02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 21 Февруари 2013

SLAP – РАЗКЪСВАНЕ

АНАТОМИЯ

Раменната става е изградена от ямката на лопатката, наречена кавитас гленоидалис и главата на раменната кост. Тези две кости се съчленяват благодарение на ставната капсула и връзките на рамото. Към ямката на лопатката се залавя циркулярен хрущялен пръстен, наречен лабрум. Той може да бъде раскъсан при травми и дегенерации на рамото в определени зони.

Терминът SLAP се използва в ортопедията като абревиатура от Superior labrum Anterior Posterior. При този вид разкъсване, горната част на лабрума е увредена. Това е областта на прикрепване на сухожилието на дългата глава на бицепса. SLAP–разкъсването се получава в горната част на лабрума (superior), обхваща предната (anterior) и задната (posterior).

КЛАСИФИКАЦИЯ

Съществуват четири типа SLAP-увреди:

Първи тип имаме, когато се вижда изолирана и смачкана горна част на лабрума. Този тип увреда е характерна за хронично травмиране на лабрума. Тя има дегенеративен произход. Повечето хора, занимавали се със спорт имат подобно разкъсване. Такъв вид увреда протича почти безсимптомно и рядко се нуждае от оперативно лечение.

Вторият тип увреда се характеризира с разкъсване на горната, предната и задната част на лабрума, заедно със залавното място на дългата глава на бицепса. Това е най-често срещаната увреда на лабрума от типа SLAP – разкъсвания. При установяване на такъв тип SLAP – разкъсване, оперативното лечение е задължително.

При трети тип увреда имаме разкъсване на лабрума от типа „дръжка на ведро”, като инсерцията /залавното място/ на дългата глава на бицепса остава интактно. Това са рядко срещани увреди. Обикновенно са свързани със силни болки и затруднени до невъзможност движения на ръката. При този тип увреда задължително се налага оперативно лечение.

Четвъртият тип увреди на лабрума също са свързани с разкъсване тип „дръжка на ведро”, но с дезинсерция на залавното място на дългата глава на бицепса. При тази увреда имаме наличие на раменна нестабилност. Придружена е и с други мекотъканни лезии /увреди/ . Получава се при тежки и високо енергийни травми. Лечението е оперативно.

ПРИЧИНИ ЗА УВРЕДАТА

Разкъсванията на горната част на лабрума могат да бъдат причинени, както от остра травма, така и от многократно повтарящи се движения. Острите увреди могат да са в резултат от пътно-транспортни произшествия, падане върху протегната ръка, силно дърпане и изтегляне на ръката или опит да се хване много тежък предмет, рязко, силово движение на ръката над главата, разместване на раменната става – луксация или дисторзио. На подобни увреди са подложени хора, упражняващи спортове, свързани с движение на ръката над главата като хвърляне на копие, вдигане на тежести, борба, самбо, джудо, гимнастика и др.

Голяма част от SLAP – разкъсванията са резултат от изтъняване, износване на лабрума, което се получава бавно, с годините. При пациенти над 40години и без остра травма, такова разкъсване може да се разгледа като нормален процес на стареенето.

СИМПТОМИ

Обичайните оплаквания при SLAP – увредите са подобни на тези, като при много други увреди на рамото и раменната става. Те включват:

  • - усещане за блокиране, изпукване и схващане на ръката;
  • - болка в рамото при движение или при задържане в определена позиция;
  • - болка при вдигане на предмети, особено над главата;
  • - намаляване на силата в областта на рамото;
  • - усещането, че рамото сякаш ще се размести;
  • - намален обем на движение;

При наличие на SLAP увреда рядко може да има по-голям обем на движение. Ако има такъв, той е за сметка на намаляване на стабилността на ставата.

ДИАГНОЗА

Когато отидете при вашия ортопед, той ще разговаря с вас за първоначалните симптоми, свързани с появата на болка. Ще бъде от голяма полза, ако добре си припомните за предишни травми или наранявания. Важно е да отбележите всички движения и дейности, при които болката в рамото се увеличава. Най често, това става при повдигане на ръката над главата и хвърляне на топка. От значение е да посочите точното й място и вида на лечение, което сте провеждали преди.

Лекарят установява обема на движение, силата и стабилността на рамото. Той може да приложи многообразие от тестове, позиционирайки рамото по различен начин за да възпроизведе и да наблюдава симптомите. Необходимо е да се проверят движенията на шията и главата, за да се елиминират някои неврологични оплаквания. Резултатите от анамнезата и прегледа ще помогнат на ортопеда за по-нататъшно диагностициране и съответно лечение.

ОБРАЗНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Рентгенографията дава ясна представа за състоянието на костите, образуващи раменната става. Рентгеновото изследване е задължително, за да изключим костни увреди като фрактури, остеофитози, костни кисти, костни сраствания и др.

Много често при луксация на рамото се получава т.н. дефект на Хил Сакс. Това е костна импресия на главата на хумеруса, получена поради силна компресия в ръба на гледоида на лопатката при луксация. Тази уврада се вижда най-вече на аксиална рентгенография.

Ядрано-магнитният резонанс е изследване, което показва състоянието на меките тъкани. Поради това, при съмнение за SLAP – увреда, изследването е задължително. Понякога много дискретни разкъсвания от първи и втори тип не могат да се видят на резонансното изследване. Това налага инжектиране на контраст в ставата. Той прониква между разкъсаните тъкани, което подобрява качеството на образа и неговата интерпретация.

ЛЕЧЕНИЕ

В голяма част от случаите лечението на SLAP – увредите е неоперативно – НСПВС, физиотерапия, иглотерапия, PRP след остро нараняване, кортико-препарати инжекционно след хронична болка и др. Така се редуцира болката и се възстановява обема на движение. Обикновено, консервативно лечение се прилага след първоначална травма или луксация на рамото. Друга възможност за лечение на подобен вид увреда е хирургическа интервенция. При нея разкъсания лабрум, заедно с дългата глава на бицепса, отново се прикрепва към гленоидалната ямка. Резултатите от подобна интервенция са отлични и в над 90 % от случайте пациентите се връщат към активна дейност. Хирургичния шев на лабрума се прави под артроскопски контрол. Това означава, да се проникне в ставата с оптика с диаметър 4 мм. И под визуален контрол, да се поставят няколко анкари (котви) в гленоида и да се зашие разкъсания лабрум.

След операцията, ръката се поставя в шина, която придържа мишницата до гръдния кош, а предмишницата е свита на 90гр. Тази имобилизация се носи от пациента от 2 до 4 седмици. След свалянето й се започва постепенно раздвижване. Първоначално упражненията не преодоляват гравитацията. Включват се физиопроцедури – магнит, ултразвук, лазертерапия. След 4-5 дни, обема на движение се увеличава. Използва се мускулната сила за преодоляване на земното притегляне.

В заключение ще кажа, че SLAP – увредите са сравнително чести, особенно при по-възрастни хора и бивши спортисти. В голяма степен те са свързани с дегенеративни изменения от хронично натоварване на ръката. При увреди от първи и втори тип, вероятността от безсимтомно протичане на увредата е значителна.

Ако сте над 50, не сте прекарали травма и имате болки в рамото, потърсете вашия ортопед, може да се касае за SLAP – увреда.

Други публикации по темата

Синдром на карпалния канал

Синдром на карпалния канал

06 Май 2020

Определение Синдромът на карпалния канал е притискане на  медианния нерв (n. medianus) в областта на гривнената става. Карпалният канал е отвор в китката, който се формира от карпалните кости на дъното на китката и напречния карпален лигамент над него. Медианният нерв осигурява сетивни и двигателни… Прочети повече

Артроза на раменна става – причини, лечение

Артроза на раменна става – причини, лечение

21 Февруари 2016

Артрозата е заболяване, което засяга всички стави в тялото, като проявява специфики според устройството, функциите и натовареността им. Омартроза – артроза на раменната става. Артрозата на раменната става започва с изхабяване на хрущялите. Появилите се пукнатини и неравности по тях предизвикват… Прочети повече

Болки в рамото – замръзнало рамо

Болки в рамото – замръзнало рамо

03 Февруари 2016

Раменната става е една от най-сложните като строеж и функция големи стави в човешкото тяло. Благодарение на нея човек извършва много широк обем движения с горните си крайници. Сложността й и непрекъснатото натоварване водят до лесна уязвимост, нарушаване на функционалността й и болка. С какво се характеризира… Прочети повече

Болки в рамото – раменна нестабилност

Болки в рамото – раменна нестабилност

03 Февруари 2016

Строежът на раменната става осигурява възможност за изключително разнообразни и с голям обем движения на горните крайници. Тази гъвкавост обаче много лесно преминава в раменна нестабилност и разместване на ставата. В какво се изразява раменната нестабилност Това е болестно състояние, при което главата… Прочети повече

Болки в рамото – скъсан лабрум

Болки в рамото – скъсан лабрум

03 Февруари 2016

Болките в рамото винаги са сигнал за някакво неблагополучие. Важното е да се установи максимално бързо какво е то. Има увреждания, които с времето ще отминат сами, но има и такива, които без лечение ще се задълбочат и усложнят. Що е лабрум? Лабрумът е хрущялен пръстен, изграден от фибри, разположен… Прочети повече

Болки в рамото – акромио-клавикуларна става

Болки в рамото – акромио-клавикуларна става

03 Февруари 2016

Говорейки за рамото, говорим като за едно цяло, но в същност това е сложна структура от три стави, всяка със своя система ставни връзки, сухожилия и мускули, свои функции и сложен баланс между тях. Всяко физиологично или функционално нарушение в който и да е елемент от сложното цяло, води до затруднения… Прочети повече

Луксация на раменна става

Луксация на раменна става

03 Февруари 2016

Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло и осигурява впечатляващ обем движения на горните ни крайници. За това тя е по-малко стабилна от другите и много лесно се изкълчва и луксира. Половината луксации от всички случващи се в човешкото тяло се падат точно на рамото. Какво представлява… Прочети повече

Скъсване на дългата глава на бицепса

Скъсване на дългата глава на бицепса

03 Февруари 2016

Да, бицепсът е онзи мускул, който прави изразителния релеф над лактите на бодибилдърите и който ви позволява да обръщате ръката си нагоре с дланта. Той свързва лакетната и раменната става и участва в сгъването на ръката в лакътната и донякъде в раменната става ( 7% ). Докато при лакътя бицепсът е нормален… Прочети повече

PRP (Platelet Rich Plasma)-терапия - Плазмотерапия

PRP (Platelet Rich Plasma)-терапия - Плазмотерапия

27 Май 2013

Методът на клинично обогатена с тромбоцити плазма /PRP/ се използва от 1970г. насам. Първоначално PRP терапията е била използвана в денталната медицина за подобряване на зарастването на рани при пациенти с рак или за реконструкция на челюстта. Скоро след това, нейните приложения продължават в много… Прочети повече

РАЗКЪСВАНЕ НА РОТАТОРНИЯ МАНШОН

РАЗКЪСВАНЕ НА РОТАТОРНИЯ МАНШОН

22 Ноември 2012

РОТАТОРЕН МАНШОН – АНАТОМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ Добре дошли отново в света на медицината! Нека да хвърлим един поглед върху разкъсванията на ротаторния маншон и тяхното влияние върху Вашето ежедневие. Мускулите на ротаторния маншон са супраспинатус, инфраспинатус, терес минор и субскапуларис. Ще използвам… Прочети повече

РАМЕНЕН ИМПИНДЖМЪНТ

РАМЕНЕН ИМПИНДЖМЪНТ

21 Ноември 2012

РАМЕНЕН СУБАКРОМИАЛЕН ИМПИНДЖМЪНТ Раменният Субакромиален Импинджмънт е описан за пръв път от Charlie Neer през 1972 г. Това е синдром на компресия и притискане на меките тъкани между две твърди костни повърхности. Тези кости са главата на раменната кост и акромиона на лопатката. Уникалността на раменния… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед