред най-честите причини за болка в коленете. Макар че ставният хрущял е по-здрав и по-трудно раним от менискусите при травми, той се износва с времето или при прекомерни натоварвания.
И двата вида наранявания заздравяват трудно или не заздравяват при по-сериозни разкъсвания.
Болките идват от нарушеното движение на костите поради появилото се триене.
Разтягане или скъсване на кръстни връзки.
Става дума за връзките, които осигуряват стабилност на ставата и сигурност на движенията. Изградени са от здрава съединителна тъкан. Захващат се за подбедрицата и бедрената кост. Две държат ставния апарат отвън и две минават отвътре.
Увреждането им създава възможност за по-засилени движения в самата ставата. Това с течение на времето води до разрушаване на хрущялите. Вие бихте го усещали освен като болка, като нестабилност и несигурност при ходене.
Възможни са счупвания на кости и изкълчвания.
Освен от травми, болките могат да са следствие от естествено износване на ставата при по-възрастни хора, дегенеративни, вродени или наследствени заболявания.
Лечение на болки в коленете и често използвани лекарства
Заболят ли ви коленете, потърсете лекар. Те трябва да бъдат диагностицирани. Обърнете се към нас – медицински център  „Д-р Хайвазов”. Ние ще установим причините за болките, възможното развитие на нещата и начините на лечение. Има ситуации, в които операцията е единственият вариант.
При по-леки случаи, при които няма опасност от задълбочаване на процесите, може да се избере консервативно лечение. То може да съчетава физиотерапевтични процедури, специални физически упражнения, промяна в хранителния режим, използване на билки и т.н.
Най-популярни са нестероидните противовъзпалителни средства. Те се използват с успех за симптоматично лечение на болка, отоци, възпаления и понижаване на температурата.
Това са лекарства на базата на ацетилсалицилова киселина.
Препоръчителни са препарати, които благоприятстват производството на градивните вещества за хрущялната и съединителна тъкан.
Вместо да се самолекувате, консултирайте се с нашите специалисти.