02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 27 Юни 2013

Алергични конюнктивити

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна.

Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити.

По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни.

Във връзка с настъпилият вече пролетно-летен сезон /повишено слънчево греене и множество зелени и цифтящи растения/, обект на настоящия материал са част от неинфекциозните конюнктивити , а именно АЛЕРГИЧНИТЕ.

От дидактична гледна точка е редно да се отбележи, че алергичните конюнктивити всъщност са група заболявания включваща: остър алергичен конюнктивит, сезонен, целогодишен конюнктивит и три хронични заболявания –атопичен, вернален и гиганто-клетъчен конюнктивит.

66% от алергичните конюнктивити са сезонни и целогодишни. По тази причина акцентът ми ще е върху тях.

Подсказан от наименованието им те имат периодичен и рецидивиращ характер. Сезонният алергичен конюнктивит се обостря през пролетта и се активира до края на лятото, а целогодишният има множество моменти на изява и стихване.

Причините за възникване на такъв тип възпаление са многобройни и често - неясни. Основно се дължат на хиперчувствителност към различни фактори /алергени/ – най-често полени, слънце, козметични средства (крем, грим, шампоани, боя за коса и т.н), препарати от битовата химия, плесен и мухъл, прах, домашни животни, храна за рибки, лекарствени вещества, храни и много други.

Обикновено се засягат и двете очи. В над 95% от случаите алергичните конюнктивити са свързани и с други алергичини оплаквания и заболявания като атопия, екзема, астма, сенна хрема, обриви. Наличието на такива състояния в семейството също е фактор за поява на алергичен конюнктивит – асоциацията с фамилна обремененост е неоспорим факт. В тясна връзка с горепосоченото от съществено значение е консултативният преглед при алерголог при необходимост.

И само едно пояснително изречение относно трите хронични заболявания – атопичен, вернален и гиганто-клетъчен конюнктивит - те касаят или определена възрастова група /малки момченца при верналния конюнктивит/ или хора носещи меки контактни лещи / гиганто-клетъчен конюнктивит/ или пациенти с генетичната предиспозиция за алергии – атопичен конюнктивит, т.е относителният им дял в популацията е сравнително нисък и по тази причина не са обект на по-широка дискусия в тази статия.

Субективните оплаквания при алергичните конюнктивити са типични, но се проявяват в различна степен на тежест: сърбеж, зачервяване на очите, подуване на клепачите и оток на конюнктивата, светобоязън, сълзене с бистър или мукозен секрет, чувство за чуждо тяло. Възможни са съпътстващи прояви и от горните дихателни пътища – кихане, бистри секрети от носа, кашлица и др.

Диагностицирането на алергичният конюнктивит не представлява трудност, но е редно да се извърши от офталмолог, тъй като при самолечение или неправилно лечение алергичната реакция може да се влоши. С цел оптимизиране на терапевтичното поведение е необходимо да се осъществява добра колаборация между общопрактикуващи лекари, алерголози, дерматолози и офталмолози.

Лекарствените средства, които се използват при лечението на алергичните конюнктивити са три остовни групи: стабилизатори на мастоцитните мембрани, антихистамини и кортикостероиди – локално , а при по-тежките случай и със системно приложение. Първите две групи / стабилизаторите на мастоцитите и антихистамините/ приложени локално са очни капки, които могат да се капят продължително време, дори месеци при нужда. Ето защо е особено ценно те да са без консервант – последният сам по себе си би могъл да предизвика алергична реакция или да влоши вече настъпила такава. За щастие вече и на българският пазар има комбиниран нов продукт за бързо и трайно подтискане на алергичната реакция с тройно действие – антихистамин, стабилизатор на мастоцитните мембрани и инхибитор на еозинофилите.

Лекуващият лекар е този, който преценява какъв препарат или комбинация от медикаменти са подходящи за конкретния клиничен случай.

И в заключение с пожелание за много слънчеви и усмихнати дни ще си позволя да припомня, че превантивните мерки са с изключителна важност – носене на качествени слънчеви очила, шапки с широка периферия, слънцезащитни кремове, избягване до колкото е възможно на известни алергизиращи физико-химични фактори на средата.

Други публикации по темата

Отлепване на ретината

Отлепване на ретината

17 Септември 2009

Какво е ретината? Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до мозъка. Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част… Прочети повече

Раждане и късогледство

Раждане и късогледство

15 Септември 2009

Условно късогледството се разделя на два вида: рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра; дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра. И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма. В резултат на… Прочети повече

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

15 Септември 2009

Какво са мухес волантес? Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед към небето. Мухес волантес всъщност… Прочети повече

Проблем ли са светлите очи ?

Проблем ли са светлите очи ?

12 Септември 2009

Хората със светъл фенотип /бяла кожа, светла коса и сини очи/ по принцип са по-чувствителни и податливи на възпалителни и най-вече алергични реакции. Причината е в по-малкото количество пигмент, който е един от основните носители на защитни фактори. За да предпазите децата си от слънчевите лъчи и верналния… Прочети повече

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

12 Септември 2009

В последните години за зло или добро компютрите станаха ежедневие дори в живота на децата ни. Ще ви дам няколко прости и считам лесно изпълними съвета при работа с компютър, така, че децата ви да са щастливи с компютърните игри, а вие - по-спокойни: дистанцията между монитора и детето да е поне 60 -70см;… Прочети повече

Вредят ли мобилите на очите ?

Вредят ли мобилите на очите ?

01 Септември 2009

Закачените пред бебето играчки не са вредни, напротив. Те са зрителен стимул за нормалното развите на фиксацията у децата, а от друга страна и цветен дразнител. Мобилите могат да бъдат и ваш ценен помощник - ако забележите, че детето Ви /на 3-4 месечна възраст/ не се заглежда в играчката, много вероятно… Прочети повече

Очен травматизъм

Очен травматизъм

27 Август 2009

Нараняванията на очите са много разнообразни и най-често с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход. Мирновременният очен… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед