• 273

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти.

То е най-здраво, защото работата му е да носи тежестта на цялото тяло и да осигурява огромното натоварване при движение на долните крайници. Точно затова се оказва и много уязвимо.

 

Симптоми на възпаленото ахилесово сухожилие
Възпаленото сухожилие е силно болезнено при движение. Болката се усеща обикновено над петата, на мястото на захващане на ахилеса за костта.

 

Може да се появи внезапно, но може и да започне като неприятно усещане, което се задълбочава с времето. Тя затихва при покой и се обостря при натоварване и тренировки – особено след по-дълга почивка.

Силно болезнено е тичането, скачането, танцуването и т. н.
В момент на обостряне на процеса се появяват отоци и уплътнявания.

Какво води до възпаление на ахилесовото сухожилие
При постоянни претоварвания или при продължителни еднотипни движения в сухожилието се наслагват  микроувреждания, които не успяват да заздравеят, и се стига до възпаление.

Възпалителното заболяване на сухожилията се нарича тендинит. Ако не се лекува навреме, тендинитът се хронифицира и освен до болезненост, сухожилието изтънява, губи своята еластичност, появяват се неравности и възпалителни инфилтрати, което води до износване и скъсване на ахилеса.

Оплакванията са много типични при активно трениращи спортисти, също и при хора, които тренират рядко, но интензивно, без необходимото загряване. Рискови фактори са недоброто възстановяване след натоварване, високото тегло, неподходящите обувки, плоскостъпието (дюстабан), нелекувани стари травми.

Тендинитът може да бъде провокиран от различни заболявания  на ставите (артрити), обменни и хормонални проблеми, инфекции. При хората в по-зряла възраст, тендинитът на ахиловото сухожилие е следствие на естествени процеси на износване и забавено възстановяване на съединителната тъкан.

Лечение
Най-напред осигурете почивка на крайника и сухожилието. Възпалението и болката можете да успокоите с компреси с лед и нестероидни противовъзпалителни. Дръжте крака вдигнат нависоко. Добре е да използвате стягащи превръзки, ортези, подложки в обувките.

Колкото по-рано потърсите лекар, толкова по-лесно и ефективно ще бъде лечението. Обърнете се към нашите невролози в МЦ „Д-р Хайвазов”. Те ще прегледат крайника. Ще направят рентгенография, изследване с ядрено магнитен резонанс или с ултразвук.

Това ще позволи с висока сигурност да се постави диагноза и ще се уточни дали е достатъчно консервативно лечение с обезболяващи, добавки за стимулиране възстановяване на съединителната тъкан, физиотерапия или  е необходима и хирургическа намеса.

При възпаление на ахилесовото сухожилие е много важна рехабилитацията. Тя трябва да осигури постепенно възстановяване на работата му.

Можете ли да избегнете възпаление на ахилесовото сухожилие?
Да, с много голяма вероятност, ако се грижите добре за себе си и избягвате рисковите фактори.

Много е важно при тренировки да не пропускате загряването и да разтягате добре мускулите и сухожилията. Натоварването трябва да нараства постепенно. Не е добра  идея веднъж седмично да претоварвате целия си опорно-двигателен апарат, опитвайки се да наваксате.

Задължително подбирайте добре тренировъчните обувки и ги сменяйте преди да се износят. При нужда поставяйте в тях ортопедични стелки.

Задачата е да поддържате мускулите на прасеца и сухожилието гъвкави и силни и да ги предпазите от претоварване.