02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 14 Декември 2021

7 КОЛЕДНИ ТАЙНИ

Как да не качим килограми по празниците

Наближават най-желаните и изпълнени с еуфория зимни празници в годината, а с тях ни завладява и Коледната магия. Още в началото на декември започваме трескава подготовка по украсяване на дома и опаковане на купища подаръци за нашите близки. Обгръща ни очакването за по-добри бъднини и радостно споделяне на празничната трапеза с любимите ни хора.

Празнична трапеза ли казах?

Обикновено тя е богато и пищно отрупана с всякакви вкусотии, които освен радостно настроение, добавят по някое и друго нежелано килце. Не забравяйте, че и постните ястия за Бъдни вечер никак не са малко и съвсем не са диетични.

Чевръстите домакини ден-два преди празника запретват ръкави и подготвят дъхави компоти от сушени плодове, замесват пити, пълнят чушки с ориз, с боб. Приготвят зелеви сърмички. Въртят баници с тиква и канела, чийто аромат е истинско предизвикателство за нашите вкусови рецептори. Блюдата се допълват с картофена салата с праз лук, ядки, плодове. Лее се червено вино, а наздравиците покачват адреналина с всяко пожелание за добро...

На следващия ден чудото на Коледната магия ни залива с изкусно подбрани рецепти от свинско или пуешко месо, вити баници със сирене или с месо. Да не говорим за изкушаващите дъхави сладкиши, които поглъщаме със завидно задоволство и наслада.

Това адреналиново настроение и апетит ни съпровождат почти ежедневно до посрещането на Нова година. Дрехите ни неусетно отесняват. Нашите следпразнични тревоги нарастват и се чудим, как да свалим натрупаните за месец килограми?

 

7 съвета - как да не качим нежелани килограми по празниците

Не забравяйте - храната е част от празничните удоволствия, а не смисълът на празниците!

 

1. Контролирайте видовете храна и обема на порциите

За празниците по традиция е прието трапезите да символизират изобилие и затова са претрупани с купища гозби и сладкиши. Коледното настроение ни подтиква целодневно да похапваме какви ли не вкусотии, без да сме гладни. Това често е причина за нежелано напълняване. Решението не е, да гладувате през деня и вечерта щедро да се възнаградите.
Ограничете количествата храна на закуска и обяд, но не ги пропускайте. А за вечерята има  хитринка – вземете по-малка чиния и не я препълвайте с храна.
Наблегнете на празничната подредба на масата.

 

2. Насочете вниманието си в различни приятни занимания извън храненето

По-добре се концентрирайте вместо в храната – във време със семейството, срещи с близки и приятели, прочетете отдавна отлагана книга, изгледайте някой хубав филм, украсете според празника дома си, опаковайте дългоочакваните коледни подаръци, помечтайте и насочете вниманието си в нови цели и желания.

 

3. Какво да правите с многообразието от сладкиши

Позволете си сладкиши, но не се увличайте. Изберете най-красивата чиния, в която да си сложите 2-3 малки коледни сладки. Направете си дъхав чай – особено подходящ е с джинджифил и лимон. Той ускорява метаболизма и изгаря мазнини.

Избягвайте газираните напитки – съдържат захар.

 

4. Алкохолът не само краде от спомените на вашите преживявания, но повишава калориите

Няма да се напиете, стига количествата да са умерени. Не смесвайте алкохол с никакви сладки или плодови напитки. Преди всяка наздравица изпивайте по 1 чаша вода.
Ограничете се до 2-3 чаши червено вино за празничната нощ, без да смесвате различни видове алкохол. А ако предпочитате концентрирани напитки – знайте, че в тях има калории.

 

5. Сънят помага

Поредицата празнични дни крадат от нашия сън, което нарушава метаболитните процеси. Колкото повече часове сте будни, толкова по-често сте подтиквани от съзнанието да похапвате.

Добрият сън помага, да изглеждате свежи, отпочинали и красиви в празничната нощ.

 

6. Движението носи радост

Празниците и студеното време не са извинение, да не се движим. Разходете се сред природата на кристално чист въздух. Може да си направете състезание с шейни с приятели, да стъпите на ледена пързалка с кънки, да се спускате със ски.

Забавна игра е замерянето със снежни топки, направата на снежен човек. Така времето минава неусетно, а вие сте заредени с енергия и сте изгорили калории.    

 

7. Ако сте напълнели по празниците - имаме решение

Ако все пак вкусовите изкушения са надделели и сте понапълнени по празниците, имаме решение за вас. Ще ви помогне специалистът по диетика и хранене д-р Любина Радева.

Потърсете я в Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ

www.medicine-bg.com

Весели празници!

И не забравяйте - запазете добра форма, докато се забавлявате!

Други публикации по темата

11 причини за качване на килограми след празници

11 причини за качване на килограми след празници

13 Януари 2022

Всяка година след Коледните и Новогодишни празници си обещаваме, че няма да преяждаме. Звучи ви познато, нали? Рядко обаче успяваме да удържим на изкушението от многообразието вкусотии на трапезата. И с ужас установяваме, че трябва да подменим дрехите в гардероба си с по-голям номер. Тази мисъл рязко… Прочети повече

Кръвен тест за ензимна несъвместимост към храните

Кръвен тест за ензимна несъвместимост към храните

01 Март 2018

“И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна” Хипократ Когато става дума за правилно хранене и спортуване, няма „Ще започна от утре”. Утре вече е болестта, утре вече е късно ! Кръвният теста за несъвместимост на храните е един лесен и достъпен… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед