02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 01 Февруари 2018

Нехирургично лечение на дискова херния и регенерация на диска

Заболяването на междупрешленния диск (дископатия), е състояние, засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма,  поради естествената дехидратация на  междупрешленния диск  и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия, интегритета на външния фиброзен пръстен (annulus fibrosus) на междупрешления диск може да бъде нарушен и неговата  централна част (nucleus pulposus) да навлезе в рамките на фиброзния пръстен и да го деформира.  В крайните случаи  фиброзния пръстен е напълно разкъсан и вътрешното пулпозно ядро  се херниира в гръбначно-мозъчния канал. Във всички тези случаи се създават условия, за притискане в различна степен на структурите в костния канал  - нервни коренчета и кръвоносни съдове.

             

Дисковата болест е едно от най-честите заболявания  и увеличената честотата на случаите в наше време, може да се обясни с обездвижване, наднормено тегло, заседнал начин на живот, продължителна работа в не-ергономична поза, вдигане на тежести, травматизъм, чести микротравми на гръбначния стълб или голямо физическо натоварване и др.  

Структурните промени в междупрешленния диск  променят биомеханиката на целия гръбнак като отделите с най-голяма подвижност и подложени на най-голямо натоварване - шийния и лумбания, са  предразположени за развитие на дискова болест.

Заболяването засяга активната млада възраст между 30 – 50 години.

Основните симптоми на дисковата херния са болката и сковаността в мускулите на гръбнака,  а при засягане  и на нервните структури, се появява чувство на изтръпване и слабост в крайниците, и тазово-резервоарни смущения.

Симптоми, наподобяващи тези при дискова болест, могат да се наблюдават и при заболявания на гръбначния стълб с друга етиология. Затова, поставянето на точна диагноза е необходимо предварително условие  за изграждане на комплексния терапевтичен план и поведение - неинвазивен метод (медикаменти, физиотерапия и кинезитерапия) или оперативен метод (мини-инвазивни техники, хирургическа интервенция).

В Медицински центърД-р Хайвазов стартира програма за лечение на това социално-значимо заболяване с един от най-новите и с доказани терапевтични резултати неинвазивни методи - електрофореза с карипаин. Карипаинът подобрява регенерацията на меките тъкани и междупрешленния диск, оказва благоприятно въздействие на ставите на гръбначния стълб - ставния хрущял и синовиалната течност,  а с това и  подвижността, и функционалното състояние на целия гръбнак. Благодарение на активните съставки: папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др., се намалява асептичния възпалителен процес.       

Проникаването на тези съставки в тъканите става чрез  метода електрофореза, познат още от XIX век, и  който е един от най-ефективните методи за физиотерапия.

Какви са предимствата на  електрофорезата с карипаин?

Наблюденията показват, че при 10 000 пациента лекувани чрез електрофореза с карипаин, в 82% от случаите на дискова херния, оплакванията от болка и мускулна скованост намаляват, а невроизобразяващите изследвания (ядрено-магнитен резонанс), демонстрират ретракция на херниралия диск и намаляване на дисковата протрузия.  

Методът е подходящ и при вече оперирани от дискова херния пациенти, с цел превенция и подобряване  функионалното състояние на съседните на оперираните нива.

Какъв е механизмът на въздействие?

Въведен правилно и в нужната концентрация, карипаинът води до:

 • рехидратация на диска и увеличаване на неговата еластичност;
 • стимулира регенерацията на ставния хрущял и продукцията на синовиална течност;
 • намалява интензитета на асептичните възпалителни промени;
 • подобрява подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб.

Какви са предимствата му пред другите физиотерапевтични методи?

 • необходимата терапевтична концентрация на медикамента  в проблемната зона  се достига бързо като се избягва  разграждането  му в храносмилателния тракт и чернодробния метаболизъм;
 • по-ефективно действие на  медикамента, дължащо се на неговата йонизация;
 • процесът на лечение е  напълно безболезнен;
 • средство е на избор при пациенти с висок оперативен риск;
 • липса на странични реакции.

Какви са показанията за прилагане на електрофореза с карипаин?

 • Възпалителни и дегенеративни заболявания  на гръбначния стълб;
 • Многоетажна дискова болест с  вторична стеноза на гръбначния канал;
 • Дискова херния без неврологичен дефицит;
 • След оперативни състояния при дискова патология.

Метод на прилагане.

Чрез физиотерапияелктрофореза.

Курсът на лечение е 20 броя процедури,  всяка с  продължителност от  10 до 20 мин.

Преопръчва се втори курс на лечение след около  6 месеца.

              

Други публикации по темата

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

ТАРГЕТИРАНА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (TR-THERAPY)

22 Октомври 2020

Болката и отока, придружени с ограничена подвижност, поради различни травматични или дегенеративни заболявания на мускулно-скелетния апарат, са често срещани състояния сред пациентите. Таргетираната радиочестотна терапия, позната още и като TR-Therapy,  е нов, изключително ефективен физиотерапевтичен… Прочети повече

УДАРНО –ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (SHOCKWAVE)

УДАРНО –ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (SHOCKWAVE)

21 Октомври 2020

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, позната още като Shockwave, е неинвазивен метод за облекчаване на болката в мускулите и ставите, и връщане на подвижността. За пръв път ударно-вълновата терапия е приложена през 1980 г. за литотрипсия /разбиване/ на камъни в бъбреците. В началото на 90-те години,… Прочети повече

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

03 Февруари 2017

Дисковата херния е увреждане на междупрешленните дискове. Те са съставени от 3 основни структури: пулпозно ядро /нуклеус/, фиброзен пръстен /анулус/ и две вертебрални крайни плочки /хрущялни пластини/. Междупрешленните дискове изпълняват две основни функции: 1) Обезпечават подвижността между телата… Прочети повече

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

23 Август 2016

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica) 1. Какво е идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)? Идиопатичната сколиоза (scoliosis idiopathica) представлява изкривяване на гръбначния стълб, причината за което е неизвестна. Особеното при идиопатичната сколиоза е, че състоянието на деформация в гръбначния… Прочети повече

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

17 Януари 2016

Физиотерапевтичните процедури се прилагат с цел възстановяване и поддържане на здравословното състояние на пациентите, увеличаване на тяхната физическата годност и профилактика на заболяванията, и усложненията им. За целта физиотерапията използва три средства за лечение: лечебната физкултура, мануалната… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед