02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Публикувано на 13 Януари 2022

11 причини за качване на килограми след празници

Всяка година след Коледните и Новогодишни празници си обещаваме, че няма да преяждаме. Звучи ви познато, нали?  Рядко обаче успяваме да удържим на изкушението от многообразието вкусотии на трапезата. И с ужас установяваме, че трябва да подменим дрехите в гардероба си с по-голям номер. Тази мисъл рязко понижава самочуствието. Новият ни неприемлив външен вид увеличава тревожността. Не харесваме начина, по който изглеждаме, а това нарушава хармонията между нашия вътрешен и външен свят. Част от хората се поддават на инерцията на неправилното и нездравословно хранене, което често води до затлъстяване. Други приемат Новата година като ново начало и трескаво се впускат в опити за отслабване чрез строги и рискови за здравето диети.    

Защо хората напълняват по празници?

Продължителното засядане на празничните трапези цели две седмици - от Коледа до Ивановден с близки и приятели е една от причините за бързо и трайно напълняване. Консумацията на твърде калорични храни и напитки, изобилието от сладкиши пълни с въглехидрати водят до бързо и трайно покачване на килограми. Това е не само естетичен, но и здравословен проблем. Обикновено е в резултат на нарушен баланс между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека - хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Ето защо - е добре да разнообразявате ежедневието по време на празници с игри, разходки, упражнения, леки тренировки, за да изгорите натрупаните калории. Още по-добре е, да не прекалявате с храната. Пречистването на тялото чрез гладуване след празници ви се струва логично, но изобщо не е препоръчително. Важно е, да свалите килограми бавно и умерено. Така ще се предпазите от последващия йо-йо ефект, който обикновено се наблюдава след поредица от нар.“бързи диети“. Ако преминете от обилно хранене към ден само на течности например, организмът ви ще се стресира и ще предизвика големи метаболитни колебания.

 

Кои са основните 11 причини за затлъстяването?

 

1. Консумиране на твърде много калории

Всички храни и напитки съдържат калории. Те се използват от организма като енергиен източник. Ако консумирате повече калории, отколокото изгаряте, тялото ги натрупва като мазнини, което води до наднормено тегло и затлъстяване. Някои храни са с високо калорично съдържание и с малка или никаква хранителна стойност, не водят до засищане и с тях се повишава телесната маса. Такива са предимно твърдите мазнини, както храни и напитки с високо съдържание на захар.                                     

Ако целите да отслабнете, е по-добре да заложите на храни с по-висок индекс на засищане като говеждо, пилешко или пуешко месо, яйца. За да насърчите здравословното храносмилане, хапвайте пълнозърнести храни, които съдържат фибри. Балансираното хранене включва в състава си полезни хранителни вещества – диетични фибри, аминокиселини, антиоксиданти, витамини и минерали.

2. Заседнал начин на живот

Когато става дума за премахване на излишни килограми, спортуването е може би най-често засяганата тема. Колкото по-малко човек се движи, толкова по-малко калории изгаря. Физическата активност не е необходимо да се практикува съмо във фитнеса. Полезни са разходките на открито, упражнения и гимнастика, изкачване на стълби, плуване, колоездене, лек джогинг, домашни задачи. Зимният сезон е благоприятен за каране на ски, сноуборд, спускане с шейни, тренировки на лед и други зимни лудории.

Заседналият начин на живот в продължителен престой пред компютъра, тв екрана, празничната трапеза или в офиса и претоварването на организма с големи количества нездравословна храна, влияят върху работата на хормоните, отговорни за храносмилателния процес. Физическата активност поддържа нивата на инсулин. Нестабилните инсулинови нива водят до наддаване на тегло.

3. Ендокринни нарушения

Течната фруктоза и подсладителите в храни и напитки може да променят липидния енергиен метаболизъм, да доведат до затлъстяване на черния дроб и до метаболитен синдром, чиито характеристики са сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане. Съветът ни е – четете етикетите на продуктите и изберете неподсладени или по-малко обработени продукти. Хормоналният дисбаланс може да бъде причина за покачване на килограми, каквито са ниските нива на производителност на щитовидната жлеза и високите нива на кортизон в тялото.

4. Лекарства и наддаване на тегло

Някои лекарства също могат да доведат до наддаване на тегло чрез засилено отлагане на мазнини, намаляване на мускулна тъкан и задържане на вода в организма, каквито са антидепресантите и кортикостероидите. Страдащите от хронична депресия през годините натрупват прекалено много излишни килограми. Съществуват и други медикаменти, които водят до затлъстяване. Бъдете внимателни при приема на  бета блокери, антихистамини, контрацептиви, лекарства за диабет. Част от тях повишават апетита, затова е добре да контролирате храненията и видовете храна. Ограничете силно количествата сол, ако приемате медикаменти, които водят до задържане на течности. С тези мерки ще предотвратите неприятното чувство, когато стъпите на кантара.

5. Психическото напрежение и стреса

В състояние на стрес човек яде повече. Обяснява се с химичните реакции, които протичат в мозъка и афектират директно центъра на апетита. Обилното хранене в моменти на афект създава фалшиво усещане за успокояване. Доказано е също, че телевизионните и онлайн реклами за различни храни и напитки създават измамно чувство на глад и по този начин карат човек да се храни, без реално да има нужда от това.

6. Генът за затлъстяване и влиянието на протеин

Дефектен ген наречен ген на мастната маса (FTO) е отговорен за някои случаи на затлъстяване. Той играе роля в състояния като преяждане и емоционално хранене. Води до нарушена способност на чувството на ситост. Повишава  предпочитанието към висококалорични храни и потребността от по-висок прием на храна.                                     

Колкото по-дълго човек е с наднормено тегло, толкова по-трудно може да отслабне. Натрупаните мазнини водят до производство на протеин или ген известен като sLR11. Протеинът блокира способността на организма да изгаря мазнини, което затруднява унищожаването на излишни килограми.

7. Чревните бактерии водят до напълняване

Основната роля на бактериите в червата е да абсорбират и смилат храната. Над 100 милиона чревни бактерии в човешкия организъм помагат с храносмилането и разграждат фибрите в храната. Поддържането на баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии е изключително важно за доброто здраве. Те влияят върху чувството на глад, контролират метаболизма и променят инсулиновата чувствителност. Наличието на дисфункция или хиперфункция на бактериите може да доведе до напълняване.

8. Недостатъчен сън

Липсата на сън води до затлъстяване. Не е тайна, че който спи по-малко, се храни повече. Знаем, че сънят помага за по-добра памет, но е важен за балансирането на хормоните в тялото - грелин и лептин. Те имат пряка връзка с чувството на глад и контролирането му. При недостатъчен сън тялото ви произвежда повече грелин, което стимулира апетита и води до чувство за глад. Липсата на сън забавя метаболизма. Недоспиването лишава човек от енергия и физическа активност, което намалява горенето на калории. В същото време апетитът се увеличава особено към въглехидратни храни.                                                

Един от начините да се преборите с умората, е осигуряването на пълноценен сън. Ако спите по 6-8 часа на денонощие, ще имате и по-добър метаболизъм.

9. Ролята на социалния статус

Ниският социален статус е свързан с по-висока степен на затлъстяване. Здравословните и био храните са по-скъпи. Хората със занижен социално-икономически статус рядко посягат към тях. За сметка на това наблягат повече на зърнени, въглехидратни и на богати на мазнини храни.

10. Смяната на сезоните влияе на теглото

Според диетолози има връзка между средното тегло и смяната на сезоните. Затова те препоръчват смяна на диетите през пролетта и есента. През есенно-зимния период се качват килограми, а през пролетно-летния - се свалят. 

Кое предизвиква тези колебания?                           

През зимата метаболизмът ни се забавя заради по-ниската активност, а това ни прави по-склонни да наддаваме тегло. Липсата на достатъчно слънчеви лъчи пре зимния период увеличава способността на клетките да съхраняват мазнини. Затова, когато е слънчево, е добре да сте навън. Студените дни и месеци ни карат, да посягаме все по-често към хладилника с любимите ни храни, които невинаги са здравословни, за да повишим телесната си температура. През  пролетта пък се наблюдава „пик“ на метаболизма, докато се възстановяваме от бездействието на зимата.

11. Порциите в чиниите нарастват – с тях и килограмите

Зимните празници символизират изобилие на трапезата с многообразието си от блюда, което създава погрешни хранителни навици - да се храним обилно и продължително. Поглъщането на щедро поднесените вкусотии в чиниите затрудняват метаболизма. Именно това е причината с нарастването броя на порциите, да нарастват и килограмите. Нашият съвет е, да се храните, докато почувствате, че вече не сте гладни.                                                        

Ако сте се поддали на празничните кулинарни изкушения и сте повишили теглото си, не изпадайте в паника и не започвайте сами диети, които може да се окажат опасни за вашето здраве.                                          

Има решение за вас:                                          

Специалистите - медици по Диетика и хранене на Медицински център Д-р ХАЙВАЗОВ работят по модерни, иновативни и доказано ефективни методики. Те ще ви изслушат внимателно и след специални тестове ще предложат най-добрия и ефективен за вас хранителен режим, без да гладувате и без  йо-йо ефект.

Не отлагайте – след пролетта идва лятото!

Запишете час за консултация: 02 87 57 111

Други публикации по темата

7 КОЛЕДНИ ТАЙНИ

7 КОЛЕДНИ ТАЙНИ

14 Декември 2021

Как да не качим килограми по празниците Наближават най-желаните и изпълнени с еуфория зимни празници в годината, а с тях ни завладява и Коледната магия. Още в началото на декември започваме трескава подготовка по украсяване на дома и опаковане на купища подаръци за нашите близки. Обгръща ни очакването… Прочети повече

Кръвен тест за ензимна несъвместимост към храните

Кръвен тест за ензимна несъвместимост към храните

01 Март 2018

“И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна” Хипократ Когато става дума за правилно хранене и спортуване, няма „Ще започна от утре”. Утре вече е болестта, утре вече е късно ! Кръвният теста за несъвместимост на храните е един лесен и достъпен… Прочети повече

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед