02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 21 Юли 2023

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се подобри качеството на живот. 

Нека разгледаме различни стратегии за лечение на остеоартрита на коляното - от симптоматично облекчение до етиологични подходи, насочени към премахване на основните причини. Когато сте информирани за възможностите на лечение на остеоартрозата, можете да предприемете активни стъпки към намирането на облекчение и възвръщане на подвижността.

 

Какво е остеоартрит на коляното

Важно е да разберете причините, за възникване на остеоартрит на коляното: Прогресивното износване на хрущяла и намалението на синовиалната течност (гелообразна маса, която запълва ставната кухина и осигурява подхранване на ставните повърхности) в колянната става допринасят за болката, сковаността и отока. Остаряването, спортни активности и генетична предразположеност могат да допринесат за развитието на остеоартрит на коляното. Ако не се контролира, това състояние може да доведе до триене на костите и по-тежки увреждания.

 

Намиране на симптоматично облекчение

Симптоматичното лечение се фокусира върху облекчаване на болката и подобряване на подвижността. Лекарства като обезболяващи и аналгетици могат ефективно да намалят дискомфорта. За по-възрастните хора, често се предписват инхибитори на COX-2 поради специфичните им предимства. Освен това, противовъзпалителни лекарства като кортикостероидни  препарати могат да се използват за облекчаване на възпалението. Тези лекарства могат да се прилагат перорално или чрез инжекции вътреставно. В определени случаи, хранителни добавки могат да допълнят лечебния план и да предоставят допълнително облекчение.

 

Използване на силата на физиотерапията

Физиотерапията играе решаваща роля в овладяването на симптомите на остеоартрит на коляното, намалявайки болката и отока и подобрявайки функционалното възстановяване и подвижност на засегнатата става. Работейки тясно с физиотерапевт, за вас ще бъде изготвена персонализирана рехабилитационна програма, съобразена изцяло с вашите нужди.

Терапевтичният подход може да включва различни физиотерапевтични процедури, които  да подпомогнат процеса на възстановяване. За намаляване на болката и възпалението, често се предписва електролечение, нискочестотно импулсно магнитно поле или високоинтензивен магнит или ултразвук. За подобряване на трофиката на увредените тъкани в засегнатото коляно и за подпомагане на регенеративния процес, се прилага високоспециализирана физиотерапия, включваща сканиращ лазер или текар терапия. Терапевтичната програма може да включва и лечебна физкултура за подобряване обема на движение в колянната става и укрепване на мускулатурата около ставата. 

Физиотерапията подобрява ефективността на цялостното лечение. 

Медицински център “ Д-р Хайвазов” разполага с последно поколение апарати за физиотерапия: радиален шокуейв /ударно-вълнова терапия/ и фокусиран шокуейв, текар терапия /таргетирана радиочестотна терапия/, роботизирана сканираща система /сканиращ лазер/, нискоинтензивен и високоинтензивен лазер, високоинтензивни магнити, екстензионна терапия, стационарен ултразвук и др., които могат да подпомогнат вашето лечение. 

Нашите физиотерапевти ще предложат най-добрия подход за облекчаване на болката и подобряване на състоянието на болното коляно. 

 

Лечение на основната причина чрез етиологична насоченост

Когато става въпрос за остеоартрит на коляното, определянето на основните причини може да доведе до целенасочено облекчение и потенциално да забави прогресията на състоянието. Въпреки, че пълното възстановяване на износеният хрущял може да не е възможно, има специфични лечения, които могат значително да помогнат намаляването на симптомите и подобряването на функцията на ставите.

  • Вътреставни инжекции с хиалуронова киселина:

Една от често използваните възможности за лечение е вътреставната инжекция с хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина е естествен компонент, намиращ се в синовиалната течност, която смазва и омекотява ставите. При остеоартрит на коляното концентрацията на хиалуронова киселина намалява, което води до увеличено триене и дискомфорт. Чрез инжектиране на хиалуронова киселина директно в колянната става, смазването се възстановява, намалява болката и подобрява подвижността на ставата. Процедурата е бърза и може да се извършва в лекарски кабинет. Може да се наложат няколко инжекции в рамките на седмици, за да се постигне желаният ефект.

  • PRP терапия (инжектиране на кръвна плазма)

PRP терапията е друга иновативна техника за лечение на остеоартрит на коляното. PRP се получава от кръвта на самия пациент и съдържа концентрирано количество тромбоцити и растежни фактори. Тези растежни фактори стимулират процесите на тъканно възстановяване. 

При процедурата се взема малко количество кръв от пациента, която се обработва, за да се отделят и концентрират тромбоцитите. Така получената течност се инжектира директно в колянната става, насърчавайки заздравяването и възстановяването на хрущяла. Терапията с PRP е показва обещаващи резултати в намаляването на болката и подобряването на функцията на ставите.

  • Хондроитин сулфат и глюкозамин:

Хондроитин сулфатът и глюкозаминът са хранителни добавки, които се използват често в лечението на остеоартрит на коляното. Те са естествени съставки на ставния хрущял. Хондроитин сулфатът помага за поддържането на здравето и хидратацията на хрущяла, докато глюкозаминът поддържа структурата и възстановяването на хрущяла. Тези добавки могат да се приемат перорално и се смята, че предоставят положителни ефекти, като намаляване на възпалението, подобряване на функцията на ставите и облекчаване на болката. Въпреки това, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции на тези добавки могат да варират и е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да ги включите в  хранителния си режим.

  • Техники на регенеративната медицина:

Освен PRP терапията, през последните години още две техники на регенеративната медицина привличат внимание с потенциала си за лечение на остеоартрит на коляното: лечение с костно-мозъчен аспират и инжекции с мастна тъкан. 

При лечението с костно-мозъчен аспират от хълбочната кост на пациента посредством пункция се извлича аспират на костен мозък. Аспиратът се центрофугира и филтрира, като по този начин се изолират голямо количество растежни фактори, тромбоцити и мезенхимни клетки. Получената суспензия се инжектира в колянната става на пациента. Костно-мозъчните мезенхимни стволови клетки (Mesenchymal stem cells - MSCs)  притежават способността да се възпроизвеждат и да се диференцират в  други клетки. Попаднали в среда на хрущялни увреди те се трансформират в хрущялни клетки, запълват хрущялните дефекти и участват в процеса на образуване на същинска хрущялна тъкан.

Мастната тъкан от своя страна съдържа стромално-васкуларни фракции, които разполагат с регенеративни свойства. Чрез инжектиране на тези фракции в ставите се стимулират клетките на мастната тъкан да се регенерират и да възстановяват повредените тъкани в ставата. Процедурата за инжектиране на мастна тъкан включва извличането на мастна тъкан, обикновено от корема или бедрата на пациента, чрез минимално инвазивна техника на липосукция. След като се получи мастната тъкан, тя се обработва, за да се изолират стромално-васкуларните фракции, които след това се инжектират в колянната става.

  • Хирургични интервенции:

В сериозни случаи на остеоартрит на коляното, при които консервативните методи не дават добри резултати, хирургическа интервенция може да бъде най-добрата възможност. Могат да се препоръчат процедури като артроскопия, остеотомия или операция за замяна на ставата, в зависимост от степента на увреждане на ставата и общото състояние на индивида. Целта на тези операции е да се облекчи болката, подобри подвижността и възвърне функцията на ставата. Въпреки това, те обикновено се прилагат в случаи, когато консервативните методи са изчерпани, и решението за операция се взема след консултация с ортопед.

Важно е да се консултирате с ортопед, за да определите най-подходящите методи на лечение, въз основа на вашето конкретно състояние и нужди. Ортопедът ще оцени сериозността на остеоартрита на коляното ви, ще вземе предвид общото ви здраве и начина на живот и ще ви насочи към най-подходящите лечения, за да оптимизирате резултатите и подобрите качеството на живот.

В Медицински център “Д-р Хайвазов” се прилагат всички гореизброени похвати за етиологично лечение. За всеки пациент се препоръчва индивидуална терапия, вземайки се предвид всички фактори от неговото здравословно състояние и ежедневие.

 

Комплексен подход към лечението на остеоартрита на коляното

Третирането на остеоартрита на коляното изисква комплексен и индивидуализиран подход, който комбинира симптоматично облекчение, физиотерапия и етиологично лечение. От вътреставни инжекции до техники на регенеративната медицина и хирургически интервенции, съществуват различни възможности за облекчаване на болката, подобряване функцията на ставата и повишаване на качеството на живот. Като работите в тясно сътрудничество с ортопед, можете да разработите план за лечение, персонализиран спрямо вашите специфични нужди и да предприемете активни стъпки за ефективно управление на остеоартрита на коляното. 

Обърнете внимание на възможностите, които тези лечения предлагат, възстановете подвижността на ставите си и се наслаждавайте на активен и пълноценен живот.

 

Консултация за най-подходящата терапия за вас след артроскопия на коляното може да получите, ако позвъните на телефон: 02 / 875 7111 и запишете час за преглед при д-р Хайвазов – ортопед-травматолог в Медиински център “Д-р ХАЙВАЗОВ”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН  АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед