02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 27 Август 2009

Очен травматизъм

Нараняванията на очите са много разнообразни и най-често с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход.

Мирновременният очен травматизъм бива:

 • Промишлен – нараняване от метални частици, стружки, машинни елементи и др.;
 • Селскостопански- нараняване от рог на животни, накълваване, въси от гъсеници и др.;
 • Битов- пробождане с остри предмети; нараняване със стъкло, юмрук и др.;
 • Детски-игра с фунийки и с играчки с остри ръбове; взривяване на самоделни смеси и др.;
 • Учебен
 • Транспортен- съчетава се с множество порезни рани на лицето;
 • Спортен
 • Криминален.

Това подразделяне е важно за определяне на евентуални профилактични мероприятия за недопускане на травми.

Според вида си увреждащите агенти са: механичен, химичен, термичен, радиационен, светлинен, биологичен или друг физичен фактор.

Видовите рани които могат да се получат са: прободна, порезна, контузна, лацеро-контузна /с или без загуба на тъкан/, огнестрелна и експлозивна.

Очните травми са едноочни или двуочни; с или без чуждо тяло.

Чуждите тела биват: единични - множествени; подвижни - неподвижни; активни - инертни /РММА/; магнитни – амагнитни /важно при диагностиката – при магнитните е недопустима направата на MRI /.

Според своята тежест очните травми са:

 • Лека – с визус до 0,8 – 0,7 без козметичен дефект;
 • Средно тежка – визус 0,5 – 0,3 с лек козметичен дефект;
 • Тежка – визус под 0,1 и ограничение в периферното зрение.

Очните травми могат да се класифицират по следния начин:

 • Тъпа травма / контузия/
  • На очните придатъци;
  • На очната ябълка – без и с нарушаване на целостта й /без или с пролабиране на вътреочно съдържимо/.
 • Наранявания
  • На очните придатъци – непробивни и пробивни /премината е тарзо-орбитната фасция/;
  • На очната ябълка – непробивни; пробивни / премината е цялата дебелина на корнеосклерата / - единично и двойно – пробивни; разрушаващи очната ябълка.
 • Изгаряния

Контузиите на окото се причиняват обикновено от директен удар с тъп, твърд, без режещи ръбове предмет, неметал. Увреждането на окото е по-опасно при причинетели с по-малък обем и голяма енергия на задвижване, тъй като ударът не може да се тушира от орбитните стени и се понася изцяло от очната ябълка.

Механизмът на увредата при контузия е свързан с:

 • Рязкото намаляване на предно-задния размер на окото и увеличаване на напречния;
 • От ударната вълна на преднокамерната течност върху вътреочните структури.

Прогнозата при контузиите е различна и често неясна в началото. Някои леки увреди на очната ябълка могат да причинят сериозни късни усложнения, което налага щателно изследване при всички травми.

Проникващите наранявания на очната ябълка се причиняват от перфориращ очните стени агент - стъкло, метал с остър връх или режещи ръбове.

Механизмът на увредата при проникващите наранявания се свързва с:

 • Нараняването причинено от травмиращия агент върху очните тъкани.
 • Възможност за внасяне на инфекция отвън.
 • При наличие на интрабулбарно чуждо тяло – увреда от самото чуждо тяло, напр. сидероза, халкоза.
 • Пробивните наранявания на едното око, свързани с размачкване на увея могат да доведат до развитието на специфичен автоимунен процес, предизвикващ появата на ophthalmia sympathica в здравото око.

Умишлено няма да се спирам на всяко едно от очните наранявания, тъй като лечението им се води задължително само от офталмолог.

Ако пациент с очна травма се обърне първо към своя личен лекар, последният може да постави стерилна превръзка на окото / ако със сигурност няма и изгаряне/, ТАП, да предупреди пациента да не приема храна или течности и по най-бързия начин да го насочи към офталмолог.

Голямото разнообразие на очните травми и особеностите на оздравителните процеси в очите определят честотата на инвалидизация на индивида след нараняването на зрителния орган и голямата роля на профилактиката.

Д-р Мариела Облашка д.м.

Други публикации по темата

Алергични конюнктивити

Алергични конюнктивити

27 Юни 2013

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна. Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити. По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни.… Прочети повече

Отлепване на ретината

Отлепване на ретината

17 Септември 2009

Какво е ретината? Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до мозъка. Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част… Прочети повече

Раждане и късогледство

Раждане и късогледство

15 Септември 2009

Условно късогледството се разделя на два вида: рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра; дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра. И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма. В резултат на… Прочети повече

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

15 Септември 2009

Какво са мухес волантес? Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед към небето. Мухес волантес всъщност… Прочети повече

Проблем ли са светлите очи ?

Проблем ли са светлите очи ?

12 Септември 2009

Хората със светъл фенотип /бяла кожа, светла коса и сини очи/ по принцип са по-чувствителни и податливи на възпалителни и най-вече алергични реакции. Причината е в по-малкото количество пигмент, който е един от основните носители на защитни фактори. За да предпазите децата си от слънчевите лъчи и верналния… Прочети повече

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

12 Септември 2009

В последните години за зло или добро компютрите станаха ежедневие дори в живота на децата ни. Ще ви дам няколко прости и считам лесно изпълними съвета при работа с компютър, така, че децата ви да са щастливи с компютърните игри, а вие - по-спокойни: дистанцията между монитора и детето да е поне 60 -70см;… Прочети повече

Вредят ли мобилите на очите ?

Вредят ли мобилите на очите ?

01 Септември 2009

Закачените пред бебето играчки не са вредни, напротив. Те са зрителен стимул за нормалното развите на фиксацията у децата, а от друга страна и цветен дразнител. Мобилите могат да бъдат и ваш ценен помощник - ако забележите, че детето Ви /на 3-4 месечна възраст/ не се заглежда в играчката, много вероятно… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед