• 21

Когато разрушителните процеси напреднат, подвижността се ограничи силно и болките са нетърпими, а болкоуспокоителните вече не помагат, ви остава единствено смяна на тазобедрената става.

Подготовка за операцията
Решили сте, че отивате на операция. Избрали сте вида на ставата. Но подготовката включва още някои неща.

Подгответе дома си за следоперативния период. В първите дни и седмици е много важно да нямате препятствия при придвижването; на възлови места поставете дръжки, които ще улеснят движението ви; коригирайте височината на тоалетната; осигурете подходящ стол, който ще ви позволи да сядате без напрежение в новата става.

Ще се наложи да направите спешно стоматологичните манипулации, които все отлагате, или други лечебни процедури. Трябва да намалите или спрете пушенето и алкохола; да отслабнете; да постигнете максимално добра физическа форма. Накратко – всичко, което лекуващият ви ортопед сметне, че е необходимо за безупречно протичане на операцията и следоперативния период.

Какво представлява изкуствената става
Това е имплант – вътрешна протеза. На външен вид най-общо имплантът наподобява естествената става.

Главата се прави от разработени за целта метални сплави или керамика. Специалната технология на обработка постига много висока гладкост на повърхността й.

Стеблото, което се вгражда в бедрената кост, е от метална сплав.

Частта, която се помества в тазовата ямка (ацетабулум) също е от специализирана сплав или пластмаса и се нарича тазова капсула. Вътрешността й е така обработена, че при контакт с изкуствената глава да се постига  минимално триене.

Операция за смяна на тазобедрената става
Чрез разрез се преминава през кожата, мускулите и околоставните тъкани. Разкрива се ставата. Отстранява се главата и шийката, подготвя се бедрената кост да приеме импланта. После се подготвя и ацетабулумът. Сглобява се ставата. Намества се.

Единият вариант за закрепване на ендопротезата към костта е посредством специален цимент, който осигурява висока якост на връзката. Използва се предимно при по-възрастни хора с не особено висока костна плътност.
Другият разчита на прорастването на костта в специалната микропореста материя на изкуствената става. Прилага се при по-млади и активни хора.

Има и методи, които комбинират добрите страни на циментовото и безциментово закрепване. Разбира се, ортопедът, който ще извърши смяната на тазобедрената става,  ще прецени най-добре, кой е подходящият за вас вариант.

Ако ви предстои подобна операция, доверете се на МЦ „Д-р Хайвазов“. Имаме прекрасни специалисти с богат опит и висока подготовка, както и отлично обрудване.

Следоперативен период
Смяната на тазобедрена става отдавна е рутинна операция и има над 90% успеваемост. Опасностите веднага след операцията идват от няколко посоки.

Едната е възможното образуване на тромб, който да предизвика тромбоемболия. За да се неутрализира тя, ще получавате лекарства за разреждане на кръвта.  Препоръчително е носенето на специални чорапи, които притискат леко кръвоносните съдове и пречат на формирането на съсиреци.

Инфекциите, пренасяни от кръвта, могат да заразят протезата. Превенцията срещу тях се осъществява чрез антибиотици. От този момент нататък трябва да предупреждавате, че сте с изкуствена става при всяка медицинска или стоматологична интервенция, за да ви се осигурява антибиотична защита.

В този период е много сериозна опасността от изкълчване на ставата, защото още няма ставни връзки, които да я крепят. Затова бъдете много внимателни при обучението как да ставате от леглото и да лягате, да сядате, да ползвате тоалетна, да се движите и т. н.

Ще останете в болницата около 5 до 10 дни и през това време ще започнете с леки рехабилитационни упражнения.

Възстановяването ви ще трае няколко месеца – най-често от шест до девет.