02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Публикувано на 24 Юли 2016

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ  СТЪПАЛА!

    FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки!

              1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО?

        Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият чифт стелки за пациента. Той е предназначен да провери подвижността на краката, глезените, колената и тазобедрените стави, и силата  мускулите и лигаментите, които подпомагат тази подвижност. 

        Обикновено при нарушен баланс на стъпалата, т.е.  при неправилна походка, при плоскостъпие или Hallux valgus (кокалче на крака), проблемните зони са именно в ставите  на долните крайници, кръста и гърба.
    Когато стъпалото е в правилно, неутрално положение, не е задължителна допълнителна  подложка, но когато открием отклонение, то трябва да бъде коригирано. Корекцията става с допълнителна подкрепа от стелките, които подравняват стъпалото към  естественото му положение и правят движението на долните крайници правилно.
         В допълнение към носенето на FootBalance стелките, може да се изготви програма за лечение  и облекчаване на болката, включваща персонализирана рехабилитация или оперативна намеса за случаите на Hallux valgus, т.е. силно деформирани стъпала.

         2. FOOTBALANCE - МЕДИЦИНСКА КОНЦЕПЦИЯ.

        FootBalance е бърз, надежден и достъпен метод за провеждане на анализ на долните крайници, при който формирането на стелките се извършва директно след анализа! Пациента веднага може  да провери усещането на стъпалата си върху  стелките. Всичко това става с едно посещение в Медицински център „Д-р Хайвазов”! Така ние спестяваме време на пациента и увеличаваме удовлетворението му!

          3. КАКЪВ Е ЕФЕКТА ОТ FOOTBALANCE СТЕЛКИТЕ?

        Краката са в основата на цялото ни тяло. Когато ъгълът на стъпване е разместен, тогава  ние  изпитваме усещане за  болка в мускулите и ставите на целия организъм.
        Над 75% от населението страда от хиперпронация или прекомерна супинация, но повечето от нас не са наясно със собствения си вид крака и как походката им влияе на останалата част от тялото.

    На снимка 1 отляво е  показан пример с неправилна походка, в резултат на изменение в естествените функции на ходилната област, а очертанията отбелязват често болезнените зони от тялото.

Снимка 1

       В този случай използваме стелки, за да помогнем за правилното положение на стъпалото, т.е. с тях коригираме ъгъла на стъпване и балансираме позицията на тялото. По този начин запазваме  активната функция на мускулите на краката и изолираме болката на проблемните места.

         Пронацията  и супинацията са два основни типа неправилна походка.
      Пронация е когато вътрешната част на ходилото  поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм страната на палеца.

     Супинация е когато външната част на ходилото поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм малкия пръст на ходилото.
       Когато човек се заучи да ходи твърде дълго време в пронация или супинация, тогава сводовете на ходилото остават  или постоянно свити навътре (хиперпронация), или постоянно свити навън (прекомерна супинация).

 

Снимка 2. Хиперпронация

 

Снимка 3. Прекомерна супинация

     Хиперпронацията и прекомерната супинация предизвикват дискомфорт и болки в целото тяло, защото при движение – ходене и бягане, силите, които действат върху стъпалото, не се разпределят правилно от мускулите и сухожилията на долния крайник и съответно те не могат да абсорбират добре неравностите при движение. Удобните обувки и медицинските стелки, обаче, могат да върнат естественото положение на ходилото и да коригират походката.

        3.1. ХИПЕРПРОНАЦИЯ.

      Хиперпронацията е често срещан тип стъпало. Някои от нас винаги са били в хиперпронация, а при други тя се развива с възрастта, с наддаване на теглото, при прекаленото натоварване на краката, когато например работата ни изисква дълго време стоене на крак или извършваме интензивни физически упражнения.
       Хиперпронацията  може да варира от лека до тежка. Може да се срещне и при хора с нисък свод на стъпалото,  и при хора с висок свод на стъпалото.

        Защо да коригираме хиперпронацията?
    Хиперпронацията води до болки в глезените, колената, бедрата, гърба, пръстите на краката, ахилесовото сухожилие и въобще може да се отрази негативно върху цялостното привеждане на тялото.

        Какво да направим за хиперпронацията?
   Персонализираните ортези, каквито са FootBalance стелките, са от голяма полза за хиперпронацията. Те  поддържат краката в правилното им неутрално положение, укрепват мускулите на краката и сводовете, и помагат за една балансирана позиция на тялото.

         3.2. ПРЕКОМЕРНА СУПИНАЦИЯ.

      Силите на въздействие върху мускулите на краката и гърба се увеличават. Бедрената кост се завърта навън, в резултат на което се получава заден наклон на таза. Глезените са под постоянно напрежение, което ги прави по-трудни за стабилизация. Това увеличава риска от глезенни навяхвания, проблеми с колената, сухожилията и пищяла, стрес фрактури, болки в гърба и повишена метатарзална болка.

         Какво  да направим за прекомерната супинация?

    Ако супинацията е прекомерна трябва да се подобри усвояването на шока при ходете и увеличаването на глезенната стабилност и здравина. За целта избираме, освен  удобни обувки и FootBalance стелки за поддържане на краката в правилното им неутрално положение, за да помогнат в стабилността и улесняването на здравословната функция на стъпалото. Стелките са изработени от специални пластове, които добре усвояват повтарящите се сили на удара при ходене.

      Мнението, че хората с хиперпронация са с ниски сводове, а хората с прекомерна супинация са с високи сводове, не са съвсем точни! Може да сме с хиперпронация и висок свод или с прекомерна супинация и нисък свод.

 

Снимка 4. Медиабен свод

 

Снимка 5. Напречен свод

 

       Важно е да се има в предвид, че промяната в сводовете, засяга нервните и кръвоносните съдове на ходилото, което  води до изтръпване и болка в тази част на краката.

      FootBalance стелките могат да бъдат допълнително персонализирани чрез отливане в подкрепа на напречния свод.


        3.3. НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ НА СТЪПАЛОТО

     При неутралната позиция на стъпалото краката и глезените образуват права линия. Стъпалата формират стабилна платформа с налягане разпределено равномерно по петата и предната част на стъпалото.

         Какво е неутрална походка?

     Походката това е начина, по който ние ходим. За неутрална се счита тази походка, при която имаме ефективна биомеханика, т.е. краката и тялото работят както трябва. За стъпалата това означава, че те първо пронират, за да абсорбират шока, като пръстите  допират земята, а след това супинират, за да се образува твърд лост за оттласкване на тялото.
     Около една четвърт от населението има неутрален тип крак. Възможно е за единият крак позицията на стъпалото да бъде неутрална, а за другият да е в хиперпронация или в прекалена супинация.

         4. КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКЪВ ТИП Е НАШАТА ПОХОДКА?

       Телата ни се адаптират към всяка походка, но не всяка е здравословна! Понякога собствената ни походка кара тялото ни да работи неефективно. Най-добрата е неутралната  - при нея тялото е в добро цялостно привеждане, глезените, колената и бедрата не са обтегнати активно или пасивно. Това улеснява добрата обща биомеханика и помага за предотвратяване на дисбаланса на мускулите, върху ставите и гръбначния стълб, и намалява риска от много видове наранявания.

      С течение на времето вида на стъпалото може да се промени. С напредването на възрастта, наддаването на теглото или дейностите, предизвикващи тежко натоварване на краката, като различните видове спорт, пешеходен туризъм и др., могат да развият хиперпронация или прекомерна супинация. Това налага да подкрепим нашите  крака със стелки, за да помогнем на стъпалото да се върне в неутрална позиция и да предотвратим съпътстващите болки в  кръста, гърба и врата.
       Много хора с неутрален тип ходила поставят FootBalance стелки в обувките си за допълнителна подкрепа и комфорт. Така те запазват естествената функция на мускулите си и предотвратяват състояния като хиперпронация и прекомерна супинация.

      FootBalance стелките подкрепят всеки тип крака в правилно неутрално положение,  балансират позицията на тялото, улесняват добрата функция на стъпалото и предотвратяват нараняванията.
        В Медицински център „Д-р Хайвазов” ние ще направим анализ на вашите стъпала, който ще ви помогне да видите  сводовете си по-добре и да разберете какъв тип е походката ви.

         5. УКАЗАНИЯ ЗА НОСЕНЕ НА FOOTBALANCE СТЕЛКИ.
        Стелките се поставят на мястото на вътрешната подметка в обувката. Те трябва да са избрани с номера на вашите обувки, да не са прекалено твърди, да имат подходящата за вашия крак форма и да са добре поддържани.

          Почистването им става с изпиране и подсушаване със суха кърпа! Не се сушат върху нагорещени повърхности!

Други публикации по темата

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

Болките в коляното и излишните килограми - Как теглото влияе върху ставите

13 Октомври 2023

Болката в коляното, състояние, която е мълчалив спътник на мнозина, обикновено се свързва със стареене, напрегната дейност или внезапно нараняване. Също толкова валидна, но често пренебрегвана причина обаче е собственото ни тегло. Докато светът се бори с нарастващите нива на затлъстяване, става изключително… Прочети повече

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

Висока фибуларна остеотомия: Решение при остеоартрит на коляното

20 Септември 2023

Остеоартритът е често срещано дегенеративно ставно заболяване, което може значително да наруши на ежедневните дейности. Една от най-често засегнатите от остеоартрит стави е коляното. С прогресиране на състоянието, конвенционалните лечения стават по-малко ефективни, което може да доведе до нуждата от… Прочети повече

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

Върнете се в играта по-бързо! Терапия с хиалуронова киселина за спортни травми

06 Септември 2023

Ориентирането в света на ортопедията и физиотерапията може да бъде обезсърчително, особено, когато се опитвате да преодолеете последиците от травми, свързани със спорта. Спортистите и спортуващите често страдат от болка, възпаление и ограничено движение, което може сериозно да повлияе ежедневието им.… Прочети повече

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

BMA терапия: Ускоряване на възстановяването след спортни травми

25 Август 2023

В динамичния свят на спорта нараняванията могат да бъдат неприятна реалност. Въпреки това, с напредъка на медицината, спортуващите откриват иновативен съюзник в пътуването си към възстановяването: терапия с костно-мозъчен аспират (BMA). Този новаторски подход използва собствените регенеративни способности… Прочети повече

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

Отключване на лечебния потенциал на тялото: Изследване на силата на PRP терапията

18 Август 2023

В сферата на съвременната медицина, терапията с обогатена с тромбоцити плазма Platelet Rich Plasma (PRP) се очертава като революционен подход, който отключва собствените лечебни механизми на тялото. Това иновативно лечение привлича значително внимание заради своята ефективност и гъвкавост, предлагайки… Прочети повече

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

Подобряване качеството на живот при остеоартрит на коляното: Симптоматични и етиологични решения

21 Юли 2023

Остеоартритът на коляното е разпространено заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущяла в колянната става, което води до болка, скованост и намалена подвижност. Ако се борите с тези проблеми, има и добри новини: съществуват лечения, които могат да помогнат да се облекчат симптомите и да се… Прочети повече

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

Отключване силата на растежните фактори за хрущялно възстановяване

06 Юли 2023

Уврежданията на хрущяла могат сериозно да засегнат качеството на живот на човек, като предизвикват болка в ставите и проблеми с подвижността. Конвенционалните методи за лечение често не успяват напълно да възстановят увредения хрущял, поради което се търсят по-съвременни методи на лечение. Един такъв… Прочети повече

Как да спрем болката в ставите?

Как да спрем болката в ставите?

06 Април 2022

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването… Прочети повече

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

Как да избегнете травми по време на ски ваканция?

26 Януари 2022

Любителите на зимни спортове очакват с нетърпение появата на първия сняг, който им носи радост и приключение – особено на децата и скиорите. Любимо място за прекарване на зимни ваканции са планинските ни курорти. Те са истинско предизвикателство за практикуването на ски, сноуборд, планинско катерене,… Прочети повече

Как да поддържаме ставите си здрави?

Как да поддържаме ставите си здрави?

21 Май 2021

С напредването на възрастта, нивата на някои жизненоважни за опорно-двигателния апарат вещества в организма намаляват. За да запазят нормалната си структура и функция, костите, ставите, ставният хрущял, мускулите, сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност, е необходим прием на хранителни добавки.… Прочети повече

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН  АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

LIPOGEMS - ТЕРАПИЯ СЪС СТЕМ КЛЕТКИ ОТ МАСТНА ТЪКАН АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS

14 Април 2020

Защо мезенхимни клетки от мастна тъкан? Най-проучваните източници на мезенхимни стволови клетки (MSC),  за възстановяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите клетки от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица  предимства пред MSC, извлечени… Прочети повече

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

Терапия с костно-мозъчен аспират (Bone Marrow Aspirate - BMA)

21 Февруари 2020

Лечението на  хрущялните увреди продължава да представлява предизвикателство в ортопедичната практика. Клиничните данни показват, че  ефективен метод за лечение на лезиите на хрущяла е костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspirate (BMA). BMA е безопасен и минимално- инвазивен подход за лечение на хрущялните… Прочети повече

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

21 Февруари 2016

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира… Прочети повече

Деформация на ходилото при възрастни

Деформация на ходилото при възрастни

03 Февруари 2016

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото.… Прочети повече

Възпаление на ахилесово сухожилие

Възпаление на ахилесово сухожилие

03 Февруари 2016

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво,… Прочети повече

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

01 Февруари 2016

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.… Прочети повече

Колянно протезиране

Колянно протезиране

01 Февруари 2016

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да… Прочети повече

Травми на коляното

Травми на коляното

14 Декември 2015

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя. Какви са основните видове травми на коляното Най-общо… Прочети повече

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Скъсан менискус – симптоми и лечение

10 Декември 2015

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза. Какво представлява менискусът и какви са… Прочети повече

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

10 Декември 2015

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна… Прочети повече

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Рехабилитация на коляно след артроскопия

10 Декември 2015

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея. Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия… Прочети повече

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Как да се справите с шипове и вода в коляното

10 Декември 2015

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно. Какво представляват шиповете Това… Прочети повече

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

26 Ноември 2015

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване. Болки в коленете и причини за появяването им. Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко… Прочети повече

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

26 Ноември 2015

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме. Устройство на колянна става. Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в… Прочети повече

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

13 Юли 2015

Увод Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания, което отлага… Прочети повече

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

10 Юли 2011

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина. Името… Прочети повече

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

02 Декември 2010

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения,… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед