• 126

Остеонекроза на бедрената кост (ONFH) е заболяване, което засяга кръвоснабдяването на главата бедрената кост, като довежда до умиране на костна тъкан. Това състояние може да предизвика болка, ограничение на движението и в крайна сметка да наложи необходимост от оперативно лечение.

 

Етиология и Рискови Фактори:

Етиологията (причините за възникване) на ONFH може да бъде многопластова.

Този проблем е свързан с нарушения в кръвоснабдяването на костта, което може да бъде предизвикано от травма, употреба на глукокортикоиди, алкохолизъм, лупус, хормонални промени или дори при някои видове анемии. Рисковите фактори включват предишни травми, дългосрочна употреба на стероиди и генетична предразположеност.

Травма

Травмата води до ONFH като механично прекъсва снабдяването на бедрената кост с кръв. Това се случва, когато кръвоснабдяването на шийката на бедрената кост при възрастен човек се нарушава поради фрактура.

Кортикостероидите

Кортикостероидите се считат за най-честата причина за атравматичен ONFH и точният механизъм е неизвестен. Най-общо приетата теория относно кортикостероидите и ONFH включва натрупването на мазнини в костния мозък, което води до увеличено вътрекостно напрежение и намален кръвен поток.

Алкохол

Връзката между употребата на алкохол и ONFH е известна вече почти столетие, но както и с кортикостероидите, точният механизъм е неизвестен. Изследвания на животински модели с костен мозък, обработен с алкохол са показали увеличено налягане и адипогенеза (формиране на нови мастни клетки) и намалена хематопоеза (процес на образуване на кръвни клетки в костния мозък), което би могло да доведе до увреждане на остеоцитите (клетка на костната тъкан) и ONFH.

Кръвни нарушения

Кръвните нарушения причиняват ONFH чрез интраваскуларна охлузия. ONFH често се случва при сърповидно-клетъчна анемия, при която патологичните сърповидни/червени кръвни клетки/ еритроцити запушват съдовете към главата на бедрената кост.

Много други рискови фактори са били асоциирани с ONFH.

Диагнозата на ONFH обикновено се осъществява чрез комбинация от клинични симптоми и образни изследвания. Болката в хълбоците, ограниченото движение и рентгеновите снимки могат да бъдат полезни за диагностицирането на това състояние. Съвременните методи като магнитно резонансно изображение (MRI) предоставят най-подробна картина на състоянието на главата и шийката на бедрената кост и съседните тъкани.

Преглед

След получаване на подробна медицинска история на пациента, прегледът е необходим за потвърждаване на предполагаемата диагноза на ONFH. Пациентите могат да  изпитват болки в таза, задната част на бедрото или коляното. Признаците на ONFH при преглед включват болка при вътрешно завъртане на кръста. Силно ограниченото вътрешно завъртане на кръста може да предвещава разрушаване на бедрената кост.

Ренгенография

Ако историята и физическият преглед дават поводи за диагноза за ONFH, следващата стъпка за е рентгенография, въпреки, че ранните стадии на ONFH може и да не се откриват на рентгенова снимка.

Магнитно резонансното изображение (MRI) е методът за пациенти със съмнителна медицинска история и физически изследвания с нормални рентгенографии. Той е 99% чувствителен и специфичен за откриване на ранния ONFH.

 

Класификация:

ONFH се класифицира според степента на увредата и протичането на болестта. Ficat и Arlet са предложили класификационна система, която определя степените от 0 до IV в зависимост от обхвата на увредата.

  • Стадий 0 е предклиничен, без рентгенови находки, освен намалено засенчване при сканиране на главата на бедрената кост.
  • Стадий I е предрадиографски, с клинични симптоми и увеличено засенчване при сканиране на главата на бедрената кост.
  • С тадий II включва склеротични промени на рентгенови изображения без сплескване на бедрената глава или наличие на знак на полумесеца.
  • Стадий III включва знак на полумесец на рентгенови изображения със  запазен ставен интервал
  • Стадий IV се дефинира като сплескване на бедрената глава и артрозни промени в тазобедрената става.

Лечение:

Лечението на ONFH може да бъде консервативно или оперативно в зависимост от степента на засегнатост. В началните стадии, отбременяването на крайника за срок от 3 до 9 месеца, физикална терапия и лекарства за болка могат да бъдат ефективни. В по-тежките случаи, когато бедрената глава е колабирала, е необходимо хирургично лечание, най-често в 99% от случаите – ендопротезиране на тазобедрената става.

Лекарите в Медицински център “Д-р Хайвазов” ще ви прегледат, определяйки нуждата от рентгенография/ЯМР, при наличие на ONFH, ще класифицират степента на заболяването с правилния стадий и ще предпишат правилния комплексен подход за лечение. От изключителна важност е да се обърнете към високо-квалифицирани специалисти, които да могат да адресират заболяването по най-адекватния начин.

Заключение:

ONFH е заболяване, което изисква прецизна диагностика и подходящо лечение. Ранната диагноза и интегрираният подход към лечението му са ключови за подобряване на прогнозата и качеството на живот на пациентите.

 

Консултирайте се с екипа от специалисти на Медицински център „Д-р Хайвазов“, за да проучите възможностите на терапията за вашия конкретен случай. Обадете се на 02/875 71 11 или запазете час тук.