• 76

Артрозата е заболяване, което засяга всички стави в тялото, като проявява специфики според устройството, функциите и натовареността им.

Омартроза – артроза на раменната става.
Артрозата на раменната става започва с изхабяване на хрущялите. Появилите се  пукнатини и неравности по тях предизвикват повишено триене. Разрушителните процеси обхващат костите образуващи ставата, синовията, ставната капсула и ставните връзки. Получават се изливи в ставата и отоци. Организмът се опитва да компенсира, но новата тъкан няма нужните качества и около ставата се появяват остеофити, по-познати като шипове. Те притискат меките тъкани и предизвикват болка и възпалене.

Постепенно капсулата се свива, разстоянието между костите силно намалява, атрофират мускулите и сухожилията. Това предизвиква силно затруднени и болезнени движения. Появяват се контрактури в раменната става.

Целият процес е много болезнен.Крайната фаза е силно ограничаване на подвижността до инвалидизиране на пациента.

Симптоми при артроза на раменната става.
Най-напред болката се появява при преумора на ставата. После започва да се усеща по време на работа. След период на почивка се усеща скованост и болка, която изчезва след раздвижване. По-късно започва да боли дори при покой. Наблюдават се и спазми на околните мускули.

Постепенно се ограничава подвижността. Изливите на синовиална течност заради възпалението на синовията предизвикват отоци. Характерни са зачервявания и затопляне на ставата. Поради атрофията на мускулите се усеща слабост в рамото. Чува се хрущене при движение. Ставата се деформира и обездвижва.

Причини за развитието на артрозата на раменната става.
Според причините се различават първична и вторична артроза.
При първичната, причините не са уточнени. По-скоро се говори за определен кръг рискови фактори. Сред тях водещи са наследствеността и естественото износване.  Нерационалното хранене с твърде мазни и рафинирани храни, наднорменото тегло, тютюнопушенето и алкохолът се смятат за опасни. Принудителното обездвижване се оказва не по-малко опасно от претоварването.

Причини за вторичната артроза са увреждания, вече причинени от други заболявания или стари травми.

Особено рискови са нелекуваните или недоизлекувани травматични поражения. Рано или късно те със сигурност активират дегенеративни процеси и водят до артроза. Тук се причисляват последиците от повтарящите се еднотипни движения при някои професии и при спортистите.

Възпалителни процеси на ставите предизвикани от артрити, инфекциозни или имунни болести, системни заболявания свързани с дисбаланс в производството на различни хормони, разстройства на обмяната на веществата, диабет и др. са сред честите причини за разрушаване на ставата.

До артроза в младежка възраст водят и вродени заболявания на ставния апарат и костите.

Лечение на артроза на раменната става.
Елате в МЦ „Д-р Хайвазов” и се консултирайте с ортопед още при появата на болките, защото в крайната фаза артрозата изисква оперативна намеса и смяна на ставата, но в началото с успех се прилага консервативно лечение, което чувствително забавя процесите и смекчава болката в рамото.

Комбинираме успешно традиционни неселективни противовъзпалителни средства с по-модерните селективни за избягване проблемите със стомашно-чревния тракт. Използваме хондропротектори за защита и подпомагане регенерацията на хрущяла, както и физиотерапевтични методи и манипулации.

Подходящи упражнения ще поддържат активността на мускулите и ставата без претоварване. Наложително е нормализиране на теглото и преминаване към щадящо хранене. Вероятно ще се наложат и промени в двигателния ви режим и физическата активност, ако те рушат ставите.

При нужда ще ви предложим оперативно възстановяване на раменната става.