02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 17 Януари 2016

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

Физиотерапевтичните процедури се прилагат с цел възстановяване и поддържане на здравословното състояние на пациентите, увеличаване на тяхната физическата годност и профилактика на заболяванията, и усложненията им. За целта физиотерапията използва три средства за лечение: лечебната физкултура, мануалната терапия и физикалните фактори.

Във фазата на възстановяване след сърдечни заболявания, ампутации, парализи и други, при които болния трябва да се научи, да ползва помощни средства и как да се придвижва с тях,  използваме като терапевтично средство физическите упражнения, познати още като лечебна физкултура /ЛФК/.

Лечебната физкултура включва строго определени по форма движения или серия  от движения с точно поставена цел. Целта е да се стимулира оздравяването на пациента, да се възстановят неговата физическа дееспособност и двигателни навици, и да се изградят компенсаторни механизми, имащи за крайна цел да възвърнат здравето и трудопособността му.

При кои заболявания се прилага ЛФК?
Лечебната физкултура е подходяща при хора претърпели сърдечни заболявания, ампутации, парализи или заболявания на опорно-двигателния апарат с трайни увреждания, при които човек трябва да се научи да ползва помощни средства и как да се придвижва с тях, при спортисти, които имат заболяване и травма, или са имали такива, при деца с детска церебрална парализа, при хора с неврологични заболявания, след раждане, при белодробни заболявания и т.н.

Какви са ползите от лечебна физкултура?
Положителното влияние на лечебна физкултура върху болния може да бъде открито в няколко направления:
- оказва добър ефект върху психо-емоционалното състояние на пациента;
- отстранява или намалява хипокинезията (обездвижването);
- нормализира, поддържа и усъвършенства нарушените му функции;
- коригира дефермациите в опорно-двигателния апарат;
-създава нови двигателни навици, които ще помогнат на болния сам да се справи в извън амбулаторна или домашна обстановка.

Лечебната физкултура е съчетание от физически упражнения и други терапевтични средства, затова тя трябва да се провежда във физиотерапевтични центрове, оборудвани със специални съоръжения и апаратура, и където за болните се грижи екип от медицински специалисти – лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти и т.н. 

Тренировката по ЛФК се използва за подобряване, усъвършенстване и преустройство на централната нервна система /отговаряща за моториката, движенията/ и вегетативната нервна система.

Обикновено възстановителния процес е по-продължителен, а в някой случаи постоянен, поддържащ. Ако увредите са трайни, се търсят компенсаторни механизми. Целта на ЛФК е да се предпази от рецидив , да се забави развитието на заболяването или да се поддържа постигнатото ниво. Това може да се случи единствено под наблюдението на медицински специалисти в център по физиотерапия и рехабилитация. 

Къде да намеря център по физиотерапия и рехабилитация?

В Медицински център „Д-р Хайвазов” работи екип от физиотерапевти, рехабилитаторикинезитерапевти, иглотерапевти, ортопеди, невролози, кардиолози и пулмолози и др., които са на ваше разположение, за да съставят терапевтична схема, по която да проведете процедурите по вашето възстановяване.

Лечебната гимнастика, освен че подобрява нервната система, извършва преустройство и преобучение на някои центрове, усъвършенства едни анализатори за сметка на други, които са отпаднали.

С помощта на ЛФК може да се възстановите напълно или да се  приучите на нови трудови и битови движения - при ампутациите се изграждат съвсем нови двигателни навици /заместителни/.

Важно е да знаете, че ефект от всичко това има, ако изпълните двигателния режим  докрай. Ако болния стигне само до една от фазите на оздравителния процес и го прекъсне, то той ще провали целия процес. 

За усъвършенстване на движенията е необходимо да се полагат грижи и при заболявания на вътрешните органи (сърдечно-съдовата система и дихателната система).

Запишете час при нашите специалисти, за да получите пълна информираност на възможностите за вашето оздравяване.

Информация за свободни приемни часове може да получите на телефон: 02/ 87 57 111 или на e-mail: mc@medicine-bg.com.

Други публикации по темата

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

22 Октомври 2020

Болката и отока, придружени с ограничена подвижност, поради различни травматични или дегенеративни заболявания на мускулно-скелетния апарат, са често срещани състояния сред пациентите. Таргетираната радиочестотна терапия, позната още и като TR-Therapy,  е нов, изключително ефективен физиотерапевтичен… Прочети повече

УДАРНО –ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (SHOCKWAVE)

УДАРНО –ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (SHOCKWAVE)

21 Октомври 2020

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, позната още като Shockwave, е неинвазивен метод за облекчаване на болката в мускулите и ставите, и връщане на подвижността. За пръв път ударно-вълновата терапия е приложена през 1980 г. за литотрипсия /разбиване/ на камъни в бъбреците. В началото на 90-те години,… Прочети повече

Нехирургично лечение на дискова  херния и регенерация на диска

Нехирургично лечение на дискова херния и регенерация на диска

01 Февруари 2018

Заболяването на междупрешленния диск (дископатия), е състояние, засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма, поради естествената дехидратация на междупрешленния диск и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия, интегритета… Прочети повече

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

03 Февруари 2017

Дисковата херния е увреждане на междупрешленните дискове. Те са съставени от 3 основни структури: пулпозно ядро /нуклеус/, фиброзен пръстен /анулус/ и две вертебрални крайни плочки /хрущялни пластини/. Междупрешленните дискове изпълняват две основни функции: 1) Обезпечават подвижността между телата… Прочети повече

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

23 Август 2016

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica) 1. Какво е идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)? Идиопатичната сколиоза (scoliosis idiopathica) представлява изкривяване на гръбначния стълб, причината за което е неизвестна. Особеното при идиопатичната сколиоза е, че състоянието на деформация в гръбначния… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед