02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 21 Октомври 2020

УДАРНО –ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (SHOCKWAVE)

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, позната още като Shockwave, е неинвазивен метод за облекчаване на болката в мускулите и ставите, и връщане на подвижността.

За пръв път ударно-вълновата терапия е приложена през 1980 г. за литотрипсия /разбиване/ на камъни в бъбреците.

В началото на 90-те години, се появяват и първите публикации за ефекта на ударните вълни в ортопедията. Започва нова ера в лечението на мускулно-скелетната болка!

Механизъм на действие на Shockwave терапията

Шоковата вълна е акустична вълна, която носи висока енергия до болезнените точки на възпалените тъкани на опорно-двигателния апарат със субхронични и хронични състояния. Екстракорпоралната  акустична терапия с вълни причинява микроскопични извънклетъчни биологични реакции, насърчаващи регенерацията и възстановяването на костите, сухожилията, мускулите и фасциите. Шоковите вълни се характеризират с рязка промяна на налягането и висока амплитуда. Кинетичната енергия на снаряда, създадена от сгъстен въздух, се прехвърля към предавателя в края на апликатора и по-нататък в тъканта.

Терапията е насочена към точката на болка, върху която се поставя акустичният вълнов генератор, чрез свързващ гел между него и кожата.

Какъв е ефекта от Shockwave терапията?

Резултата от взаимодействието на шоковите вълни с болната тъкан, е  изграждането на нови кръвоносни съдове, стимулиране производството на колаген и ускоряване на клетъчния растеж, което помага  за премахването на хроничните възпаления, действа обезболяващо и възстановява движенията в болезнените стави.

При кои заболявания е подходяща ударно-вълновата терапия?

Shockwave терапията намира широко приложение при лечението на острата и хроничната болка. Тя се прилага, както самостоятелно, така и отлично се съчетава с TR-терапията (Текар), и с конвенционалната физиотерапия (електротерапия, магнитотерапия и др.).

През последните десетилетия, ударно-вълновата терапия придоби широко  приложение при лечението на:

- епикондилит на лакътната става /"тенис лакът"/;

- синдром на карпалния канал;

- болки в рамото – увреждане на ротаторeн маншон, “замръзнало рамо“, импинджмънт синдром, наличие на калцификати;

- болки в коленете /гонартроза/ и тазобедрената става /коксартроза/;

- болки в гърба и кръста;

- пателарен тендинит;

- хронична тендинопатия;

- шип в петата;

- плантарен фасцит

- хематоми;

- следоперативни  сраствания;

- и при още много други хронични болкови състояния от травматичен или дегенеративен произход.

Защо да изберем Shockwave терапията?

Shockwave намалява болката и функционалното увреждане. Терапията е безопасен и ефективен метод, който връща пациента по-бързо към нормалния му начин на живот.

Клиничният опит показва, че ударно-вълновата терапия активно се използва в областта на ортопедията и спортната медицина като нехирургичен метод за по-бързото възстановяване на мобилността и ускоряване на лечението на острата или хроничната болка.

Други публикации по темата

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

22 Октомври 2020

Болката и отока, придружени с ограничена подвижност, поради различни травматични или дегенеративни заболявания на мускулно-скелетния апарат, са често срещани състояния сред пациентите. Таргетираната радиочестотна терапия, позната още и като TR-Therapy,  е нов, изключително ефективен физиотерапевтичен… Прочети повече

Нехирургично лечение на дискова  херния и регенерация на диска

Нехирургично лечение на дискова херния и регенерация на диска

01 Февруари 2018

Заболяването на междупрешленния диск (дископатия), е състояние, засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма, поради естествената дехидратация на междупрешленния диск и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия, интегритета… Прочети повече

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

03 Февруари 2017

Дисковата херния е увреждане на междупрешленните дискове. Те са съставени от 3 основни структури: пулпозно ядро /нуклеус/, фиброзен пръстен /анулус/ и две вертебрални крайни плочки /хрущялни пластини/. Междупрешленните дискове изпълняват две основни функции: 1) Обезпечават подвижността между телата… Прочети повече

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

23 Август 2016

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica) 1. Какво е идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)? Идиопатичната сколиоза (scoliosis idiopathica) представлява изкривяване на гръбначния стълб, причината за което е неизвестна. Особеното при идиопатичната сколиоза е, че състоянието на деформация в гръбначния… Прочети повече

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

17 Януари 2016

Физиотерапевтичните процедури се прилагат с цел възстановяване и поддържане на здравословното състояние на пациентите, увеличаване на тяхната физическата годност и профилактика на заболяванията, и усложненията им. За целта физиотерапията използва три средства за лечение: лечебната физкултура, мануалната… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед