• 53

Когато коксартрозата напредне дотолкова, че почти ви инвалидизира, единственото решение е операция на тазобедрената става. След нея е необходим дълъг период на възстановяване, в който активната страна сте вие.

Подготовка на дома ви за следоперационния период
На практика грижите по рехабилитацията след операция на тазобедрена става започва преди самата нея. Ще се върнете в къщи трудноподвижни, като някои движения ще ви бъдат абсолютно забранени поради опасност от изкълчване на новата става. Консултирайте се с лекаря си и вземете мерки да заварите удобен и обезопасен дом.

Като имате предвид, че не трябва да сгъвате новата става на повече от 90 градуса (до прав ъгъл – в никакъв случай остър между крака и тялото), ще трябва да се увеличи височината на тоалетната, да си осигурите достатъчно висок твърд стол с права облегалка, да се поставят здрави дръжки на критичните места, да се стабилизират перилата на стълбите и т. н. Всичко, което може да ви препъне – килими, прагове, кабели, също отстранете предварително.

В първите дни ще имате нужда от помощта на близък за извършване на ежедневните дейности по обслужването ви.

Задачи на рехабилитационната програма след операция на тазобедрена става
На първо място е бързото адаптиране и започване на елементарното самообслужване – хигиена, тоалет, обличане и т. н. На по-следващи етапи идва връщането към обичайното ежедневие, шофиране, започване на работа, активен живот без особени физически натоварвания.

Преките й цели са:
• Връщане на мускулната сила –силните мускули в областта на таза ще държат новата тазобедрената става стабилна, ще я пазят от увреждания и травми и ще минимизират болезнените усещания.

• Възстановяване гъвкавостта на мускулите – това ще доведе до по-бързо постигане пълния обем на движение на ставата и ще предотврати травматизма.

• Формиране на здрава ставна капсула.

Тези цели се постигат чрез стриктно изпълнение на специални кинезитерапевтични упражнения с нарастваща сложност, които са разработени специално за вашето състояние и възможности.

Програмата се изпълнява под наблюдението на кинезитерапевт или рехабилитатор. Важно е да се преминава към по-големи натоварвания само след като ставата е готова за това. При болка спрете веднага и се консултирайте със специалист.

Болнична рехабилитация след операция на тазобедрена става
Ако операцията на тазобедрената става е направена и ставата е сменена, при нас, в МЦ „Д-р Хайвазов”, можете да проведте вашата рехабилитация. Болката ще спре още със започване на рехабилитациятя, а тя трябва да започне веднага смяната на ставата.

Възстановяването ви ще започне с грижа за бързото и безпроблемно заздравяване на раната и терапия срещу образуване на тромби (включва и носенето на специални чорапи, които упражняват натиск върху вените и пречат за образуване на съсиреци), предпазване от инфекции.

Ще ви научим как безопасно да се обръщате в леглото; да ставате и да се връщате в него; да се движите с патерици или проходилка; да сядате, как да се навеждате, или по-скоро как да не се навеждате – особено в първите месеци. Всяко нещо, което ви притеснява, ще обсъждаме заедно.

Ще се приберете в къщи с препоръки за по-нататъшна рехабилитация, ограничения в менюто, съвети за бърза адаптация към живот с новата става.

Добре е да имате нагласа, че проходилка или патерици ще са ви необходимо средно за около 2 месеца. Към нормален начин на живот ще се върнете за около 6 до 9 месеца.