02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 03 Февруари 2016

Най-чести причини за болки в гърба и кръста

Болките в гърба са много често оплакване. Те засягат и младежи, и хора в напреднала възраст. Могат да са симптом на различни заболявания или да са резултат на травматични увреждания и дегенеративни процеси.

Строеж и функции на гръбнака
Гъвкавият гръбначен стълб е основна структура в скелета. В канала му се намира гръбначният мозък. От него тръгват двигателни и сетивни нерви, които осигуряват чувствителността и двигателната активност на цялото тяло.

Изграден е от отделни прешлени, свързващи се в едно цяло посредством влакнести хрущялни дискове. Те поемат и преразпределят тежестта на тялото, натоварванията при движение и при извършване на различни дейности. Обединени са от съединителна тъкан и мускули, които подкрепят гръбнака, осигуряват подвижността му и подпомагат работата му.

 

Болки в гърба и кръста
Най-често болките се локализират в кръста, на нивото на плешките или в областта на врата. Те могат да започнат остро и изведнъж или да са леки и тъпи и да се усилват с времето; да се появяват със засилване на натоварването и да изчезват след период на покой; да ви навестяват предимно нощем или преобладаващо през деня.

 

Най-честият механизъм на възникване на болката е свързан с износване и деформация на междупрешленните дискове. Като компенсаторна реакция на мястото израстват костни образувания – остеофити или шипове. Те, заедно с остатъците от разрушения диск и триещите се прешлени, притискат коренчета на изходящите от гръбнака нерви. Ако е засегнат сетивния клон на нерва – болката е силна и нетърпима, има нарушена чусвтвителност. Ако притискането е повече в двигателния неврон, страда в различна степен функцията на крайника - болезнени спазми, блокиране на мускулите.

 

Когато изпитвате болки в гърба, които ирадиират към крайниците или се появи усещане за скованост, трудност и слабост при движение на ръцете, или краката, търсете лекар.

Най-чести причини за болки в гърба и кръста
Болезнените усещания могат да са предизвикани от множество различни причини, включително такива, които на пръв поглед нямат нищо общо с гръбнака – като възпалителни процеси в бъбреците, бактериални инфекции и дори депресии.

Най-честите виновници са травми и контузии, тежки физически натоварвания – постоянни или внезапни, обездвижването при редица професии, които изключително напрягат връзките и мускулите около гръбначния стълб. Към тях се прибавят -  наднорменото тегло и тютюнопушенето.

От друга страна – болките често са симптом на дискова херния, преразтягане на мускули и връзки, възпаления на седалищния нерв, дегенеративни заболявания, които водят до артрози, артрити и стеноза на вертебралния канал. Не на последно място трябва да отбележим, че остеопорозата и туморните заболявания на прешлените и нервната система, също водят до болки в гръбнака.


Лечение и профилактика при болки в гърба
Точно защото причините за болките в гърба са твърде различни и някои от тях водят до сериозни и понякога необратими последици, е безусловно необходимо да потърсите консултация със специалист.

Обърнете се към Медицински Център „Д-р Хайвазов”. Ортопедите и невролозите ни разполагат с необходимите технически възможности и професионална подготовка, за да уточнят произхода и причината за болките в гърба и кръста.

Съответно на диагнозата те ще подберат най-подходящото лечение за износения хрущял, дисковата херния, дегенеративните промени в прешлените или за основното заболяване, което засяга и гръбнака.

Специалистите сочат няколко основни рискови фактора:
• генетично обусловени;
• негативно влияние на замърсената околна среда;
• дефицит на определени биоактивни вещества;
• начина на живот.

И понеже начинът ви на живот е изцяло зависим от вашите решения и поведение, вие до голяма степен можете да предотвратите появата на болките в гърба и кръста.

Важно е с умерена физическа активност да поддържате гръбначния стълб и подкрепящите го връзки и мускули в оптимална кондиция; да компенсирате професионалното обездвижване с подходящи упражнения; да се храните разумно, осигурявайки си необходимите минерали, витамини и микроелементи и да държите под контрол теглото си.

Други публикации по темата

Изкривяване на гръбнака

Изкривяване на гръбнака

21 Февруари 2016

Гръбначният стълб е структурообразуващ не само за скелета, но за цялото човешко тяло. Той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и напреженията при движение и физическа активност. Това обаче го прави много уязвим за увреждания, деформации и изкривявания. Основни видове изкривявания на… Прочети повече

ОСТЕОХОНДРОЗА НА ШИЙНИЯ ОТДЕЛ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ. SPONDYLOSIS ET SPONDILARTHROSIS CERVICALIS.

ОСТЕОХОНДРОЗА НА ШИЙНИЯ ОТДЕЛ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ. SPONDYLOSIS ET SPONDILARTHROSIS CERVICALIS.

17 Ноември 2010

Особености на шийните прешлени. Патогенеза на остеохондрозата. Дегеративните изменения на шийния гръбнак обхващат най-често 5-ти, 6-ти и 7-ми шиен прешлен. При тях натоварването на телата на прешлените е най-голямо, поради факта, че движенията във фронталната и сагиталната равнина се осъществяват изключително… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед