• 97
Едва ли има човек, който да посреща спокойно появилите се болки в тазобедрената става. Важността й за подвижността на тялото е толкова голяма, а уврежданията ѝ – с такова значение за общото здраве, че е нормално да се притеснявате и при най-слабите болезнени усещания.
Описание на тазобедрената става
Това е мястото, в което се свързват долните крайници с торса и което е отговорно за гъвкавостта, повратливостта и способността за движение. При съединението си седалищните кости образуват вдлъбнатина, наречена ацетабулум, в която се помества главата на бедрената кост. Това е заоблената горна част на бедрената кост, по-популярна като „ябълка”.
Вдлъбнатината – ацетабулума и главата на бедрената кост са покрити със здрав хрущял, който е отговорен за безболезненото им приплъзване една в друга. Пластична съединителна тъкан обвива ставата и част от шийката на бедрената кост и образува ставната капсула. Отвътре, обичайно за всички стави, тя е обвита с нежна синовия – мембрана, която отделя синовиалната течност, „смазваща” ставата. За стабилността на цялата структура са отговорни здрави ставни връзки.
Поради възловото място и функциите й, болките в тазобедрената става понякога са отражение на страдания със съвсем различен източник. Причини за това могат да са невралгии, хернии, проблеми, идващи от гръбначния стълб и др.
Травмите и нараняванията са друга голяма група причини. Както при всички стави, те се разделят в три големи групи.
Навяхванията са разтягания, усуквания и наранявания на ставните връзки. Въпреки че са съпроводени с остри болки в тазобедрената става, в повечето случаи след известен период отминават сами – особено ако няма пълно разкъсване на връзките.
Изкълчване е, когато главата на бедрената кост излезе от ямката в тазовата кост. То обикновено се придружава със скъсване на ставни връзки и кръвоизлив. Резултат е от високоенергийна травма и е доста рядка увреда.
Счупването може да е на самата глава на ставата, на шийката или на костите до ставата.  Често е съпроводено с изкълчване. Поради изключителната здравина на костите и защитеността на ставата се случва или при много силно, рязко натоварване, или при наличие на остеопороза, която отслабва костната тъкан.
Фрактурите винаги се съпровождат с остри болки в тазобедрената става.
Различни заболявания
Общото за болестите, предизвикващи болки в тазобедрената става, е че увреждат хрущялната тъкан, костите, съединителните тъкани. Става дума за дегенеративни и автоимунни възпалителни заболявания като ревматоидния артрит, лошо кръвоснабдяване и хранене на ставата, възпаления на сухожилията и т. н.
Това е болестта, която се свързва с постепенното пълно разрушаване на хрущяла, костта на бедрената глава, ставната капсула и връзките. При нея болките в тазобедрената става започват постепенно. С подходящо лечение процесът може да бъде забавен, но рано или късно единственото решение се оказва подмяната на ставата с изкуствена.
Обичайна е за по-възрастни хора, но има и съвсем млади пациенти .
При болки в тазобедрената става ви е нужен добър специалист
Потърсете го при нас – в МЦ „Д-р Хайвазов”.  Ранното диагностициране е много важно за минимизиране на рисковете от непоправимо увреждане на ставата.
Когато оперативната намеса е неизбежна, при нас може да разчитате на опитни лекари и отлични условия.
В никакъв случай не рискувайте със самолечение и не очаквайте чудодейно оздравяване. Доверете ни се.