02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 26 Януари 2022

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене, спускане с шейни - без значение, дали сте любители или предпочитате екстремните изживявания. Често емоцията надделява пред предпазването от възможни рискове за здравето и травми.

Как да се предпазите от травми през зимата?

Преди да се впуснете в зимните спортни занимания по ски пистите, планниските хребети или на ледената пързалка, е добре да се консултирате с ортопед-травматолог за състоянието на вашето здраве и стабилност на опорно-двигателния апарат, съветва специалистът ортопед д-р Хайвазов – Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ. Профилактичният преглед може да ви предпази от евентуални рискове и последващи нежелани събития за вашите кости и здраве.

Така ще знаете, дали вашето тяло е готово за екстремни занимания или ще се наложи известен подготвителен етап, за да избегнете нежелани контузии. Каква да е профилактиката и подготовката, преценява специалистът-ортопед по време на прегледа. Може да включва кинезтерапевтична подготовка или укрепване на всички костно-ставни връзки чрез специални еко-хранителни добавки, може да е физиотерапия или необходимостта от леко спортно разгряване. При такъв преглед може да се установи, дали страдате от костно-ставни проблеми, затова превенцията е изключително важна, според д-р Хайвазов.

Може ли да предотвратите контузии на снега?

От всички инциденти при зимните спортове - един на всеки десет пациенти се нуждае от операция. Най-често контузии се случват в края на деня, когато емоцията е в разгара си, но физическата умора е натоварила долните крайници и неусетно това може да доведе до падане, което да предизвика изкълчаве, счупване, навяхване, скъсване на мускулни влакна – с една дума до травми.               

Затова предварително преценете своите граници на възможности. Спусканията да съчетавате с почивки. Заледените писти взимат понякога жертви, по-добре ги избягвайте. Не се спускайте на твърде натоварени с хора писти, за да не се предвизвикат сблъсъци. Опасни са също оголените участъци със стърчащи камъни и скали. Търсачите на силни усещания често се изкушават от заснежени участъци, които са диви, не са предназначени за спускания със ски, сноуборд, шейни, походи. Те са изключително рискови заради скритите под снега камъни, скали, дънери, неочаквани пропастни участъци. Не са изключение и лавинните опасности. Ако решите да се отклоните от маркираните за посещение участъци, по-добре уведомете планинските спасителни служби за своите намерения и не отивайте сами.

За да се предпазите до максимална степен, докато се забавлявате, използвайте предпазни средства: каска, протектор за гръб (при ски, сноуборд, шейни), както и допълнителни защита за коленете, китките и лакътя.

Децата предпочитат каране на ски, кънки на лед или спускане с шейни. Те обаче не са застраховани от липса на падане и нараняване. Затова тяхната подготовка е добре да започне със ски-учител. Още по-важно е, да се консултирате със специалист-ортопед за здравословното състоянието на вашето дете, преди то да стъпи на пистата или леда. Напоследък все повече деца страдат от гръбначни изкривявания, проблеми със стъпалото, затлъстяване. Тялото не е подготвено за спортни активности, което крие риск от травми. Мнението на ортопед е от изключително значение в такива моменти, за да предпазите децата си от контузии при практикуване на зимни спортове, е мнението на д-р Хайвазов – Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ.

Кои са най-често срещаните наранявания при зимните спортове?

По мнение на д-р Хайвазов най-често срещаните наранявания са разкъсване на предна кръстна връзка при колянната става, на менискуса, фрактури на раменна кост, разместване на рамото, счупвания на костите на подбедрицата или на бедрена кост. Не са изключение нараняванията на гръбнака.

В Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ се приемат пациенти с фрактури. Когато е необходимо в Медицинския център се извършват рентгенови изследвания. Прилага се физикално лечение и рехабилитация с нова, модерна апаратура от най-ново поколение, благодарение на която се стига до пълно оздравяване.

В друг материал ще ви запознаем детайлно с всеки от тези иновативни апарати. Поствъзстановителният период се реализира със съдействието на висококвалифициран кинезитерапевтичен подход за раздвижване до вашето физическо възстановавяне. 

Какво да правите в случай на инцидент на леда?

В случай на инцидент не изпадайте в паника, а направете оценка на състоянието си. Преценете, дали имате болка и къде точно е тя. Ако сте си ударили главата или гръдния кош, имате замайване и затруднено дишане, не бързайте да ставате. Бъдете предпазливи и при очевидни счупвания на крайници. Ще ги разпознаете по силната болка в мястото на удара, подуване в засегнатото място и посиняване на участъка. Потърсете медицинска помощ веднага.

Ако успеете да раздвижите ръцете и краката и нямате сериозно засягане, се обърнете на една страна и без резки движения станете. Възможни са травми на меките тъкани -скъсване на връзки, сухожилия, менискуси. Поставете на проблемното място лед или сняг, но не директно, а в кърпа или върху парче плат. В първите часове не се използват противовъзпалителни препарати.

И в двата случая непременно и без да отлагате, посетете ортопед-травматолог, защото може да са настъпили увреждания, за които дори не подозирате.

Не се лекувайте сами. В Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ специалист ортопед-травматолог ще ви назначи рентген, томография или магнитен резонанс и в зависимост от състоянието ви, ще предложи лечение.  

Как да се ускори процеса на възстановяване при фрактура?

При скиори или сонубордисти най-честата травма е в колянната става – скъсване на връзки, на менискуси. Не са изключени фрактури на бедрената кост, както и счупване на капачката. При децата, които карат ски, кънки на лед, спускат се с шейни най-честите счупвания са на малките кости – основно се засягат пръстите и областта на китките.

Възстановяването зависи освен от тежестта на травмата и от своевременната точна диагноза, метода на лечение и изпълнението му. Това решение е изцяло в ръцете на вашия лекар, затова е важно да му се доверите и да бъдете търпеливи в процеса на възстановяване, напомня д-р Хайвазов. Обикновено практикуващите зимни спортове са млади хора, но при сериозни травми възстановяването отнема време – понякога месеци.

Лечението на травми в Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ е щадящо. Съпроводено е с минимално инвазивни процедури,  ендоскопски методи. Прилага се подходяща рехабилитационна терапия. Паралелно с функционалното възстановяване се предписва програма за лечение с био-хранителни добавки на ТЕРА МЕДИКА /с тях ще ви запознаем в следващи публикации/, за да се постигне 100-процентово възстановяване и да се върнете бързо и здрави към своя активен начин на живот.

За консултация или преглед:

Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ

02/ 875 71 11

Д-р Хайвазов – ортопед-травматолог

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН  АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

24 Юли 2016

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ СТЪПАЛА! FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки! 1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО? Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед