• 272
Тазобедрената става е с най-голяма оговорност за правилната походка и стабилността на човешкото тяло. Точното ѝ функциониране е безусловно важно за качеството ви на живот. Затова е добре да познавате най-честите проблеми, които могат да възникнат и да предприемате бързи действия за лечението им.
Що е възпаление
Това е отговорът на организма при проникване на болестотворни патогенни организми, при въздействие на външни дразнители или израждане на собствените му клетки. Отключват се защитни реакции на кръвоносната и имунната система.
Първият сигнал за това е болката. Появяват се оток и зачервяване. Мястото се затопля, може да се повиши общата температура и да се събира гной. Забелязват се нарушения във функцията на засегнатия орган. Нелекуваните възпаления се превръщат в хронични и водят до сериозни нарушения в тъканите и органите.
Причините за възпалителния процес могат да са много – като се почне от невинни падания и травми, за които дори не си спомняте; преумора и изтощение, инфекции, развиващи се другаде в организма, и се свърши със сериозни автоимунни или дегенеративни заболявания, наследствена обремененост и естествено износване на ставите.
Най-значимите и необратими са артритът в различните си проявления и коксартрозата.
Специалистите твърдят, че един от най-честите и най-малко забелязвани от хората виновници е неподходящото хранене, което води до отлагане на минерални соли във вътрешността на ставата и последващата прекомерна защитна реакция на организма срещу дразненето, предизвикано от тях.
Рисковите групи са хора, работещите в неподходящи условия на труд като влага, студ, хронично и тежко натоварване на тазобедрената става или работа в присъствие на токсични вещества.
Друга група хора при коита тазобедрената става се уврежда и износва бързо, са тези с наднормено тегло и затлъстяване.
Симптоми и увреждания при възпаление на тазобедрената става
Макар да започва и да протича по различен начин според причината си, то в общия случай е съпроводено с остра болка, оток, деформация, затруднено движение, понякога и с температура.
Нелекуваният възпалителен процес се хронифицира и постепенно поразява синовията, хрущялите, костта, бурсите и ставната капсула, ставните връзки, сухожилията и мускулите.
Според първопричината му болката има различна сила, проявление и интензитет. Започва като лека болка, която се проявява от време на време, постепенно се засилва и зачестява. Може да е по-силна при движение и да утихва при покой или да е постоянна. Усеща се болезнена скованост, особено силна сутрин, непосредствено след ставане, която се разсейва с постепенното раздвижване през деня.
Понякога възпалението в тазобедрената става протича без изявена симптоматика.
Лечение и прогнози за процесите на възпаление на тазобедрената става
Много важно е при всяка болка в тазобедрената става да търсите лекар. Разбира се, тя може да е от преумора и да отмине след една добра почивка, но ако оплакванията зачестят, се нуждаете от точна диагноза и подходящо лечение.
Поради тази причина, обърнете се към нашите ортопеди в медицински център „Д-р Хайвазов”. Те ще уточнят диагнозата и етапът на развитие на възпалителните процеси. Ще ви предложат най-доброто лечение и подходящи упражнения, за поддържане тонуса на ставния апарат.
Наложително е да промените начина си на живот; да преминете към щадяща диета без твърде пикантна храна, без прекаляване с червено месо, рафинирани храни, кафе, цигари и алкохол.
Възпалението на тазобедрената става е обратимо, ако  му обърнете сериозно внимание още в началото.