02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 06 Юли 2023

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

 

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение.

Един такъв обещаващ подход е, използването на растежни фактори за хрущялно възстановяване.

 


Снимка: Д-р Хайвазов прилага PRP терапия за хрущялно възстановяване,
Медицински център"Д-р Хайвазов"

 

Тази статия ще се фокусира върху сложната роля на растежните фактори за хрущялното възстановяване, просветлявайки тази новаторска област на регенеративната медицина.

 

Разбиране за увреждането на ставния хрущял

Човешкото тяло е сложна машина, като всяка негова част има специфична роля. Хрущялът, гъвкава, но здрава тъкан, покрива и защитава краищата на дългите кости при ставите, гарантирайки плавно движение без триене на ставните повърхности. Въпреки това, поради липсата на кръвоснабдяване, хрущялът има ограничена способност да се възстановява след нараняване.

Заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит или наранявания, могат да предизвикат сериозно увреждане на хрущялите, което води до болка, скованост и намалена функция на ставите.

 

 

 

Обещанията на регенеративната медицина

Регенеративната медицина е бързо развиваща се област, която носи огромен потенциал за бъдещето на здравеопазването. Основният принцип на регенеративната медицина е да се възстанови функцията на увредени тъкани или органи, вместо просто да се управляват симптомите. Това се постига чрез използване на вродената способност на тялото да се лекува и възстановява, чрез прилагане на новаторски техники като терапия със стволови клетки, инженерство на тъкани и терапия с растежни фактори.

В областта на хрущялното възстановяване регенеративната медицина е особено интересна поради уникалните предизвикателства, които увреждането на хрущяла създава. Тъй като хрущялът е безкръвен (липса на кръвоносни съдове), той има ограничена способност да се лекува самостоятелно. Това прави заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и наранявания особено увреждащи, тъй като могат да доведат до сериозно увреждане на хрущлните повърхности, което води до хронична болка и намалена функция на ставата.

Регенеративната медицина има за цел да преодолее тези предизвикателства, като стимулира тялото да възстанови и регенерира увредения хрущял.

Това не само може да облекчи симптоми като болка и скованост, но също така може да възстанови нормалната функция и подвижност на ставата. Като се фокусира върху излекуване и възстановяване, регенеративната медицина представлява промяна в парадигмата на традиционните стратегии за управление на симптомите и предлага надежда на пациенти, търсещи по-дългосрочни и устойчиви решения на проблемите със ставите си.

 

Силата на растежните фактори

Растежните фактори са протеини, които регулират растежа, пролиферацията и диференциацията на клетките. Те играят важна роля за поддържането на здрави човешки тъкани, включително хрущялите.

Когато хрущялът е увреден, растежните фактори стимулират механизмите за възстановяване на тялото, насърчавайки растежа на нови хрущялни клетки - хондроцити и стимулирането и производството на екстрацелуларен матрикс(ECM), веществото, което придава на хрущялите неговите уникални свойства.
 

Типове растежни фактори

Идентифицирани са няколко растежни фактора, които имат особено влияние върху хрущялното възстановяване. Някои от тях са:

  • Трансформиращ растежен фактор бета (TGF-β): TGF-β стимулира пролиферацията на хондроцитите (клетките на хрущялите) и производството на екстацелуларен матрикс, насърчавайки растежа на хрущялите.
  • Инсулиноподобни растежни фактори (IGF): IGF помагат за регулирането на метаболизма на хрущялите и стимулират синтеза на матрикса на хрущялната тъкан.
  • Фибробластни растежни фактори (FGF): FGF играят роля в хрущялното възстановяване, като стимулират пролиферацията на хондроцитите и синтеза на ECM.
  • Растежни фактори, произведени от тромбоцити (PDGF): PDGF насърчават деленето на клетките и имат ключово значение в началните етапи на хрущялното възстановяване.

Всеки от тези растежни фактори игре уникална роля в хрущялното възстановяване и техните комбинирани ефекти предлагат мощен инструмент за хрущялно възстановяване.

 

Терапия с растежни фактори за хрущялно възстановяване

Терапията с растежни фактори е един от най-обещаващите методи в областта на регенеративната медицина за хрущялно възстановяване. Тя включва използването на растежни фактори - протеини, които регулират клетъчния растеж, пролиферацията и диференциацията - за стимулиране на собствените механизми на тялото за възстановяване.

В момента се изследват няколко различни вида терапии с растежни фактори:

  • Директно инжектирани растежни фактори: При този подход силно концентриран разтвор от растежни фактори се инжектира директно в ставата. Това може да стимулира възстановяването и регенерацията на увредения хрущял.
  • Терапия с кръвна плазма (PRP): Терапията с PRP включва вземане на кръв от самия пациент, обработка, чрез която се концентрират тромбоцитите (които са богати на растежни фактори), и след това инжектиране на тази плазма, богата на тромбоцити, в увредената става. Растежните фактори, отделени от тромбоцитите, могат да стимулират хрущялното възстановяване.
  • Терапия със стволови клетки: Стволовите клетки са уникални с тяхната способност да се диференцират в различни типове клетки, включително хрущялни клетки. Чрез комбинирането на стволови клетки с растежни фактори, тази терапия има за цел да стимулира растежа на нови клетки на хрущялите в увредените стави.
  • Терапии на базата на биоматериали: При този подход растежните фактори се вграждат в биоматериали като хидрогел или твърди субстанции, които се имплантират в ставата. Тези биоматериали могат да бъдат проектирани така, че постепенно да освобождават растежните фактори с течение на времето, осигурявайки продължително стимул за хрущялно възстановяване.

Всяка от тези терапии има своите предимства и предизвикателства, а текущите изследвания имат за цел да оптимизират техниките и да определят кои са най-ефективни за различни видове увреждания на хрущяла. Въпреки това, основната идея е една и съща: използване на силата на растежните фактори, за да се стимулират собствените механизми на тялото за възстановяване и насърчаване формирането на нов, здрав хрущял.

Медицински център “Д-р Хайвазов” е един от малкото в страната предлагащи гореспоменатите тераппи, като видът терапия се определя според спецификата и нуждите на отделния пациент.

 

Ролята на растежните фактори 

Ролята на растежните фактори в хрущялното възстановяване представлява обещаваща област на регенеративната медицина. Чрез използването на тези биологични молекули може да бъде възможно не само облекчаването на симптомите, свързани с увреждането на хрущялите, но и възстановяването на здрав, функционален хрущял. Въпреки че изследванията все още продължават, ранните резултати от терапията с растежни фактори са обещаващи и предлагат светлина на хоризонта за пациентите с увреждане на хрущялите.

Въпреки това, както при всяка медицинска намеса, терапията с растежни фактори трябва да се изпълнява само под ръководството на здравен специалист. Лекарите в Медицински център “Д-р Хайвазов” са насреща, за да ви помогнат да се справите с уврежданията на хрущялите, да препоръчат и предложат най-подходящата тератпия според вашия конкретен случай.

Независимо от това, че все още сме в началните етапи на разбиране и прилагане на растежните фактори в клинична среда, те представляват значителна крачка напред в стремежа ни да възстановим увредения хрущял. С развитието на изследванията и по-дълбокото ни разбиране за тези мощни протеини, възможността за пълно хрущялно възстановяване може да стане реалност.

Като се запознаем с тези иновативни методи за лечение, можем по-добре да разберем наличните възможности и да вземем информирани решения относно грижата за нашето здраве. Без значение дали сте пациент, който търси повече информация за своето състояние, или здравен специалист, който желае да бъде в крак с последните тенденции в областта си, разбирането на ролята на растежните фактори в хрущялното възстановяване, предлага ценни познания.

С преминаването към вълнуващата ера на регенеративната медицина, силата на растежните фактори, може да се окаже ключът към отключване на нови възможности в грижата и лечението на пациентите. Крайната цел е да подобрим качеството на живот на хора с увреждания на ставния хрущял и да осигурим гладко, комфортно и безболезнено движение за всички нас.

Консултация за състоянието на вашите хрущяли и лечебни процедури може да получите, ако позвъните на телефон: 02 / 875 7111 и запишете час за преглед при д-р Хайвазов – ортопед-травматолог в Медиински център “Д-р ХАЙВАЗОВ”


 

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН  АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед